13 Прашања за Unalome - Одговорени

  • Споделете Го Ова
Stephen Reese

unalome е еден од најпопуларните симболи што произлезе од источните филозофии. Тој е исто така еден од најдлабоките по значење, како и прекрасен по дизајн, што го прави бескрајно популарен ширум светот. Но, сè уште има многу аспекти на unalome кои остануваат донекаде мистериозни.

Во оваа статија ќе одговориме на 13 од најчесто поставуваните прашања за unalome.

1. Што е значењето на unalome?

Уналомето го отелотворува еден од најважните аспекти на будистичката филозофија - патот по кој чекориме кон просветлување.

Спиралната основа го претставува почетокот на нашето патување, искривените линии ја претставуваат згрчената патека по која чекориме, линиите за исправање на врвот го претставуваат нашето постепено будење и свесност, додека точката или последната точка на симболот претставува просветлување.

Додека неговата првенствено будистички симбол, униломето има универзални теми за патување во животот.

2. Дали постои женска unalome?

Женската unalome е претставена со лево свртена спирала, која ги претставува женските енергии. Во будистичките верувања, овој дизајн на unalome беше за жените и се сметаше за поповолен за нив.

3. Што е со машкиот unalome?

Да, постои и машки unalome. Ова е претставено со спирала свртена десно во основата на едноломениот дизајн. Во суштина е спротивно одженскиот дизајн.

4. Како се изговара unalome?

Зборот unalome се изговара una-lome ( рима со dome ). Доаѓа од антички санскрит и значи урна виткање помеѓу веѓите на Буда. Ова е исто така причината зошто симболот се нарекува око на Буда или Трето око на Буда.

Сепак, unalome сè уште не се смета за англиски збор и нема да најдете дефиниции за него во речникот.

5. Дали unalome е будистички?

Да, unalome е будистички симбол но исто така има силни врски со хиндуизмот. Во хиндуизмот, тоа го претставува третото око на Господ Шива. Уналомето му се припишува на Сак Јант, тајландска света уметничка форма.

6. Зошто unalome е поврзан со лотос?

лотосот има големо значење во будизмот , и кога е поврзан со unalome, тој нагласува и подига симболиката на unalome. Лотосот претставува просветлување и ослободување од вечните борби на животот. Кога е спарен со unalome, тој ја истакнува состојбата на достигнување просветлување и ментална чистота.

7. Што претставуваат трите точки?

Вообичаено, ненаменските дизајни имаат три точки, кои претставуваат просветлување. Сепак, некои дизајни имаат само една точка, додека други немаат ниту една.

8. Дали наопаку unalome има значење?

Не постои симбол unalome наопаку - тоа е само стилски избор аковие избирате да го свртите симболот на неговата глава. Некои можеби мислат дека наопаку unalome го претставува спротивното од редовниот unalome, но тоа е отворено за толкување. На крајот на краиштата, значењето на симболот е она што ние избираме да му го дадеме.

Имајќи го тоа, безалом со спирала свртена лево или десно има различни значења - лево ја претставува женската енергија, а десното претставува машка енергија .

9. Дали тетоважите на уникатен начин се непочитувани?

Како и со секој културен симбол, добра идеја е да го разберете значењето на симболот пред да го направите како тетоважа. На пример, ако го ставите unalome наопаку или ако го имате истетовирано едноставно затоа што изгледа добро, тоа може да изгледа како непочитување или невнимателно. Знаејќи што значи симболот, можете да стекнете подлабоко ценење и разбирање за него.

10. Дали е културна присвојност да се носи тетоважа уникатна?

Некои веруваат дека ако ја носите униалом без никакво разбирање за нејзината позадина, тоа е културно присвојување, додека други одат дури дотаму што повикуваат тоа е расизам. Повторно, се враќа на разбирање на значењето на симболот и стекнување разбирање за него.

На крајот на краиштата, симболите се универзални. Не мора да сте будист за да почувствувате афинитет кон уникатен симбол. Она што е важно е симболот да зборува со вас, а вие можете да се поврзете со неговото значење. Ова носи почит кон симболота носењето симбол со почит не е културно присвојување.

11. Каде треба да биде уникатна тетоважа?

Не постои правилна или погрешна локација за уникатна тетоважа. Многу жени избираат да имаат уникатни тетоважи на долниот дел од грбот, помеѓу градите, помеѓу рамената на грбот, на страната на телото или на рацете. За мали тетоважи, рацете, прстите, глуждот и стапалото исто така се добри локации.

12. Можете ли да создадете свој незабележлив дизајн?

Убавината на unalome е тоа што има бескрајни опции за дизајн, што го прави одличен излез за уметничко изразување. Можете да го земете основниот дизајн на unalome и да го стилизирате на многу начини, како и да го споите со други популарни симболи, како што се цветот на лотос, ом, полумесечината и повеќе.

13. Дали се популарни тетоважите unalome?

Тетоважите Unalome се еден од најпопуларните дизајни, особено кај жените. Нивното моќно значење и прекрасниот дизајн ги прават одличен избор за тетоважи, како и за други уметнички форми.

Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.