Osram ne Nsoromma – симболика и важност

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Осрам не Нсоромма е симбол на Адинкра што е создаден од народот Боно од Гана. Се смета за симбол на наклонетост, хармонија, љубов и верност.

  Што е Osram ne Nsoromma?

  Osram ne Nsoromma е симбол на акан што значи „ Месечина и ѕвезда“. Прикажана е како полумесечина со двата краја свртени нагоре што личат на чинија. Над Месечината е ѕвезда која виси во нејзиниот обем.

  Овој симбол најчесто се наоѓа вграден во ѕидови и разни други архитектонски карактеристики. Исто така, стана популарен симбол меѓу љубителите на тетоважи и исто така се користи во модата и накитот. Народот Акан опширно печател симболи Osram ne Nsoromma на ткаенини и исто така го користел во керамика.

  Симболиката на Osram ne Nsoromma

  Симболот Osram ne Nsoromma претставува љубов, верност и поврзаност во бракот. Создаден е со спојување на два различни небесни објекти на создавањето, од кои двата произведуваат светлина и светлина ноќе.

  Осрам не Нсоромма, исто така, симболизира наклонетост, добронамерност, лојалност, женственост и хармонија. Неговото значење потекнува од африканската поговорка: „ Kyekye pe awaree“, што значи „ Северната ѕвезда сака брак. Таа секогаш чека на небото да се врати Месечината (нејзиниот сопруг).

  Како симбол, ја отсликува хармонијата што постои во врската помеѓу жената и мажот. Постојат неколку акански поговоркибрак, поврзан со овој симбол.

  ЧПП

  Што значи Osram ne Nsoromma?

  Преведено, симболот значи „месечината и ѕвездата“.

  Како изгледа симболот Osram ne Nsoromma?

  Симболот е претставен со полумесечина поставена на нејзината крива, како сад, со ѕвезда над неа. Ѕвездата наликува на мало тркало.

  Што се симболите на Адинкра?

  Адинкра се збирка на западноафрикански симболи кои се познати по нивната симболика, значење и украсни карактеристики. Тие имаат украсни функции, но нивната примарна употреба е да претставуваат концепти поврзани со традиционалната мудрост, аспекти од животот или животната средина.

  Симболите на Адинкра се именувани по нивниот оригинален творец кралот Нана Квадво Агјеманг Адинкра, од народот Боно од Ѓаман, сега Гана. Постојат неколку типови на симболи на Адинкра со најмалку 121 позната слика, вклучувајќи дополнителни симболи кои се усвоени над оригиналните.

  Симболите на Адинкра се многу популарни и се користат во контексти за претставување на африканската култура, како на пр. уметнички дела, украсни предмети, мода, накит и медиуми.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.