Медеја – волшебничка (грчка митологија)

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Медеја беше моќна волшебничка во грчката митологија, позната по улогата што ја играше во многу авантури со кои се соочија Јејсон и Аргонаутите во потрагата по Златно руно. Медеја  се појавува во повеќето митови како волшебничка и често е прикажана како верен следбеник на Хекат .

  Потеклото на Медеја

  Повеќето антички извори наведуваат дека Медеја била колхиска принцеза, роден на кралот Ејтес и неговата прва сопруга Идија, Океанидата. Нејзините браќа и сестри вклучуваат брат Апсирт и сестра Халкиопа.

  Како ќерка на Еетес, Медеја била внука на Хелиос , грчкиот бог на сонцето. Таа, исто така, била внука на Персес, титанскиот бог на уништувањето, и волшебничките Кирке и Пасифаја. Магијата беше во крвта на Медеја како и во крвта на другите женски членови на нејзиното семејство. Таа стана свештеничка на Хекате, божицата на вештерството и нејзините вештини во магија беа одлични, ако не и подобри, од оние на нејзините тетки.

  Медеја и Џејсон

  Во времето на Медеја , Колхида се сметаше за нецивилизирана земја на мистерија и токму тука Џејсон и Аргонаутите отпловија да го пронајдат Златното руно, задача што Пелијас , кралот на Јолк му ја дал на Џејсон. Ако Џејсон бил успешен, би можел да го бара својот вистински престол како крал на Јолкус. Меѓутоа, Пелијас знаел дека не е лесно да се земе златното руно и верувал дека Џејсон ќе умре вообид.

  Кога Џејсон пристигнал во Колхида, кралот Ејтес му заповедал да заврши неколку задачи за да го освои Златното руно. Двете олимписки божици Хера и Атина и двете го фаворизираа Џејсон и тие ги побараа услугите на божицата на љубовта, Афродита , за да се уверат дека принцезата Медеја, ќерката на Еет, ќе се заљуби. со него и помогни му да ги постигне задачите што му ги дал Ејтес.

  Афродита ја направи својата магија и Медеја навистина се заљубила со глава до петици во грчкиот херој. За да го придобие, таа му рекла на Џејсон дека ќе му помогне да го врати Златното руно од Колхида, доколку и вети дека ќе се ожени со неа. Џејсон ветил и Медеја му помогнала нему и на неговите аргонаути да се соочат со секоја од смртоносните задачи што Ајет ги поставил за да ги спречи да го земат руното.

  Медеја му помага на Џејсон

  Една од пречките што мораше да ги надмине Џејсон беше задачата да ги поврзе биковите на Аетес што дишат оган. Џејсон успешно го постигнал тоа со користење на напивка направена од Медеја, која би го спречила да изгори од огнениот здив на биковите. змејски заби, убијте се наместо него. Таа дури го натерала смртоносниот колхиски змеј да заспие за Џејсон лесно да го отстрани Златното руно од неговото седнување во шумичката на Арес , богот на војната.

  Еднаш Џејсон го добил златното рунобезбедно на неговиот брод, Медеја му се придружи и го сврте грбот кон земјата Колхида.

  Медеја го уби Апсирт

  Кога Ејтес открил дека Златното руно е украдено, тој ја испратил колхиската флота да го пронајде Арго (плодот на кој пловел Џејсон). Колхиската флота конечно ги забележа Аргонаутите, на кои им беше невозможно да ја надминат толку голема флота.

  Во овој момент, Медеја смислила план да ги забави колхиските бродови. Таа побара од екипажот да го забави Арго, дозволувајќи му на бродот што ја води колхиската флота да ги стигне. Нејзиниот брат Апсирт командувал со овој брод и Медеја го замолила нејзиниот брат да дојде на бродот Арго, што тој го направил.

  Според различни извори, или Џејсон дејствувал по наредба на Медеја, или била самата Медеја. кој извршил братоубиство и го убил Апсирт, распарчувајќи го неговото тело. Потоа ги фрлила парчињата во морето. Кога Ејтес го видел својот распарчен син, бил уништен и им наредил на неговите бродови да го забават брзината за да можат да ги соберат парчињата од телото на неговиот син. Ова му даде доволно време на Арго да отплови и да избега од гневните Колхијци.

  Алтернативна верзија на приказната раскажува дека Медеја го распарчила телото на Апсирт и ги расфрлила парчињата на остров, така што нејзиниот татко морал да застане и вратете ги.

  Џејсон Ведс Медеја

  На враќање во Јолкус, Арго го посети островотод Цирке, каде што Цирке, тетката на Медеја, ги исчистила и Џејсон и Медеја за убиството на Апсирт. Тие, исто така, застанаа на островот Крит кој беше заштитен од Талос, бронзениот човек ковано од грчкиот бог Хефест . Тој го обиколи островот, фрлајќи камења кон напаѓачите и бродовите, а Медеја, брзо користејќи некои напивки и билки, го онеспособи исцедејќи ја целата крв од неговото тело.

  Според различни верзии на митот, Медеја и Џејсон не Чекај да се вратиш во Јолкус за да се омажиш. Наместо тоа, тие се венчаа на островот Фајакија. Со нивниот брак претседаваше кралицата Арета, сопругата на кралот Алкинос кој владееше со островот. Кога колхиската флота го следела Арго и дошла на островот, кралот и кралицата не сакале да се откажат од двојката, па кралот Ејтес и неговата флота морале да се вратат дома, поразени.

  Смртта на Пелија

  По враќањето во Јолкус, Џејсон му подарил на кралот Пелија златното руно. Пелијас бил разочаран затоа што ветил дека ќе абдицира од тронот доколку Џејсон успее да го врати Златното руно. Тој се предомислил и одбил да се повлече, без оглед на неговото ветување. Џејсон бил фрустриран и лут, но Медеја се нафатила да го реши проблемот.

  Медеја им покажала на ќерките на Пелија како може да направи стара овца да се претвори во младо јагне така што ќе ја исече и ќе ја вари во котел со билки. Таа им кажа дека тиеби можеле да го претворат нивниот татко во многу помлада верзија од себе правејќи го истото. Ќерките на Пелијас не се двоумеле да го исечат својот татко и да ги сварат парчињата од неговото тело во голем казан, но секако, ниту една помлада верзија на Пелијас не се искачила од тенџерето. Пелијадите мораа да побегнат од градот, а Јасон и Медеја побегнаа во Коринт бидејќи беа протерани од Акаст, синот на Пелија.

  Јасон и Медеја во Коринт

  Јасон и Медеја отпатува за Коринт, каде што останаа околу 10 години. Некои велат дека имале или две или шест деца, но други велат дека имале до четиринаесет. Нивните деца ги вклучуваа Тесал, Алкимен, Тисандер, Ферес, Мермерос, Аргос, Медус и Ериопис.

  Иако Медеја и Џејсон се преселиле во Коринт со надеж дека конечно ќе имаат слободен и мирен заеднички живот, проблеми почна да се подготвува.

  Медеја го убива Глаус

  Во Коринт, Медеја се сметаше за варварин, исто како и секој што доаѓа од земјата Колхида. Иако Џејсон на почетокот ја сакал и уживал во бракот со неа, тој почнал да му здосадува и сакал подобар живот за себе. Потоа, ја запознал Глаус, принцезата од Коринт и се заљубил во неа. Наскоро тие требало да се венчаат.

  Кога Медеја дознала дека Џејсон сакал да ја напушти, ја смислила својата одмазда. Земала убава наметка и ја полила со отров пред да ја испрати анонимно на Глос. Глаус бешевоодушевен од убавината на наметката и наеднаш облечен. За неколку секунди, отровот и изгоре во кожата и Глос почна да вреска. Нејзиниот татко, кралот Креон, се обидел да ѝ помогне да ја извади облеката, но кога се држел за неа, отровот почнал да се впива и во неговото тело и Креон паднал мртов.

  Медеја бега од Коринт

  Медеја сакала да му нанесе уште поголема болка на Џејсон, па, како што е споменато во некои верзии на приказната, таа ги убила сопствените деца. Меѓутоа, според делата на поетот Еумел, таа всушност ги убила случајно, запалејќи ги живи во храмот на Хера бидејќи верувала дека тоа ќе ги направи бесмртни.

  По сето она што се случило, Медеја немала избор освен да побегне од Коринт, и таа побегна во кочија влечена од два смртоносни змејови.

  Медеја бега во Атина

  Следна Медеја отиде во Атина каде што го запозна кралот Егеј и се омажи за него откако му вети дека ќе му даде машки престолонаследник. Таа го одржа зборот и тие навистина добија син. Тој бил наречен Медус, но според Хесиод, Медус бил син на Џејсон. Медеја сега беше кралица на Атина.

  Тезеј и Медеја

  Не е точно јасно дали кралот Егеј го знаел тоа или не, но тој веќе имал син по име Тезеј , долго пред да се роди Медус. Кога Тезеј бил доволно стар, дошол во Атина, но кралот не го препознал. Меѓутоа, Медеја сфатила кој е тој и таасмислил план да се ослободи од него. Ако не го стори тоа, Мед немаше да биде крал на Атина по неговиот татко.

  Некои извори велат дека Медеја го убедила Егеј да го испрати Тезеј во потрага да го пронајде маратонскиот бик кој предизвикувал уништување во земјата околу Атина. Тезеј бил успешен во својата потрага.

  Други извори велат дека бидејќи Тезеј продолжил да живее, Медеја се обидела да го убие давајќи му чаша отров. Меѓутоа, Егеј го препознал сопствениот меч во раката на Тезеј. Сфатил дека тоа е неговиот син и ја тропнал чашата од раката на неговата сопруга. Медеја немала друг избор освен да ја напушти Атина.

  Медеја се враќа дома

  Медеја се вратила дома во Колхида со нејзиниот син Медус бидејќи немала друга опција. Нејзиниот татко Ејтес бил узурпиран од неговиот брат Персес, па таа ја убила Персес за да се увери дека Ејтес повторно ќе го преземе тронот. Кога Ајетес умре, синот на Медеја Медус стана новиот крал на Колхида.

  Се вели дека Медеја била бесмртна и живеела вечно во среќа во Елисиските полиња .

  Статуата на Медеја во Батуми

  Голем споменик на кој Медеја го држи златното руно беше откриен во 2007 година во Батуми, Грузија. Се верува дека Колхис се наоѓал во овој регион. Статуата е позлатена и се издига над градскиот плоштад. Во неговата база се наоѓа Argo. Статуата стана симбол на Грузија и го претставува просперитетот, богатствотои долга историја на Грузија.

  //www.youtube.com/embed/e2lWaUo6gnU

  Накратко

  Медеја била една од најкомплексните , опасни, но сепак фасцинантни ликови во грчката митологија, можеби единствената што убила толку многу свои луѓе. Таа отелотворува многу негативни карактеристики и извршила многу убиства. Меѓутоа, таа била поттикната и од горливата љубов кон Џејсон, кој на крајот ја издал. Медеја не е многу популарен лик, но играше важна улога во многу популарни митови на античка Грција.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.