Cozcacuauhtli - симболика и важност

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Cozcacuauhtli е поволен ден на 16-тиот трецена во светиот календар на Ацтеките. Поврзан со божицата на пеперутките Ицпапалотл, се смета за позитивен ден за соочување со нечии животни проблеми и надминување на измамниците.

  Што е Cozcacuauhtli?

  Cozcacuauhtli, што значи „мршојадец“ , бил првиот ден од 16-тата трецена, претставена со глифот на главата на мршојадецот. Овој ден, познат како Cib во Маите, означува долг живот, добар совет, ментална рамнотежа и мудрост.

  Тоа беше добар ден за соочување со проблемите во животот, вклучувајќи нарушувања, неуспеси , смртни случаи и дисконтинуитети. Ацтеките исто така го сметале за одличен ден за измамување на оние што биле измамници.

  Ацтеките го организираа својот живот околу два важни календари: tonalpohualli и xiuhpohualli. Додека xiuhpohualli беше календар од 365 дена што се користеше за земјоделски цели. тоналпохуалите се користеле за разни верски ритуали. Се состоеше од 260 дена, поделени на 20 трецени, или единици, кои беа периоди од 13 дена. Секој ден имал симбол да го претставува и бил управуван од одредено божество.

  Мршојадците во мезоамериканската култура

  Мршојадците биле почитувани птици во културата на Ацтеките, често прикажани на чаршафите на различни божества, како и на керамичките садови. Иако се хранат со мрши, познато е дека овие птици убиваат за храна и затоа биле,поврзани со човечка жртва.

  Во античка Мезоамерика, мршојадецот бил поврзан со нечистотија и болести, како и со пештери кои биле влезови во подземниот свет. Некои веруваа дека мршојадецот ја добива својата моќ од сонцето, што исто така значело дека птицата има моќ над сонцето и играла улога во помагањето да изгрее.

  Управувачки божества на Коскакуахтли

  Денот кога Коскакуахтли бил управуван од мезоамериканското божество Ицпапалотл, како и Ксолотол, богот на молњите и огнот. Тие беа одговорни за обезбедување на денот со неговите тонали (животна енергија).

  Ицпапалотл

  Ицпапалотл била скелетната божица воин која претседавала со Тамоанчан, рајот за жртвите на смртноста на доенчињата и местото каде што се верувало дека се создадени луѓето. Позната и како „ Божица на пеперутката“, често била прикажана во форма на прекрасна пеперутка од обсидијан или со атрибути на орел.

  Според некои извори, за Ицпапалотл се вели дека е млада, заводлива жена. Меѓутоа, во други, таа се вели дека е ужасна божица со крилја на пеперутка направени од камени сечила и голема, скелетна глава. Иако била опишана како застрашувачко божество, таа била заштитничка на бабиците и родилките. Таа исто така претставува подмладување или прочистување преку жртвување.

  Ицпапалотл беше еден од „Цицимиме“, монструознитеѕвездени демони кои слегоа на земјата и опседнаа луѓе. Се веруваше дека ако Цицимиме не може да запали оган во издлабената градна празнина на човекот на крајот од календарската рунда, петтото сонце ќе дојде до крајот, а со тоа и крајот на светот. 3>

  Xolotl

  Xolotl бил злобниот мезоамерикански бог на чудовиштата кој одиграл важна улога во митологијата на Ацтеките со тоа што го штител сонцето од опасностите на земјата на мртвите. Некои извори наведуваат дека Ксолотл бил тој што го придружувал божеството Квецелкоатл со пердуви змии на неговото патување во подземниот свет во потрага по коски кои му биле потребни за да создаде нов живот.

  Во мезоамериканската уметност, Ксолотл бил прикажан како скелет, чудовиште со чудна форма, свртени стапала или фигура со кучешка глава со празни отвори за очи. Се вели дека ги изгубил очите плачејќи додека не испаднале од приклучокот бидејќи се срамел што одбил да се жртвува за новосоздаденото сонце.

  Cozcacuauhtli во зодијакот на Ацтеките

  Ацтечкиот зодијак користел разни животни и секојдневни предмети како дел од својата иконографија. Според зодијакот, родените на денот на мршојадецот се силни, енергични и луцидни личности кои можат да ја надминат темнината и да стигнат до светлината. Тие се моќни и амбициозни луѓе кои имаат големи аспирации за живот. Поради својата интелигенција имаат и успех, богатство и материјализобилство.

  ЧПП

  Што значи зборот „Cozcacuauhtli“?

  Cozcacuauhtli е нахуатлски збор што значи „мршојадец“. Изведен е од зборот „cozcatl“, што значи „јака“ и „cuauhtli“, што значи „птица грабливка“. ...

  Што симболизира Cozcacuauhtli?

  Cozcacuauhtli има различни симболики вклучувајќи смрт, перцепција, повторно раѓање, снаодливост, доверба и интелигенција.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.