Serch Bythol - Значење на келтскиот симбол

  • Споделете Го Ова
Stephen Reese

Изговарано serk beeth-ohl , Serch Bythol не е ни приближно популарен како другите келтски јазли, но е еден од најубавите по значење и изглед. Еве поглед на неговата историја и симболика.

Потеклото на Серх Битол

Античките Келти биле едноставни пасторални луѓе, но сепак сериозни воини кои се гордееле со силата и умешноста во битка. Но, и покрај сета нивна агресија и војна, тие беа подеднакво нежни, љубовни, сочувствителни, дарежливи, духовни и креативни.

Ништо не го покажува тоа повеќе од сите различни јазли кои Келтите мораа да ги претставуваат и симболизираат огромен број луѓе концепти. За Келтите, семејството, љубовта и лојалноста биле вредни концепти и тие им оддавале чест на семејните и племенските врски. Еден таков симбол е Серч Битол кој ја претставувал вечната љубов и семејните врски. Serch Bythol е директен превод од стариот велшки јазик. Зборот „serch“ значи љубов, а „bythol“ значи вечна или вечна.

Симболиката на Serch Bythol

Она што го прави Serch Bythol значаен е тоа што е направена со поставување на две Triquetras , исто така наречени Trinity Knots, една до друга.

Нацртана во поврзувачка, бескрајна јамка, Triquetra е триаголни јазли дизајнирани на таков начин така што сè се поврзува. Означува неколку концепти кои доаѓаат во тројки:

  • Ум, тело и душа
  • Мајка,татко и дете
  • Минато, сегашност и иднина
  • Живот, смрт и повторно раѓање
  • Љубов, чест и заштита

Serch Bythol се состои од два тројни јазли. Тие се поврзани рамо до рамо и претставуваат грациозен тек на континуирани, бесконечни линии комплетирани со круг околу центарот. Оваа фузија на Trinity Knots го симболизира крајното единство на умот, телото и духот помеѓу двајца луѓе. На овој начин, моќта зад тројниот јазол се удвојува.

Серч Битол е дизајн кој се гледа на многу камени резби, метални обработки и христијански ракописи, како Книгата на Келс од околу 800 п.н.е. Некои од овие илустрации на Серч Битол содржат и круг како што се гледа во христијанските келтски крстови и други камени плочи.

Симболичко значење и употреба

Додека нема никој симбол за означување на семејната единица, Серч Биртол изразува семејна солидарност, зборувајќи за важноста на посветеноста на семејната единица.

Овој скапоцен симбол на љубовта и семејството е совршен за накит подарен на саканите или како свадба прстен. Ова може да биде за првичниот предлог за веридба или за вистинската церемонија на брак. Се дава и на децата од нивните родители.

Модерни претстави на Серч Битол

Иако неговата историја е обвиткана во мистерија, Серч Битол е многу популарен симбол во денешниот свет. Вклучено емаици, тетоважи и накит. Овој симбол дури се навлезе во музиката и литературата.

На пример, Дебора Каја напиша книга наречена „Serch Bythol“. Тоа е приказна за надарениот музичар по име Дејвид Пирсон кој оди на духовно патување додека се соочува со духовите од своето минато кога тој и неговото семејство се преселуваат во Јоркшир, Англија.

Исто така, постои песна наречена „Serch Bythol“ од музичка заедница наречена Kick a Dope Verse! Тоа е опуштена мелодија која комбинира џези и меко хип-хоп со техно ритам.

Накратко

Од сите келтски јазли, Serch Bythol е еден од најмалите познат и тешко е точно да се одреди потеклото на симболот или да се најде историски стандард за неговата позадина. Сепак, тој прикажува многу од традициите и верувањата на древните Келти и се гледа на споменици, камени плочи, стари ракописи и откопан накит.

Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.