10 антички египетски традиции (само Египќаните ќе разберат)

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Древните Египќани се одговорни за неколку пронајдоци со кои се среќаваме секој ден. Паста за заби, календарот, пишувањето, бравите на вратите... и списокот продолжува и продолжува. Меѓутоа, како што илјадници години развој нè одвојуваат од древните, повеќето нивни пронајдоци и традиции многу се разликуваат од нашите. Еве список на 10 обичаи споделени од древните Египќани, а кои би изгледале прилично чудни во нашето денешно општество.

  10. Жалење

  Херодот, грчкиот историчар, истакна дека повеќето Египќани ги бричеле главите, додека Грците ја носеле долгата коса. Тој бил изненаден кога дознал дека луѓето кои им дозволувале на косата да им расте долга, го направиле тоа само затоа што тагуваат по некој близок кој починал. Брадите исто така се сметале за нехигиенски и само ожалостените мажи ги носеле.

  Смртта на семејната мачка се сметала за еднаква на смртта на член на семејството. Покрај тоа што вообичаено го мумифицираа доцното милениче, сите членови на домаќинството ги бричеа веѓите и престануваа да тагуваат само кога ќе пораснат во првобитната должина.

  9. Шабтис

  Шабти (или ушебти ) е египетски збор што значел „оние што одговараат“ и се користел за именување на серија мали статуетки на богови и животни. Тие биле ставени во гробниците, скриени помеѓу слоевите лен од мумија или едноставно се чувале во куќата. Повеќето беа направени од фајанс, дрво или камен,но неколку (користени од елитата) беа направени од скапоцен камен лапис лазули. Шабтиите требаше да содржат духови, кои ќе продолжат да работат за покојникот во задгробниот живот, или едноставно ќе го заштитат носителот на шабти од штета. Повеќе од 400 шабти беа пронајдени во гробницата на Тутанкамон.

  8. Кол

  И мажите и жените од Египќаните би носеле шминка за очи. Подоцна Арапите го нарекувале кел, египетскиот молив за очи бил направен со мелење минерали како галена и малахит. Вообичаено, горниот очен капак беше обоен црно, додека долниот беше зелен.

  Оваа практика не требаше да биде само естетска, туку и духовна, бидејќи навестуваше дека носителот на шминката бил заштитен со Хорус и Ра . Тие не беа целосно погрешни за заштитните својства на шминката, бидејќи некои истражувачи предложија дека козметиката што се носи покрај Нил помага во спречување на инфекции на очите.

  7. Животински мумии

  Секое животно, без разлика колку е мало или големо, може да се мумифицира. Домашните животни и домашните миленици, но и рибите, крокодилите, птиците, змиите, бубачките, сите тие би биле подложени на истиот процес на зачувување по нивната смрт, што обично било резултат на ритуално колење. Меѓутоа, миленичињата биле мумифицирани по нивната природна смрт и закопани заедно со нивните сопственици.

  Беа наведени повеќе причини за оваа практика. Зачувувањето на саканите животни беше едно, но животинските мумии беа во голема мерасе користи како дар за боговите. Бидејќи повеќето богови биле дел од животинско потекло, сите имале по еден соодветен вид што би ги смирувал. На пример, мумифицираните чакали му биле понудени на Анубис , а мумиите од јастреб биле ставени во светилиштата на Хорус. Мумифицираните животни би биле сместени и во приватни гробници, бидејќи тие би служеле за обезбедување храна за задгробниот живот.

  6. Задгробниот живот

  Египќаните веруваа во задгробниот живот, но тоа не беше само уште еден живот по оној на земјата. Подземниот свет беше многу комплицирано место и се изведуваа сложени ритуали со цел покојникот успешно да стигне и да живее во задгробниот живот.

  Една од таквите церемонии вклучуваше симболична реанимација на мумијата, која беше земена периодично излегуваше од гробот и се вршеше сечење на завоите каде што требаше да биде устата, за да може да зборува, дише и јаде храна.

  Ова беше наречена церемонија на отворање на устата и беше изведена уште од Старото Кралство и доцното римско време. Самото отворање на устата беше ритуал составен од 75 чекори, ни помалку ни повеќе.

  5. Волшебно исцелување

  Што е предмет што секој го има во својот дом, но се надева дека никогаш нема да мора да го користи? За Египќаните, особено за време на доцниот период, ова би била магична стела или cippus . Овие стели се користеле за лекување на маки предизвикани од каснување од змија или скорпија. Обично, тие покажаасликата на млад Хорус кој гази над крокодили и во рацете држи змии , скорпии и други штетни животни. Тоа имплицираше дека богот има контрола над опасните ѕверови и дека има моќ да ја намали штетата што ја прават. Она што го правеа Египќаните со овие стели, кои обично не надминуваа 30 сантиметри (1 стапало) во висина, беше истурете вода одозгора и ја оставија да капе по фигурата на Хорус, а потоа ја собираа кога ќе стигне до основата на ципусот. . Магично наполнетата вода ќе му се понуди на болното лице и се надеваше дека нејзините својства ќе го избркаат отровот од нивното тело.

  4. Обожување на мачки

  Обожување мачки

  Па, можеби ова е традиција што само Египќаните ја разбираат. Обожувањето на мачките беше речиси универзално во Египет, и не само што тие опширно ги оплакуваа своите мртви мачки, туку се очекуваше да им го обезбедат најдоброто од животот до тој момент. Тоа беше затоа што, иако самите мачки не ги сметаа за богови, Египќаните веруваа дека мачките споделуваат одредени божествени особини со божиците на мачките како Бастет, Сехмет и Мафдет. Повеќето домаќинства имаа барем една мачка и им беше дозволено слободно да шетаат внатре и надвор од семејниот дом.

  3. Употреба на дрога

  Египќаните имале длабоко разбирање за сите растителни и животински видови со кои коегзистирале. Многу растителни својства, од кои некои подоцна беа потврдени од модерната наука, беа опишани вомедицински папируси. И додека сè уште се дебатира дали тоа го правеле на рекреативна основа, јасно е дека силните опиоиди како опиумот и хашишот им биле познати на Египќаните уште во третиот милениум пред нашата ера.

  Истражувачите откриле, благодарам до дешифрирањето на медицинските списи од тоа време, дека опиумот и хашишот се користеле за време на операцијата за да се олесни болката на пациентите. Хашишот во древниот Египет се џвакал, наместо да се пуши, и им се препишувал на жените за време на породувањето

  2. Полот открива

  Според научниците, постои доказ дека методот што го смислиле старите Египќани за познавање на полот на неродените бебиња бил точен. Од бремените жени се барало да уринираат во тегла со семе од пченица и јачмен, кои потоа биле ставени на плодната почва покрај Нил. По неколку недели, тие ќе го проверат местото каде што е засадено семето за да видат кое од двете растенија расте. Да беше јачмен, тогаш бебето ќе беше машко. Наместо тоа да порасне пченицата, тоа би било девојче.

  1. Damnatio Memoriae

  Египќаните веруваа дека името и нечиј имиџ се исти со личноста на која и припаѓа. Ова е причината зошто една од најлошите казни што можеа да ги издржат Египќаните беше промената на името.

  На пример, околу 1155 година п.н.е., имаше заговор за атентат на фараонот Рамзес III, познат како „Заговорот на Харемот“. Виновниците беа пронајдени и обвинети, но не беапогубен. Наместо тоа, на некои од нив им се сменија имињата. Така, една претходно именувана „Мерира“, или сакана од Ра, потоа била позната како „Меседура“, или омразена од Ра. Се веруваше дека ова е речиси полошо од смртта.

  Во случајот со сликите и сликите, не е невообичаено да се најдат портрети на фараони и службеници со изгребани лица, така што нивното сеќавање ќе биде проколнато засекогаш.

  Завиткување

  Животот во древниот Египет беше сосема поинаков од нашата секојдневна реалност. Не само што имаа различни вредности и верувања, туку нивните обичаи ќе се сметаат за бизарни според денешните стандарди. Изненадувачки, сепак, некои од древните египетски традиции имаат корени во научни факти кои времето ги потврди. Имаме уште неколку лекции да научиме од старите Египќани.

  Претходен пост Што е Абадон?

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.