Хрисаор - Синот на Медуза

  • Споделете Го Ова
Stephen Reese

Малку се знае за приказната за Хрисаор, син на Посејдон и Медуза , и токму тоа ја прави толку интригантна. Иако бил помала личност, Хирсаор се појавува во приказните и на Персеј и на Херакле . Иако неговиот брат и сестра Пегаз е популарна личност, Хрисаор нема значајна улога во грчката митологија.

Кој е Хрисаор?

Раѓање за Пегаз и Хрисаор од Едвард Бурн-Џонс

Приказната за раѓањето на Хрисар може да се најде непроменета во делата на Хесиод, Ликрофон и Овидиј. На грчки, Chrysaor значи златно сечило или Оној што држи златен меч. Ова може да укаже дека Хрисаор бил воин.

Хрисаор бил син на Посејдон, богот на морето и Медуза , единствениот смртник Горгон . Како што вели приказната, Посејдон ја сметал убавината на Медуза неодолива и не прифаќал „не“ за одговор. Ја бркаше и ја силувал во храмот на Атина. Тоа ја налутило Атина бидејќи нејзиниот храм бил понижен, и поради тоа ја казнила Медуза (и нејзините сестри кои се обиделе да ја спасат од Посејдон) со тоа што ја претворила во грозна Горгона.

Тогаш Медуза забременила со децата на Посејдон, но не можела да ги има децата при нормално породување, можеби поради нејзиното проклетство. Кога Персеј конечно ја отсече главата на Медуза, со помош од боговите, Хрисаор и Пегаз се родени од крвта што извира одОтсечениот врат на Медуза.

Од двете потомци, Пегаз, крилестиот коњ, е добро познат и е поврзан со неколку митови. Додека Пегаз е нечовечко суштество, Кризаор обично се прикажува како силен човечки воин. Меѓутоа, во некои верзии, тој е прикажан како голема свиња со крила.

Некои извештаи наведуваат дека Хрисаор станал моќен владетел над едно кралство на Пиринејскиот Полуостров. Сепак, доказите се оскудни и нема многу информации во врска со ова.

Семејството на Крисаор

Крисаор се оженил со Океанидата, Калирхо, ќерка на Океанус и Тетида . Тие имаа две деца:

  • Герион , џинот со три глави чие неверојатно стадо говеда го зеде Херакле како еден од неговите дванаесет трудови. Герион бил убиен од Херакле. Во некои уметнички прикази, Хрисаор се појавува како крилеста свиња во штитот на Герион.
  • Ехидна , полужена, полузмија чудовиште кое времето го поминуваше сам во пештера и беше партнер на Тифон .

Митовите за Хрисаор се ретки во грчката митологија, а неговото влијание покрај тоа што ги родил Герион и Ехидна е мало. Може да биде дека митовите поврзани со Chrysaor се изгубени или едноставно дека тој не се сметал за важен за да има целосно објаснета животна приказна.

Накратко

Chrysaor беше блага фигура без големи подвизи под неговото име во големиот спектар на грчкиот јазикмитологија. Иако не е познат по учеството во големи војни или потраги, тој беше добро поврзан, со важни родители, браќа и сестри и деца.

Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.