Анансе Нтонтан - симболика и важност

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Ananse ntontan, што значи „ пајакова мрежа“ , е значаен симбол на Адинкра што ја претставува мудроста, креативноста и сложеноста на животот. Поврзан е и со Ананси, популарен лик во западноафриканскиот фолклор.

  Што е Анансе Нтонтан?

  Анансе нтонтан, изговорено а-НАН-Си Н-тон-ТАН, е акански термин што значи „ пајакова мрежа“ или „ пајакова мрежа“ . Симболот наликува на тркало со седум долги, дебели краци и треба да изгледа како пајакова мрежа.

  Симболиката на Анансе Нтонтан

  Овој симбол означува мудрост, креативност, знаење и сложеност на животот. Мудроста е поврзана со знаење, искуство и разумно расудување кога станува збор за донесување одлуки и преземање акции. Креативноста вклучува користење на имагинација и уникатни, оригинални идеи со цел да се создаде нешто различно и ново. Сето ова е потребно кога се гради нешто толку сложено како пајакова мрежа, што е идејата зад овој симбол.

  Бидејќи мрежата на пајакот е вткаена во сложена шема со цел лесно да се заробат малите инсекти, таа го поттикнува Аканите да ја имитираат мудроста на суштеството, како и неговата креативност за да ги постигнат своите цели. Затоа, Аканците го користат симболот како потсетник да размислуваат мудро во сложеното и тешко патување на животот.

  Анансе нтонтан е поврзан и со добро познат пајак во западноафриканскиот фолклорпознат како „Ананси“ , едно од највредните и најинтелигентните суштества што постојат. Неговата интелигенција може да се види во мрежата што ја конструира: Ananse ntontan.

  Во некои народни приказни, пајакот Ананси е опишан како Божји гласник (или Врховното суштество), плетејќи мрежа на комуникација за да се проникне физичкиот и духовниот свет. Ананси бил познат и како „Главен шегаџија“.

  ЧПП

  Кое е значењето на Ananse ntontan?

  Овој симбол значи „пајакова мрежа“ на јазикот акан.

  Кој бил Ананси?

  Ананси бил пајак кој се појавувал во многу западноафрикански народни приказни. Беше познат како исклучително мудро и креативно суштество.

  Што симболизира Анансе нтонтан?

  Овој симбол ја претставува креативноста, мудроста, знаењето, интелигенцијата и сложеноста на животот.

  Што се симболите на Адинкра?

  Адинкра се збирка на западноафрикански симболи кои се познати по нивната симболика, значење и украсни карактеристики. Тие имаат украсни функции, но нивната примарна употреба е да претставуваат концепти поврзани со традиционалната мудрост, аспекти од животот или животната средина.

  Симболите на Адинкра се именувани по нивниот оригинален креатор, кралот Нана Квадво Агјеманг Адинкра, од народот Боно од Ѓаман, сега Гана. Постојат неколку видови на симболи Адинкра со најмалку 121 позната слика, вклучувајќи дополнителни симболи кои се усвоени на врвот на оригиналотоние.

  Симболите на Адинкра се многу популарни и се користат во контексти за претставување на африканската култура, како што се уметнички дела, украсни предмети, мода, накит и медиуми.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.