Значењето зад елфската ѕвезда

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Исто така наречена хептаграм, септограм или ѕвезда самовила, ѕвездата елф се смета за помалку популарна, но сепак помоќна итерација на магичниот пентаграм . Таа игра важна улога и во христијанската и во паганската иконографија.

  Ѕвезда џуџиња во основа е секоја ѕвезда со седум крака што е нацртана во седум прави потези. Додека самиот хептаграм има неколку значења и претстави во различни религии и култури, вистинската ѕвезда од џуџиња најдобро е претставена како свет симбол на неопаганите и оние кои практикуваат вештерство.

  Да се ​​нурнеме длабоко во ѕвездата на џуџињата и сè што претставува.

  Ѕвездата на елфовите во религијата

  • Во христијанството – заштита и совршенство

  Во православната Христијанската традиција, ѕвездите со седум краци се користат за да го симболизираат времето кое му било потребно на Создателот да состави сè на Земјата. Се вели дека сите суштества се создадени за удобност и услуга на луѓето, па оттука ѕвездата со џуџиња со седум точки е потсетник за уникатната заштита што му се дава на човештвото. Така, ѕвездите од џуџиња се користат и цртаат за да се заштитат и заштитат од злото.

  Во христијанството седум е бројот на совршенството и комплетноста. Тоа е распространет број во природата - има седум океани на Земјата, седум континенти и седум бои во виножитото. Во католичката традиција има седум смртни гревови, седум доблести,седум дена од создавањето и седум дарови од Светиот Дух.

  Звездата џуџиња затоа се поврзува со омилениот број Божји, кој исто така бил истакнат во Книгата на Откровението, каде што имало седум цркви, седум ангели, седум ѕвезди, седум труби и седум печати.

  • Значењето во исламот, хиндуизмот, будизмот и јудаизмот.

  Исто како и во христијанската традиција, бројот седум е релевантен во речиси секоја голема религија. Исламската доктрина зборува за седум небеса, а во Куранот има седум стихови. Така, муслиманите седум пати шетаат околу Каба во Мека.

  Хиндуизмот зборува и за седум небеса (повисоки светови) и седум подземни светови. Во будистичките традиции, новородениот Буда направи седум чекори по издигнувањето.

  Конечно, во кабалистичкиот јудаизам, ѕвездата на елфот се користи како сфера на Нецах (Венера), со што ја презема симболичната претстава на моќта на љубовта . Сите овие значајни референци и настани се овековечени и симболизирани со седумкраката ѕвезда.

  Ѕвездите на елфовите во Вика и Магик

  Тоа е во современа магија (напишано со дополнителна буква за да се оддели од магија на изведбата на обичните луѓе) дека ѕвездите од џуџиња активно се користат како самостојни симболи наместо само да се поврзуваат со вроденото совршенство на бројот седум.

  Петкратната ѕвезда, исто така наречена пентаграм , го прикажуваразлични насочувачки простори: север, југ, исток, запад и горе. Ѕвездата самовила ја проширува свеста на умот со додавање на уште две димензии: Подолу, и Внатре.

  Се вели дека додека првите пет насоки се видливи и достапни за обичниот човек, само оние со крв од вештачка (самовила) или вештерка можат да бидат сведоци на дополнителните два простори. Имено, земјата на Faerie, според легендата, може да се најде или Во (во имагинацијата), или Долу (во подземјето, најверојатно) .

  Во оваа смисла, елфовите ѕвезди претставуваат зголемена свесност и просветлување дури и кај оние кои прават магија. Наводно има седум чекори на патот кон нечие повисоко и поволшебно јас. Така, се смета дека цртањето на ѕвездата Faery или ѕвездата џуџиња кога некој медитира или прави магија, или носењето на симболот околу телото како додаток им помага на луѓето да отклучат нови димензии и нови знаења за кои претходно не знаеле.  14>

  Ѕвездите на елфовите во литературата & засилувач; Популарна култура

  Литературата и популарната култура ги позајмиле многуте значења на хептаграмот или ѕвездата на џуџињата за различни цели. Симболот, исто така, бил од страна на нациите и групите за да симболизира дел од нивните заедници. Еве некои од најчестите симболики на ѕвездата на џуџињата во модерната култура и литература.

  1- Ѕвезда на елфовите во The Faery Craft

  ВистинскиотЅвездата на елфот е широко користена во книгата Занаетот на самовилите напишана од Емили Кардинг. Книгата зборува за тоа како едноставен смртник може да се поврзе со мистичниот свет преку разбирање на природата и медитација.

  Покрај ова, Кардинг, исто така, создаде свое симболично значење зад ѕвездата на елфот, која таа ја нарекува Faery Craft Септаграм . Секоја од седумте точки открива насока и особина што треба да ги поседува за да се направи самовила, кои го вклучуваат следново:

  • Знаење: Источен квалитет од елементот на воздухот што обезбедува основа за самовила работа. Имањето доволно информации го штити практичарот од неговата интуиција која се развива која е обврзана да прави грешки во расудувањето.
  • Поврзување: Ова е квалитетот што доаѓа од ѕвездите над нас . Ја покажува врската помеѓу сите луѓе, природата и целиот универзум во нејзината внатрешна светлина. Прифаќањето на оваа врска ги отвора вратите за подлабока свесност која е надвор од капацитетот на нашите 5 сетила.
  • Доверба: Ова е северниот квалитет кој припаѓа на елементот на земјата. Довербата е неопходна при учењето на врската затоа што гради соработка помеѓу и меѓу оние во внатрешните области и оние кои сакаат да ја искористат самовилската моќ. Довербата не е само да се има доверба кон друг, туку и да се препознае кој е достоен да добие таква доверба
  • Чест: Довербатогаш станува основа за чест што е квалитет на Сонцето што може да се наоѓа одвнатре. Кардинг вели дека секој човек во нас носи внатрешно сонце во нашето јадро кое ја содржи нашата духовна светлина. Оваа чиста светлина ни овозможува да соработуваме со интегритет со другите луѓе.
  • Магија: Само кога ќе се совладаат првите четири квалитети, тогаш царството на магијата ќе отворете ги вратите за корисникот. Магијата се однесува на Месечината и се наоѓа подолу. Магик ќе ни даде можност да се поврземе со оние во Другиот свет за да можеме да спроведеме добри промени во себе и меѓу нас.
  • Радост: Ова е квалитетот што доаѓа од Запад кој е поврзан со елементот вода. Вистинска радост се чувствува кога човек може да се отвори кон универзумот за да го слави животот, постоењето и неволјите.
  • Инспирација: Кулминација на шесте квалитети наведени погоре ќе даде инспирација не само за самодејство, туку и за да ги инспирира другите да дејствуваат. Овој жар и желба да се води е поврзан со елементот оган и југ.

  2- Хептаграм во Песна за мраз и оган

  Џорџ Р.Р. Мартин, автор на серијата книги „Игра на тронови“ , го користеше хептаграмот за да ја симболизира верата на седумте или Верата. Ова е религија која наводно започнала во Вестерос.

  Мартин ја засновал Верата во РимјанитеКатоличката Света Троица , со Верата на Седумте кои ги опфаќа сите седум аспекти на еден бог. Овој бог се состои од Таткото, Мајката, Девојката, Кронот, Смит, Воинот и Странецот.

  3- Хептаграмот во знамињата и грбот

  Хептаграмот може да се види во различни знамиња и симболи на хералдиката низ целиот свет. Го користат чироки Индијанците од САД, Окситанија во Европа и како дел од симболот на Хокаидо, регион во Јапонија.

  Покрај тоа, септаграмот е присутен во претходната верзија на САД знамето наречено знаме на Бенингтон, јорданско знаме и австралиско знаме.

  Исто така е видливо како дел од грбот на Австралија, Грузија и Самарканд во Узбекистан, како и значката на Грузиските воздухопловни сили и патролната единица на автопатот во Калифорнија.

  Завршување

  Ѕвездата на џуџињата добива многу различни симболични значења во различни култури. Исто како и сите ѕвезди, може да послужи како водич кога се движите низ животот. Тоа е несомнено моќна икона која им зборува на оние кои сакаат повеќе во животот, било да е тоа во религијата, магијата или само општа свест за светот и сè во него.

  За некои, ѕвездата на Елфовите е симбол поврзан со окултните и мрачните уметности, но со оглед на неговата поврзаност со различни религиозни вери, симболот има различно значење во зависност од контекстот и не може да се категоризира какокои припаѓаат на која било поединечна група.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.