Дуафе - симболика и значење

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Дуафе е акански збор направен со комбинирање на двата збора „ дуа“ , што значи „ дрво или дрвено ', и ' afe' , што значи ' чешел' . Симболот дуафе прикажува чешел, обично со шест заби, и овална поставена хоризонтално над него.

  Симболиката на Дуафе

  Дуафе е симбол на женственост, љубов, грижа и добра хигиена. За Аканците, тоа ги означувало квалитетите што ги сметале за женски, како што се наклонетоста, претпазливоста и трпеливоста.

  Во многу древни и модерни африкански општества, чешелот за коса е симбол на статусот, религиозните верувања, групната припадност и ритуални својства. За Африканците, тој не е само додаток за дотерување, туку се смета и за моќна културна икона.

  Симболот дуафе најчесто се користи во различни видови дизајни на накит. Тоа е исто така популарен дизајн на тетоважа меѓу оние кои сакаат да ја покажат својата убавина и женственост.

  Западноафриканскиот Дуафе

  Традиционалниот африкански чешел (или дуафе) е исто така познат како „ Африкански избор“ , „ Африканско гребло“ или „ Афро избор“ . Дуафето е важен симбол во Африка, бидејќи прикажува еден од најважните предмети и ценет имот што го користат жените од Акан за дотерување. Косата и негувањето отсекогаш биле важни аспекти на африканската култура.

  Се претпоставуваше дека дуафе е создаден во 1970-тите, но доказите од археолошките ископувања покажуваат дека е измисленилјадници години пред овој проценет датум. Не е точно јасно кога е создаден првиот чешел, но археолозите откопаа дрвени афро чешли кои можат да се проследат наназад околу 7.000 години.

  Првиот африкански чешел изгледаше многу како чешлите со чешли кои се користат во современиот свет. Тие беа направени од дрво и имаа долги заби, кои можеа да се користат за сите типови коса. Рачките беа украсени со човечки фигури, мотиви од природата, објекти со статус, како и слики од духовниот свет.

  Денес, чешли инспирирани од западноафриканскиот дуафе се користат низ целиот свет. Постојат различни видови достапни на пазарот, во различни форми, големини и бои.

  ЧПП

  Што значи „дуафе“?

  Во превод, зборот „дуафе“ значи чешел.

  Што симболизира дрвениот чешел?

  Дуафе е симбол на женственост , љубов, грижа, добра хигиена и негувана.

  Што е афро чешел?

  Афро чешел е она што во светот е познато како „чешел за избор“. Има долги заби што го олеснуваат чешлањето цврсто завиткана или заплеткана коса.

  Што се симболите на Адинкра?

  Адинкра се збирка на западноафрикански симболи кои се познати по нивната симболика, значење и украсни карактеристики. Тие имаат украсни функции, но нивната примарна употреба е да претставуваат концепти поврзани со традиционалната мудрост, аспекти од животот или животната средина.

  Адинкрасимболите се именувани по нивниот првичен креатор, кралот Нана Квадво Агјеманг Адинкра, од народот Боно од Гјаман, сега Гана. Постојат неколку типови на симболи на Адинкра со најмалку 121 позната слика, вклучувајќи дополнителни симболи кои се усвоени над оригиналните.

  Симболите на Адинкра се многу популарни и се користат во контексти за претставување на африканската култура, како на пр. уметнички дела, украсни предмети, мода, накит и медиуми.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.