Симболи на нови почетоци - список

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Симболизмите имаат големо влијание во претставувањето на значајните промени во животот. Некои од овие симболи постојат уште од почетокот на цивилизацијата, додека други се вкоренети во човечките искуства. Од цвеќиња до дрвја и културна симболика, заокруживме листа на симболи на нови почетоци за да внесеме доза на инспирација во вашиот живот.

  Бреза

  Зборот бреза е изведен од санскритскиот термин bher што значи светка бело , или bhurga што буквално значи дрво чија кора се користи за пишување на , повикувајќи се на неговата бела кора што може да се олупи од дрвото како хартија. Во некои региони, познато е како пионерско дрво бидејќи е едно од првите дрвја што брзо растат во шумите дури и по природни катастрофи.

  Едно од најсветите дрвја за Келтите , брезата симболизира нови почетоци, преродба и надеж. Во келтскиот Огам - древна ирска азбука сега позната како азбука на келтското дрво - имињата на буквите се толкуваат како имиња на грмушки или дрвја, каде што секоја буква одговара на карактеристиките на одредено дрво. Галскиот збор за бреза е beith , што е исто така буквата Б од азбуката.

  За да се прослават новите почетоци, брезите се користат за правење мајстори за време на Белтане или галски фестивал за Први мај, заедно со други келтски свечености како Самхаин и Имблок.Поради својата симболика, тој се користел и за лулки и метли на доенчиња, со надеж дека ќе се отстрани негативната енергија од домовите. Во културата на Индијанците, дрвото се залага за вистината и за чистење на минатото за нов почеток.

  Нарцисите

  Цветовите не се убави само за гледање; тие исто така носат значајна симболика. На јазикот на цвеќето, нарцисите претставуваат нови почетоци, обновување и повторно раѓање, бидејќи тие се еден од раните цветни во пролетта и одличен показател дека зимата е завршена.

  Што повеќе, жолта е нивната најпопуларна боја, која се залага за среќа и оптимизам. Како симбол на свежи почетоци, букетите од нарциси често се подаруваат на оние што прават промена на кариерата или тргнуваат на ново патување. Тие се исто така одлични како подароци за нови парови, како желба за среќно ново поглавје заедно.

  Виножито

  Знак на мир, надеж и нови почетоци, виножито е претставено во западната уметност за да го означи ветувањето за подобри времиња што доаѓаат. Многумина го гледаат како духовен знак, што означува дека некој треба да се оттргне од нивниот сегашен пат и да почне од почеток.

  За други, тоа служи како инспирација и охрабрување од нивните духовни водичи. Во 1960-тите, виножитото беше инкорпорирано во знамињата за време на мировните маршеви во Италија и продолжи да се користи од неколку движења на општествени промени.

  Бела гулаб

  Белиот гулаб имадобија значење во речиси сите култури и религии. Иако долго време се користи како симбол на мирот , може да претставува и нови почетоци. За христијаните, белиот гулаб е важен симбол на свежи почетоци. Познато се појавува во Библијата по Големиот потоп, кога Ное го пушта гулабот во светот, а тој се вратил со лист од маслинка, што означувало дека поплавите се повлекуваат. Симболизираше нов почеток и дека Бог склучил мир со човештвото.

  Со илјадници години, белите гулаби се користеле во ритуали, церемонии и прослави. Во денешно време, традицијата на пуштање гулаби на свадби останува популарна, бидејќи се верува дека симболизира нови почетоци за младенците, заедно со благословите на љубовта, надежта и мирот.

  Нова месечина

  Месечината е симбол на низа верувања и интереси, особено за оние кои веруваат во влијанието на небесните тела. Фазите на Месечината долго време се користат за да го претстават ритамот на времето, како што се одвива низ циклусот. Бидејќи младата месечина го означува почетокот на новиот лунарен циклус, таа е поврзана со нови почетоци, нов почеток и нови фази во животот.

  Многумина веруваат дека тоа е совршено време за медитација, саморефлексија, поставување цели, како и започнување нешто ново, поставување нови намери и иницирање животни промени, бидејќи енергијата на Месечината може да ви помогне да придвижитетие транзиции понатаму. Некои дури ја користат енергијата на новата месечина со некои ритуали, со надеж дека ќе ги исполнат своите визии.

  Кору

  Еден од најпопуларните маорски симболи, кору наликува на спиралната форма на растереното никне од папрат. Растението сребрена папрат од која потекнува симболот е значајна за домородните луѓе на Нов Зеланд. Освен способностите за растење и регенерација, никнуваните лисја на растението го означуваат и почетокот на новиот календар.

  Ако умрела една папратна трева, на нејзино место се раѓа друга, поврзувајќи ја со создавањето, животот , нови почетоци и надеж. Народот Маори ја пренесува својата историја и културно наследство преку усното учење и уметност. Денес, симболот на кору е прикажан не само на резбите и сликите, туку и во дизајнот на накит и тетоважите.

  Симбол на руна на Ингуз

  Рунската азбука беше првиот систем за пишување што го користеше нордискиот и другите германски луѓе, и тоа беше повеќе комуникација и традиција отколку магија. Во денешно време, се верува дека симболите на руните имаат филозофско и магично значење, па затоа најчесто се користат во паганските ритуали и гатање. Додека нивните значења се нејасни, се смета дека руната Ингуз или Ингваз ја симболизира плодноста и новите почетоци. Се верува дека има голема моќ, па многумина го користат за да обележат нова фаза од животот или нов пат.

  Пеперутки

  метаморфозата на пеперутка од гасеница до крилесто суштество ја поврзува со нови почетоци, повторно раѓање, надеж, трансформација и промени. Некои дури ги сметаат пеперутките како духовни водичи за личен раст и промена, како и за тргнување на ново патување во животот. Домородните Американци ќе го изведат танцот Fancy Shawl, инспириран од церемонијата на Хопи на Танцот на пеперутките, за да го прослават обновувањето и новите почетоци.

  Број осум

  Во библиската нумерологија, бројот осум се смета да симболизираат нови почетоци, бидејќи осмиот ден бил првиот ден по создавањето. Некои научници забележуваат дека осум луѓе го преживеале Големиот потоп, што придонесува за значењето на бројот. Сепак, неговата симболика може да варира во различни култури и религии. Во Кина, бројот осум се смета за среќен број поврзан со просперитет и изобилство.

  Лотосов цвет

  Едно од најдуховните растенија во светот, лотосот може симболизираат голем број различни нешта , од убавина до чистота, повторно раѓање и нови почетоци. Вкоренет во калта, цветот цвета во текот на денот и се затвора кога сонцето заоѓа. Следниот ден, повторно цвета, изгледа чисто и убаво како и секогаш. Поради својата симболика, често е прикажан покрај божествените фигури во различни култури.

  Древните Египќани мислеле дека цветот има способност да им даде нов живот напокојник, како што е прикажано во Книгата на мртвите. Во источните култури, боговите и божиците често се прикажуваат како држат лотос или седат на цветот. Тие се исто така популарни симболи за луѓето кои доживеале тешкотии и предизвици во животот и се радуваат на нов почеток.

  Завршување

  Во време на неволја, ни треба нешто што ќе ни го подигне духот и ќе не мотивира на нашето патување. Без разлика дали сакате да прославите нов почеток или едноставно сакате да го промените и подобрите вашиот живот, овие симболи на почетоци ќе дадат нова надеж и цртичка инспирација.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.