Што значи свиркање ноќе? (суеверие)

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Табуата за свиркањето се распространети низ различни култури и верувања низ светот. Но, тие суеверија се чини дека водат само кон еден заклучок - свирењето навечер носи лоша среќа. Тоа во основа се смета за лош знак и е многу обесхрабрен од оние кои сè уште ги следат стапките на нивните предци.

  Свиркање во текот на ноќта Суеверија во различни култури

  Еве ги најпопуларните суеверија поврзани со свиркањето на ноќ низ целиот свет:

  • Во некои делови на рурална Грција , се верува дека свиркањето е признат јазик на злите духови, па кога некој ќе свирка ноќе, тие духови прогонуваат и казнете го оној што свирка. Уште полошо, некој може дури и да го изгуби гласот или способноста да зборува како последица!
  • Постои суеверно верување во британската култура наречено „седум свиркачи“ или седум мистични птици или божества кои можат да претскажат смрт или голема катастрофа. Рибарите во Англија сметале дека свиркањето ноќе е грев поради ризикот да предизвика страшна бура и да донесе смрт и уништување.
  • Една Инуитска легенда во Канада споменува дека оној што свирка на северната светлина ризикува да ги повика духовите од поларната светлина. Според традицијата на Првите нации, свирежот ги привлекува и „Индијанците со стап“, застрашувачките диви луѓе од внатрешноста и брегот Салиш.традиција.
  • Во мексиканската култура , се верува дека свиркањето ноќе ја поканува „Лечуза“, вештерка која се претвора во був што ќе прелета и ќе го носи свиркачот далеку.
  • Во Кореја , се верува дека свирењето навечер повикува духови, демони , па дури и други суштества кои не се познати од овој свет . Се смета дека змиите се нарекуваат и со свиркање. Меѓутоа, додека змиите беа распространети во минатото, денес тоа не е случај. Така, сега, ова суеверие веројатно само го кажуваат возрасните на децата за да ги спречат да прават звуци ноќе за да ги вознемируваат соседите.
  • Јапонците веруваат дека свиркањето навечер ја нарушува мирната ноќ, што ја прави лош знак. Исто така, се смета дека привлекува крадци и демони наречени „Тенгу“ кои го киднапираат свиркачот. Се вели дека ова суеверие привлекува буквално змија, па дури и личност со непожелен карактер.
  • На кинескиот Хан , се верува дека ноќното свирење поканува духови во домот. Некои практичари на јога исто така веруваат дека можат да повикаат диви животни, натприродни суштества и временски феномени само со свиркање.
  • Племињата во Индијана Америка веруваат во некаков вид менувач наречен „Skinwalker“ од племето Навахо и „Stekeni“ од друга група. Ако нешто ви возврати, обично се верува дека некое од двете суштества ве гледа. Кога овасе случува, подобро бегајте од нив веднаш!
  • Се смета дека свирењето ноќе ги повикува „Hukai’po“ или духовите на древните хавајски воини наречени Ноќни маршери. Друга родна хавајска легенда вели дека ноќното свирење ги повикува „Менехуне“ или џуџињата што живеат во шума.
  • Неколку племиња и домородни групи ширум светот веруваат дека свирежот ноќта повикува зли духови, како во централен Тајланд и некои делови на Пацифичките острови. Жителите на Нонгар од југозападна Австралија веруваат дека ноќното свирење го привлекува вниманието на „Вара Вирин“, кои се лоши духови. Маорите од Нов Зеланд исто така имаат суеверие дека „Кехуа“, духовите и духовите, ќе возвратат.
  • Во арапската култура . Врз основа на древното верување во Турција, ова суеверие ја собира моќта на сатаната и го повикува ѓаволот. дворовите на предците ноќе. Слично, Естонија и Летонија исто така веруваа дека свирењето ноќе носи лоша среќа, предизвикувајќи ги куќите да изгорат во пламен.

  Други суеверија за свирежот

  Дали знајте дека не сите суеверија за свиркањето се поврзани со злодухови?

  Некои земји како Русија и другите словенски култури веруваат дека свиркањето во затворен простор може да донесе сиромаштија. Има дури и една руска поговорка која вели: „Свиркајте пари“. Затоа, ако сте суеверна личност, внимавајте да не си ги издувате парите и да не го изгубите богатството!

  Театарските актери и персоналот го сметаат свирењето зад сцената како шмек што може да предизвика лоши работи не само за нив туку на целото производство. Од друга страна, морнарите забрануваат свиркање на бродот бидејќи тоа може да донесе лоша среќа на екипажот и на бродот.

  Еден противотров од почетокот на 17 век вели дека шетањето низ куќата три пати би спречило лоша среќа што доаѓа со ноќно свирење.

  Накратко

  Додека свирењето ноќе е суеверие за лоша среќа , се верува дека свирењето прво наутро е среќа на вашиот пат. Затоа, следниот пат кога ќе свиркате за среќна мелодија, проверете го времето кога го правите тоа.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.