Што е Абадон?

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Зборот Абадон е хебрејски термин што значи уништување, но во хебрејската Библија тоа е место. Грчката верзија на овој збор е Аполион. Во Новиот завет тој е опишан како моќна личност или суштество чиј идентитет е нејасен.

  Абадон во хебрејската Библија

  Постојат шест референци за Абадон во хебрејската Библија. Три од нив се наоѓаат во Книгата Јов, две во Изреки и еден во Псалмите. Кога се споменува Абадон, тоа е поврзано со некаде или нешто друго трагично.

  На пример, Шеол се споменува заедно со Абадон како во Изреки 27:20, „Шеол и Абадон никогаш не се задоволни, а никогаш не се задоволни очите на мажи“. Шеолот е еврејско живеалиште на мртвите. За Евреите, шеолот бил несигурно, засенчено место, место во кое немало Божјо присуство и љубов (Псалм 88:11).

  Слично се спомнати со Абадон „смртта“ во Јов 28:22 и „гробот “ во Псалм 88:11. Кога ќе се соберат заедно, тие зборуваат за идејата за стравот од смрт и уништување.

  Приказната за Јов е особено потресна бидејќи се фокусира на уништувањето што тој го доживува од рацете на сатаната. Во Јов 31, тој е во средината на одбраната на себеси и на својата лична праведност. Тројца познаници дојдоа да ја оправдаат трагедијата што го снашла со истражување на потенцијалната неправда и грев што ги направил.

  Тој ја изјавува својата невин за прељуба совелејќи дека би било беззаконие да бидеме казнети од судиите „ зашто тоа ќе биде оган што проголтува до Абадон и ќе го изгори до корен целиот мој принос “.

  Во поглавје 28, Јов го антропоморфизира Абадон заедно со смртта. „Абадон и смртта велат, слушнавме гласина за [мудрост] со нашите уши .

  Абадон во Новиот завет

  Во Новиот завет, повикување на Абадон е направен во Откровението на Јован , апокалиптично писмо полно со смрт, уништување и мистериозни фигури.

  Откровението поглавје 9 ги опишува настаните што се случуваат кога ангел ја дува петтата од седумте труби додека се расплетува крајот на времето. При звукот на трубата, ѕвезда паѓа, како што е опишан ѓаволот или Луцифер во Исаија поглавје 14. Оваа падната ѕвезда добива клуч од јамата без дно, а кога ќе ја отвори, чади се издигнува заедно со рој необични скакулци со човечки лица и обложен оклоп. Паднатата ѕвезда, идентификувана како „ангелот на јамата без дно“, е нивниот крал. Неговото име е дадено и на хебрејски (Абадон) и на грчки (Аполион).

  Така, апостол Јован го менува начинот на кој Абадон се користел досега. Тоа веќе не е место на уништување, туку ангел на уништување и крал на ројот уништувачки летечки штетници. Дали Џон има намера читателот да го сфати ова разбирање буквално, или дали тој се потпира наконцептот на Абадон да го отслика уништувањето е неизвесен.

  Христијанското учење во следните два милениуми го зема буквално во најголем дел. Највообичаеното разбирање е дека Абадон е паднат ангел кој се побунил против Бог заедно со Луцифер. Тој е зол демон на уништувањето.

  Алтернативното разбирање го гледа Абадон како ангел кој ја врши Господовата работа. Тој ги држи клучевите од јамата без дно, но тоа е место резервирано за сатаната и неговите демони. Во поглавје 20 од Откровението, ангелот со клучевите од јамата без дно слегува од небото, го фаќа сатаната, го врзува, го фрла во јамата и ја затвора.

  Абадон во други текстуални извори

  Други извори каде што се споменува Абадон го вклучуваат апокрифното дело од третиот век Дела на Тома каде тој се појавува како демон.

  Рабинска литература од втората ера на храмот и химна пронајдена во Свитоците од Мртвото Море го спомнуваат Абадон како место како Шеол и Геена. Додека Шеол е познат во хебрејската Библија како живеалиште на мртвите, Геена е географска локација со ужасно минато.

  Геена е арамејското име за долината Хином, која се наоѓа веднаш надвор од Ерусалим. Во книгата на Еремија (7:31, 19:4,5) оваа долина ја користеле јудејските кралеви за обожавање на други ваали кои вклучувале и детски жртви. Синоптичките евангелија на Матеј, Марко и Лука го наведуваат Исус да го користи терминот какоместо на оган и уништување каде што неправедните одат по смртта.

  Абадон во популарната култура

  Абадон доста често се појавува во литературата и поп-културата. Во делото на Џон Милтон Повратениот рај јамата без дно се нарекува Абадон.

  Аполион е демон кој владее со градот на уништувањето во делото на Џон Буњан Прилимскиот напредок . Тој го напаѓа Кристијан за време на неговото патување низ Долината на понижувањето.

  Во поновата литература, Абадон игра улога во популарната серија христијански книги Left Behind и во романот на Ден Браун Изгубениот симбол .

  Фановите на Хари Потер можеби се свесни дека озлогласениот затвор Азкабан го добива своето име од комбинацијата на Алкатраз и Абадон според Џ.К. Роулинг.

  Абадон е исто така место во хеви метал музиката. Постојат бројни примери на бендови, албуми и песни кои го користат името Abaddon или во наслови или текстови.

  Исто така, постои долга листа на телевизиски серии кои го користеле Abaddon, вклучувајќи го Mr. Belvedere, Star Trek: Војаџер, придружба и натприродно. Често овие појави се случуваат во специјални епизоди за Ноќта на вештерките. Абадон редовно се појавува и во видео игрите како што се World of Warcraft, франшизата Final Fantasy и Destiny: Rise of Iron и како личност и како место.

  Абадон во демонологијата

  Модерната демонологија и окултното се надоврзува на текстуалните извори наБиблијата за да го изгради митот за Абадон или Аполион. Тој е ангел на судот и уништувањето, но неговата верност може да се смени.

  Понекогаш тој може да ги извршува заповедите на рајот, а во други моменти работата на пеколот. И двајцата го тврдат како сојузник во различни периоди. Тој командува со ордата од скакулци што ќе бидат ослободени на крајот од деновите, но само на чија страна ќе биде на крајот останува мистерија.

  Накратко

  Абадон секако спаѓа во категоријата на мистериозното. Понекогаш името се користи за место, можеби физичка локација, на уништување и ужас. Понекогаш Абадон станува натприродно суштество, ангел кој е или паднат или од небото. Без разлика дали Абадон е личност или место, Абадон е синоним за суд и уништување.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.