Симбол на Скараб - Како Буба од измет стана најпопуларен симбол на Египет

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Скаработ е еден од најчесто видените симболи во египетската култура , митологијата и хиероглифите. Тоа не е изненадувачки со оглед на тоа колку вообичаени бубачките „измет“ од скараби биле и сè уште се во регионот.

  Исто така, благодарение на неговата заоблена форма, симболот на скарабите беше популарен избор за накит и украси за облека. Разигран и живописен симбол, скарабите обично требаше да ги носат живите бидејќи го претставуваа бескрајниот дневен циклус на животот.

  Што е историјата на симболот на скаработ?

  Скарабските бубачки беа повеќе од обични бубачки во Египет, тие исто така користеа за да го привлечат интересот на луѓето со нивното љубопитно однесување.

  • Потекло на симболизмот на скарабите

  Наречени „бубачки од измет“, инсектите Scarabaeus sacer имаат практика да го обликуваат животинскиот измет во топки и да ги тркалаат до нивните гнезда. Откако таму, инсектите ги несат своите јајца во топката за измет, давајќи им заштита, топлина и извор на храна за јајцата што наскоро ќе се изведат. Ваквото однесување ги збунило древните Египќани, кои мислеле дека јајцата од скараби биле „спонтано создадени“ од топчињата од измет.

  Не е изненадувачки, овие чудни бубачки од измет брзо се пробиле во египетските митови. Античките луѓе во регионот верувале дека сончевата „топка“ исто така се тркала на небото на сличен начин, и затоа го портретираат богот Кепри како скараб-божество со глава. Кепри бил богот задолжен да му помогне на сонцето да изгрева секое утро, т.е. да го тркала по небото.

  • Популарност на скарабите во подем

  До крајот на Првиот среден период во Египет (~ 2.000 п.н.е. или пред 4.000 години), скарабите веќе станаа најпопуларниот симбол. Тие станаа широко користени како владини и трговски печати, се користеа за прстени, привезоци, копчиња за облека, обетки и други украси и многу повеќе. Тие, исто така, вообичаено биле врежани на гробниците и саркофазите на фараоните и другите кралски и благороднички фигури, веројатно затоа што и тие „го обиколија светот“.

  • Симболот на Скараб во употреба

  Веројатно најпознатото историско дело на уметност поврзано со египетскиот скараб бил златниот скараб на Нефертити откриен во бродоломот во Улубурун, датиран во 14 век п.н.е. Аменхотеп III бил познат и по тоа што комеморативните скараби биле направени како кралски подароци или за пропаганда.

  Повеќе од 200 негови скараби се откопани до денес, така што вкупниот број веројатно ќе биде стотици или повеќе. Скарабите на Аменхотеп беа големи, се движеа од 3,5 см до 10 см и беа прекрасно изработени од стеатит. Во поголемиот дел од историјата на Египет, скарабите на ниту еден начин не биле исклучиво користени од фараоните и благородништвото, и секој можел да изработи или да носи симбол на скараби ако така одбрал.

  Скараб.фигурините и симболите честопати биле врежани со поговорки и кратки молитви до боговите, како што е познатата „Зад Ра, нема од што да се плашиме“. тешко да се преведе правилно.

  • Опаѓање на Скарабите

  Скарабите останаа многу популарни низ целото Средно Кралство на Египет, но полека почнаа да опаѓаат во популарноста во текот на Период на новото кралство (помеѓу 1.600 и 1.100 п.н.е.). Потоа, употребата на скараби за носење имиња и титули на членови на кралското семејство и јавни службеници речиси целосно престана. Сепак, тие продолжија да се користат за да ги претставуваат боговите и другите митолошки фигури.

  Иако имаме тенденција да ја сметаме бубачката скараба малку смешна, тркалајќи ги своите топчиња наоколу и борејќи се за нив со други бубачки, ние немаме тенденција да му даде доволно кредит. Тоа е многу ефикасно, трудољубиво и паметно суштество со неверојатни навигациски вештини.

  //www.youtube.com/embed/Zskz-iZcVyY

  Што симболизира Скаработ?

  Како што древните Египќани верувале во живот после смртта, скарабите често се користеле за да го симболизираат тој концепт, како и едноставно секојдневниот циклус низ кој поминувале луѓето. Најпознатиот „бог на скарабите“ бил Кепри, како оној што го тркалал сонцето на небото, но бубачките не биле исклучиво користени за да го претставуваат само ова божество. Тие беаповеќе од универзален симбол кој беше широко користен во речиси секој контекст.

  Симболиката на скарабите остана конзистентна во различни периоди од египетската историја. Тие беа поврзани со:

  • Безкрајниот животен циклус – скаработ ги јадеше топчињата од измет и ги положи јајцата во овие топчиња, само за јајцата да се изведат и циклусот да се повтори одново
  • Обновувањето на денот – скаработ и топката од измет ги претставуваа движењата на сонцето низ небото
  • Животот после смрт - слично како сонцето што се враќа во живот наутро или бубачката скараба која излегува од топката од измет, суштеството го симболизира животот после смртта, повторното раѓање, регенерацијата и свежите почетоци
  • Бесмртноста – животниот циклус на скарабите и неговата симболика на сонцето ја симболизираа бесмртноста и вечниот живот
  • Воскресението, трансформацијата, создавањето – скарабите се изведоа во топчињата од измет и излегоа како од никаде, што означува создавање и воскресение.
  • Заштита – често се носеле амајлии од скараби за заштита

  Што е амајлија на скараби?

  Разновидност на амајлија на скараби s

  Амајлиите од скараби, наречени скарабоидни фоки, биле многу популарни за време на античко египетско време и имало низа големини и дизајни. Повеќето имаа затворен скараб, додека некои имаа крилести верзии. Многу од овиеПронајдени се антички амајлии од скараби, сите со гравури и слики.

  Тие беа популарни како погребни амајлии и требаше да гарантираат повторно раѓање на покојникот. Тие беа наменети да го заштитат лицето што ги поседуваше и често беа носени наоколу. Тие исто така означуваа живот.

  И денес, резбаните амајлии од скараби се сè уште популарни меѓу колекционерите, љубителите на накит и оние кои се восхитуваат на античките предмети. Амајлиите на скараби често се изработуваат во дизајни на накит или издлабени од помеки скапоцени камења како што е жад.

  Симболизмот на скарабите во уметноста и модата денес

  Во современата, неегипетска уметност, скарабите сè уште се широко препознаени со нивното првобитно значење и симболика и сè уште често се користат за накит и облека.

  Многу луѓе на запад сепак имаат аверзија кон бубачките, што донекаде ја ограничува широката привлечност на скаработ. Во холивудските блокбастерски филмови за Египет, на пример, бубачките честопати се претставени како штетници и нешто од кое треба да се плаши или одбие, што не помогнало за нивната популарност.

  За оние кои ја препознаваат нивната вистинска симболика и значење, сепак, скарабите создаваат убава уметност, накит и украсни парчиња. Има прекрасни додатоци, приврзоци, обетки и шарм, на кои е прикажана бубачката скараба, било со раширени крилја или со свиткани крилја. Исто така, постојат високо стилизирани верзии на скарабата, кои прават запрекрасни украсни мотиви и дизајни на накит. Подолу е листа на најдобри избори на уредникот со симболот на скараб.

  Најдобри избори на уредникотПривезок со златен крилест скараб. Египетски накит. Заштитна амајлија египетски ѓердан. Lapis Lazuli... Видете го ова овдеAmazon.comЕгипетски приврзок од окото на Хорус Египетско ѓердан за мажи Египетски ѓердан од скараби Видете го ова овдеAmazon.com -7%Ѓердан за месечина Со машки костим за гроздобер кожа... Видете го ова овдеAmazon.com Последното ажурирање беше на: 23 ноември 2022 година 12:15 часот

  Накратко

  Скаработ, иако само скромен измет, бил почитуван и славен во древниот Египет. Тоа беше многу симболично и беше поврзано со богови и фараони. Денес, симболот на скаработ продолжува да се користи во накитот, модата и поп културата.

  Ако сакате да дознаете повеќе за египетските симболи , погледнете ги нашите поврзани написи:

  • Симболот на Уреја
  • Што е Хеџет?
  • Значењето на Анк

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.