Горгонеон - симбол на заштита

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Горгонеон е заштитен симбол, со глава на Горгон, митско суштество често прикажано во античката литература. Се користел за заштита од зло и штета уште во Античка Грција и е тесно поврзан со олимписките божества Атена , божицата на војната и Зевс , кралот на олимпијците. Ајде да погледнеме во симболиката зад Горгонеон и како тој настанал.

  Потеклото на Горгонеон

  Горгонеон ја содржи главата на Горгонеон Медуза , чија трагична приказна е добро позната во грчката митологија.

  Медуза била Горгона (во некои верзии била убава жена) која била проколната од грчката божица Атина затоа што била силувана од Посејдон во нејзиниот храм. Проклетството ја претвори во грозно чудовиште, со змии за коса и поглед кој веднаш ќе го убие секој што ќе погледне во нејзините очи.

  Медуза конечно беше убиена од грчкиот херој Персеј , кој ја обезглавил додека спиела и ѝ ја подарил отсечената глава на Атина. Дури и кога беше целосно отсечена од нејзиното тело, главата на Медуза продолжи да го претвора во камен секој што ќе ја погледне. Се вели дека главата ја штитела Атина за време на многу битки, па дури и врховниот бог Зевс го носел ликот на главата на Горгон на неговиот оклоп. Атина и Зевс, заедно со неколку други мајсториОлимписките божества речиси никогаш не се прикажани без Горгонеон. На овој начин, главата на Медуза на крајот се претвори во симбол на заштита.

  Историјата на Горгонеон како симбол

  Како симбол, низ историјата на Античка Грција, Горгонеон стана важен симбол на заштита од штета и зли енергии.

  Горгонеја првпат се појави во старогрчката уметност во раниот дел на 8 век п.н.е. Монета, која датира од овој период, била пронајдена за време на археолошкото ископување во грчкиот град Париум, а повеќе биле откриени во Тиринс. Сликата на Горгона се наоѓаше насекаде, на храмови, статуи, оружје, облека, садови, монети и оклопи.

  Кога хеленската култура беше апсорбирана од Рим, популарноста на Горгонеон драстично се зголеми. Додека најраните слики од главата на Горгон беа ужасни, со испакнати очи, остри заби, отворена вилица и испружен јазик, со текот на времето таа постепено се менуваше во многу попријатна. Косата од змија стана постилизирана и Горгон беше прикажана со прекрасно лице. Сепак, некои луѓе веруваа дека овие нови, апстрактни верзии на Горгонеја имаат многу помала моќ од претходните слики.

  Употребата на Горгонеион

  Марија Гимбутас, литванско-американски археолог, вели дека Горгонеонот бил важен амајлија во култот на Мајката Божица и бил јасно изразеневропски. Сепак, британската научничка Џејн Харисон се спротивставува на ова гледиште, наведувајќи дека постојат неколку примитивни култури кои користат маски со ликот на Горгона за нивните ритуали, за да ги исплашат луѓето и да ги обесхрабрат да прават погрешни работи.

  Слични маски со ликот на Горгонеон биле користени во 6 век п.н.е., познати како лавовски маски. Овие беа пронајдени во повеќето грчки храмови, особено оние во или околу градот Коринт. Меѓутоа, во 500 п.н.е., луѓето престанале да ја користат Горгонеја како украси за монументални градби, но сè уште имало слики од симболот на ќерамидите што се користеле за помалите згради.

  Горгонеионот се користел за украсување на секакви работи, освен зградите и ќерамиди. Како што беше споменато погоре, во медитеранскиот регион, сликата на Горгон можеше да се најде практично на сè, вклучително и монети и подни плочки. Монетите со ликот на Горгона на нив се правеа во 37 различни градови, што му даде на ликот Медуза речиси иста слава и популарност како некои од главните грчки богови.

  Луѓето поставуваа слики од Горгони на згради и предметите исто така. Горгонеја биле прикажани до прагот на богатите римски домаќинства за да се заштити куќата од злото.

  Симболиката на Горгонеион

  Главата на Горгона (или главата на Медуза) е симбол на ужас, смртта и божествената магична моќ, во грчката митологија. Во митовите, секој смртниккој го погледнал веднаш бил претворен во камен.

  Меѓутоа, тој станал и симбол на заштита и безбедност. Бидејќи бил популарен меѓу римските императори и хеленистичките кралеви кои често го носеле на нивната личност, Горгонеон станал симбол тесно поврзан со кралското семејство.

  Иако некои веруваат дека овој амајлија можеби има своја вистинска моќ, други веруваат дека нејзината моќ е целосно психосоматска. Ова значи дека неговата моќ може да биде генерирана од верувањата и стравовите на оние кои се соочуваат со Горгонеон, во кој случај нема да има никаква корист против некој што не се плаши од боговите или од Горгоните.

  Горгонеон во Користете денес

  Сликата на Горгон останува во употреба и денес, која ја носат оние кои сè уште веруваат во нејзината способност да ги заштити од злото. Се користи и од бизниси и современи дизајнери. Симболот е најпопуларен како лого на модната куќа Версаче.

  Точка за размислување

  Медуза се чини дека е една од најпогрешно разбраните, злоупотребувани и експлоатирани фигури на грчката митологија. Таа беше ужасно оправдана во неколку случаи, а сепак често е насликана како чудовиште. Интересен е фактот дека нејзината глава била користена како апотропејски симбол.

  • Проклет поради силување – Медуза била проколната од божицата Атина поради силување кое активно се обидувала да го избегне . Наместо да ѝ помогне, Атина била бесна што Медуза „дозволила“ силувањето да се случи кај неачист храм. Бидејќи не можела да го казни Посејдон, нејзиниот вујко и големиот бог на морето, ја проколнала Медуза.
  • Ловена од мажи – Поради нејзиното проклетство, Медуза била активно ловена од херои кои сите сакаа да ја симнат за своја слава. Повторно, гледаме како Медуза станува жртва на маж кога Персеј конечно ја убива и и ја одзема главата.
  • Експлоатирана во смрт – Дури и во смрт, Медуза е експлоатирана. Во суров пресврт на судбината, Атина ја прифаќа главата на Медуза како заштитен амблем за нејзиниот штит. Медуза е принудена да им служи на боговите како оружје против нивните непријатели, иако никој не бил тука за неа кога требало да ги одврати сопствените непријатели.

  Накратко

  Горгонеион продолжува да се препознава како апотропејски симбол наменет да го одбрани малигното влијание и злото. Со текот на времето, асоцијациите со Медуза застанаа на задното седиште и беше препознаена нејзината моќ како симбол. Денес, таа продолжува да игра улога во модерната култура.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.