Химера - Потеклото и многуте значења на хибридното чудовиште

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Химерата се појавува во грчката митологија како хибрид што дише оган, со тело и глава на лав, глава на коза на грбот и змија глава за опашка, иако ова комбинацијата може да варира во зависност од верзијата. И покрај тоа што има лавовска грива, химерусот генерално се смета за женски. Денес, концептот на „химера“ многу го надминал своето едноставно потекло како чудовиште на грчките митови.

  Химера – Потеклото на митот

  Додека легендата за Химера Се верува дека потекнува од Античка Грција, за прв пат се појавува во Хомеровата Илијада. Хомер го опишува како:

  …Нешто од бесмртна марка, не човечка, со чело со лав и змија позади, и коза во средината и го шмрка здивот на страшниот пламен на светлиот оган …

  Можете да најдете некои од првите уметнички рендери на химерата на старогрчките слики од керамика. Вообичаено е да се види сликата на химера вклучена во битка со човек кој јава крилест коњ; упатување на битката помеѓу грчкиот херој Белрофон (помогнат од Пегаз ) и Химера.

  Приказната вели дека по тероризирањето на земјата, Химерата била наредена да биде убиен. Со помош на Пегаз, Белерофон ја нападнал Химерата од воздух за да избегне да биде изгорена од нејзиниот оган или каснат од нејзините глави. Белерофон се вели дека ја застрелал Химерата со стрела од неговиот лак ија убил.

  Како е прикажана Химерата во други култури?

  Додека химерата обично се однесува на чудовиштето од античката грчка митологија, може да се појави и во различни култури опкружени со различен контекст како што се кинеската митологија, средновековната европска уметност и уметноста од цивилизацијата на Инд во Индија.

  • Химерите во кинеската митологија

  Суштество слично на химера поврзано со кинеската митологија е qilin . Суштество со копита и рогови често обликувано како вол, елен или коњ, неговото тело може целосно или само делумно да биде покриено со лушпи. Qilin понекогаш може да се прикаже како делумно зафатен во пламен или украсен со перки слични на риба. Кинеската култура го гледа килинот како позитивен симбол што претставува среќа, успех и просперитет.

  • Химерите во средновековната европска уметност

  Кимерите можат може да се најде насекаде низ средновековната европска уметност, особено во скулптурите. Честопати, овие скулптури се користеле за да им се пренесат на секојдневните луѓе различните животни и ликови од Библијата. Меѓутоа, понекогаш тие биле користени едноставно за да го претстават злото. Тие се честа појава што се истиснуваат од готските европски катедрали. Иако тие често се опишуваат како гаргојли, тоа не е технички точно бидејќи гаргојлот се однесува на специфична архитектонска карактеристика што делува како излив на дожд. Поради ова, точното име за химерите е гротески .

  • Химерите во цивилизацијата на Инд

  Цивилизацијата на Инд се однесува на област лоцирана во Пакистан и северно- западна Индија. Пронајдено е суштество слично на химера илустрирано на теракота и бакарни плочи и глинени заптивки од луѓето од раните урбани општества на сливот на Инд. Позната како Харапска химера, оваа химера вклучува некои од истите делови од телото како грчката химера (змија опашка и големо тело од мачки) како дополнение на делови од еднорог, вратот и разделените копита на мархорската коза, стеблото на слон , рогови на зебу и човечко лице.

  Има многу малку преживеани артефакти од оваа цивилизација и како резултат на тоа е многу тешко да се утврди значењето на Химерата за народите од цивилизацијата Инд, само дека употребата на химерата била важен симбол кој се користел како заеднички уметнички мотив за време на траењето на цивилизацијата.

  Химерата во модерните времиња

  Химерата сè уште има многу значење во модерната култура и уметност. Често се гледа во литературата и кинематографијата ширум светот.

  Терминот химера во денешно време може да се користи за да се опише секое суштество составено од многу различни животни, а не само од грчката митологија суштество. Референците за химерусот се користат во различни телевизиски емисии, книги и филмови. На пример, идејата за химерата правипојавувања во медиуми како: Хари Потер, Перси Џексон и XFiles.

  Покрај тоа што се користи за да се однесува на животно или суштество, може да се користи и за да помогне во опишувањето на двојноста на себе или конфликтни особини на личноста.

  Химера во науката

  Во науката, ако нешто е химера, тоа е единствен организам кој се состои од клетки со повеќе од еден различен генотип. Химерите може да се најдат кај растенијата и животните, вклучувајќи ги и луѓето. Меѓутоа, химеризмот кај луѓето е неверојатно редок, веројатно поради фактот што многу луѓе со химеризам можеби не ни знаат дека го имаат бидејќи може да има малку или никакви физички симптоми на состојбата.

  Сумирање на химеризмот

  Иако поимот химера обично се однесува на оригиналното митолошки суштество од античката грчка митологија, тој исто така може да се однесува на која било комбинација на животински карактеристики или двојност на јас. Се користи и како научен термин, а реалните химери постојат насекаде низ животинското и растителното царство.

  Симболот на химерата ги проникнал културите низ целиот свет, од цивилизацијата на долината Инд, до Кина, па дури и како архитектонска карактеристика вообичаена за европските цркви и згради во готски стил. Поради ова, легендата за химерата продолжува да има живост и вредност во нашите приказни и легенди.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.