Хипокампус - грчко морско суштество

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Хипокампусот или хипокампусот (множина hippocampi ) бил морско суштество кое потекнува од грчката митологија. Хипокампите биле коњи со рибна опашка за кои се верувало дека се возрасен облик на малите риби кои денес ги знаеме како морски коњи. Тие биле возени од други морски суштества како вид на транспорт, вклучувајќи ги и нимфите Нереиди и биле тесно поврзани со Посејдон , еден од најмоќните богови на океанот.

  Што е хипокампусот ?

  Хипокампусот бил водно суштество со личност слична на онаа на денешните коњи. Најчесто беше прикажан со:

  • Горниот дел од телото (главата и предните делови) на коњ
  • долниот дел од телото на рибата
  • Покрај рибната опашка како онаа на змија.
  • Некои уметници ги прикажуваат со гриви направени од флексибилни перки наместо коса и решести перки наместо копита.

  Хипокампите, исто така, обично биле прикажани со големи крилја што им помагале да движете се брзо под вода. Тие беа претежно сини или зелени, иако тие исто така се опишани дека прикажуваат различни бои.

  Името hippocampus доаѓа од грчкиот збор „ hippos “ што значи „коњ“ и „ kampos “ што значи „морско чудовиште“. Сепак, тоа е популарно суштество не само во Грција туку и во феникиските, пиктичките, римските и етрурските митологии.

  Како Хипокампите се бранеле себеси?

  Се вели дека хипокампите биле добродушни ѕверовишто добро се сложуваше со другите морски суштества.

  Тие ги користеа своите моќни опашки за да се одбранат кога беа нападнати и имаа силен залак, но претпочитаа да бегаат наместо да се тепаат.

  Тие беа силни и брзи пливачи кои можеа да поминат неколку милји морето за неколку секунди, поради што беа популарни возења.

  Бидејќи беа толку големи, хипокампите претпочитаа да живеат во подлабокиот дел на морето и биле пронајдени и во солена и во слатка вода. Ним не им требаше воздух за да преживеат и тешко се враќаа на површината на водата освен ако нивните извори на храна не беа целосно исцрпени. Според некои извори, тие биле тревопасни суштества кои се хранеле со алги, алги, делови од корален гребен и други морски растенија. Според некои извештаи, тие се хранеле и со мали риби.

  Според различни извори, хипокампите патувале наоколу во глутници од десет, слично на лавовите. Глутницата се состоеше од еден пастув, неколку кобили и голем број млади хипокампови. На новородениот хипокампус му требаше една година да достигне физичка зрелост, но една година повеќе за да созрее интелектуално и дотогаш нивните мајки беа многу заштитнички настроени кон нив. Севкупно, овие прекрасни суштества претпочитаа да ја имаат својата приватност и не сакаа да им се напаѓа просторот.

  Симболиката на хипокампусот

  Хипокампусот често се смета за симбол на надеж бидејќи беше еден добронамерен идуховно суштество што им помагало на луѓето.

  Како митско суштество, тоа е силно поврзано со креативноста и имагинацијата. Морнарите го сметаа хипокампусот како добар знак и исто така беше симбол на агилност и сила. Покрај ова, симболизира вистинска љубов, понизност и слобода.

  Сликата на хипокампусот е популарна за дизајни на тетоважи. Многу луѓе кои имаат тетоважи од хипокампус велат дека тоа ги прави да се чувствуваат слободни, убави и грациозни.

  Во овие погледи, симболиката на Хипокампусот е слична на онаа на Пегаз , уште еден митски коњ- како суштество на грчката митологија.

  Хипокампусот во грчката и римската митологија

  Хипокампусот во фонтаната Треви

  Хипокампусите биле познати по тоа што биле нежни суштества кои имале добри односи со своите сопственици. Тие беа почитувани од сите морски суштества, како што се морето, морските џуџиња и морските богови кои ги третираа како нивни лојални планини.

  Според Хомеровата Илијада, колата на Посејдон била влечена од две или повеќе убави хипокампите поради што ѕверовите станаа тесно поврзани со грчкиот бог на морето. Затоа, античките Грци ги почитувале како планините на Посејдон (во римската митологија: Нептун).

  Хипокампите честопати ги спасувале морнарите од давење и ги спасувале луѓето од морските чудовишта. Тие, исто така, им помогнаа на луѓето да ги надминат сите проблеми со кои се соочија на море. Тоа беше вообичаеноверувањето дека морската пена која се формирала секогаш кога брановите се удираат е предизвикана од движењето на хипокампусот под водите.

  Во Пиктиската митологија

  Хипокампите биле познати како „ Kelpies или „Пиктички ѕверови“ во митологијата на Пиктите и се појавуваат во многу резби од камен од Пиктите пронајдени во Шкотска. Нивната слика изгледа слична, но не е сосема иста како сликите на римските морски коњи. Некои велат дека римскиот приказ на хипокампусот потекнува од пиктиската митологија, а потоа бил пренесен во Рим.

  Во етрурската митологија

  Во етрурската митологија, хипокампусот бил важна тема во релјефите и гробниците слики. Тие понекогаш беа прикажани со крилја како оние во фонтаната Треви.

  Хипокампусот во популарната култура

  Во биологијата, хипокампусот се однесува на важна компонента на мозокот на луѓето и другите 'рбетници . Името е дадено затоа што оваа компонента изгледа слично на коњ за коњ.

  Сликата на митскиот хипокампус се користела како хералдичко полнење низ историјата. Исто така, се појавува како декоративен мотив во сребрени садови, бронзени садови, слики, бањи и статуи.

  Во 1933 година, Ер Франс користеше крилест хипокампус како свој симбол, а во Даблин, Ирска сликите на бронзените хипокампови се наоѓаат на столбовите за светилки на мостот Гратан и до статуата на Хенри Гратан.

  Хипокампите се прикажани во многу филмови и ТВ сериизаснована на грчката митологија како што е „Перси Џексон и олимпијците: море на чудовишта“ во која Перси и Анабет се возат на задниот дел на прекрасен хипокампус. Тие се исто така вклучени во многу видео игри како што е „Богот на војната“.

  Во 2019 година, една од месечината на Нептун беше именувана како Хипокамп по митското суштество.

  Накратко

  Хипокампите остануваат едни од најпопуларните митски суштества поради нивната нежна природа и убавина. Тие се познати по нивната неверојатна брзина, агилност и одлично разбирање на другите суштества, како и на луѓето и божествата. Ако се третираат со почит, тие беа најлојалните и најљубените суштества што некогаш постоеле.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.