Лернајска Хидра - чудовиштето со многу глави

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

Содржина

  Лернејската Хидра е едно од најинтригантните, но сепак застрашувачки чудовишта на грчката митологија, најпозната по поврзаноста со Херкулес и неговите 12 подвизи. Еве еден поглед на приказната и крајот на Хидрата на Лерна.

  Што е Лернајската Хидра? глави, кои постоеле и во римската и во грчката митологија. Имаше отровен здив и крв и можеше да регенерира две глави за секоја отсечена глава. Ова ја направи Хидра застрашувачка фигура. Таа исто така беше чувар на влезот во Подземјето.

  Хидра беше потомок на Тифон (се вели дека е потомок на лавови) и Ехидна (самата хибридно суштество е полу- човек и половина змија). Како што вели приказната, Хидра била подигната од Хера , една од многуте жени на Зевс , за да биде злобно чудовиште со цел да го убие Херакле (познато како Херакле), вонбрачен син. на Зевс. Живееше во мочуриштата околу езерото Лерна, во близина на Аргос и ги тероризираше луѓето и добитокот од областа. Нејзиното уништување стана едно од дванаесетте трудови на Херкулес.

  Какви моќи имала Хидра?

  Лернејската Хидра имала многу моќи, поради што била толку тешко да се убие. Еве неколку од нејзините снимени моќи:

  • Отровен здив: Се вели дека здивот на морското чудовиште бил можебинајопасната алатка со која располага. Секој што го дишел истиот воздух како оној на чудовиштето, веднаш би умрел.
  • Киселина: Бидејќи е хибрид, со повеќеслојно потекло, внатрешните органи на Хидра произведувале киселина, која таа можела да ја плука, што и донело страшен крај на личноста пред неа.
  • Неколку глави: Постојат различни референци за бројот на глави што ги имала Хидра, но во повеќето верзии се вели дека има девет глави, од кои централната глава била бесмртна, и можел да биде убиен само со посебен меч. Понатаму, ако една глава ѝ биде отсечена од телото, уште две ќе се регенерираат на нејзино место, што ќе го оневозможи убиството на чудовиштето.
  • Отровна крв: Крвта на Хидра се сметала за отровна и можела да убие секој што ќе дојде во контакт со неа. беше чудовиште од чудовишта, со многу моќи кои го направија неговото убивање голем подвиг.

   Херкулес и Хидра

   Хидра стана позната личност поради нејзината поврзаност со авантурите на Херкулес. Бидејќи Херакле ја убил својата сопруга Мегара и неговите деца во напад на лудило, тој добил дванаесет трудови од Евристеј, кралот на Тирин, како казна. Во реалноста, Хера стоеше зад дванаесетте трудови и се надеваше дека Херакле ќе биде убиен додека се обидуваше да ги заврши.

   Вториот од дванаесетте трудови на Херакле беше да го убиеХидра. Бидејќи Херкулес веќе ги знаеше моќите на чудовиштето, тој можеше да се подготви себеси кога ќе го нападне. Го покри долниот дел од лицето за да се спаси од злобниот здив на Хидра.

   На почетокот, тој се обидел да го убие чудовиштето со сечење на неговите глави една по една, но набрзо сфатил дека тоа резултирало само со растот на две нови глави. Сфаќајќи дека на овој начин не може да ја победи Хидра, Херакле смислил план со својот внук Јолај. Овој пат, пред Хдира да може да ги регенерира главите, Јолаус ги каутерираше раните со огнено оружје. Хидрата не можеше да регенерира глави и конечно остана само една бесмртна глава.

   Кога Хера видела дека Хидра пропаѓа, испратила огромен рак да и помогне на Хидра, кој го одвлекувал вниманието на Херкулес гризејќи го за неговите нозе, но Херкулес успеал да го совлада ракот. Конечно, со златниот меч даден од Атена , Херкулес ја отсече последната бесмртна глава на Хидра, извади и спаси дел од нејзината отровна крв за неговите идни битки, а потоа ја закопа главата на Хидра која се уште се движеше. повеќе не можеше да се регенерира.

   Соѕвездието Хидра

   Кога Хера виде дека Херакле ја убил Хидра, ги направи Хидрата и џиновските соѕвездија од рак на небото, за да останат засекогаш запаметени. Соѕвездието Хидра е едно од најголемите соѕвездија на небото и обично е претставено како водена змија со долга,серпентинска форма.

   Факти за Хидра

   1- Кои биле родителите на Хидра?

   Родителите на Хидра биле Ехидна и Тајфон

   2- Кој ја подигна Хидра?

   Хера ја подигна Хидра за да го убие Херакле, кого го мразеше како вонбрачен син на нејзиниот сопруг, Зевс.

   3- Дали Хидра била бог?

   Не, Хидра била чудовиште налик на змија, но била одгледана од Хера, самата божица.

   4- Зошто Херакле ја убил Хидра?

   Херкулес ја убил Хидра како дел од 12-те трудови што му ги поставил кралот Евристеј, како казна за убиството на неговата сопруга и децата во напад на лудило.

   5- Колку глави имала Хидра?

   Точниот број на главата на Хидра варира во зависност од верзијата. Генерално, бројот се движи од 3 до 9, а најчест е 9.

   6- Како Херкул ја убил Хидра?

   Херкулес побарал помош од неговиот внук да ја убие Хидра. Тие ги отсекоа главите на Хидра, ја каутеризираа секоја рана и го искористија магичниот златен меч на Атина за да ја отсечат последната бесмртна глава.

   Завиткување

   Хидра останува една од најуникатните и најстрашните Грчки чудовишта. Таа продолжува да биде волшебна слика и често е претставена во популарната култура.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.