Суеверија за врани - што значат?

  • Споделете Го Ова
Stephen Reese

Содржина

Колку и да се распространети врани, сè уште постојат заблуди околу нивното постоење. Со децении тие се сметаа за зли предзнаци. Постојат бројни верувања за враните и нивната вклученост во нашите животи, кои се засноваат на фолклорот и митологијата.

Многу луѓе веруваат дека враните носат лоша среќа поради нивното млазно-црно перје и високиот -нагласен плач „кара“, додека други веруваат дека врани се исто како и секоја друга птица.

Зошто врани се толку погрешно разбрани?

Група врани се нарекува „убиство“. Сепак, ова нема никаква врска со смртта или нешто од тој тип. Но, поради нивниот црн изглед, се појавија многу митови кои ја поврзуваат врана со лоша среќа, мрачно време и погреби, како и смрт. Не е ни чудо што кравата на врана често се користи како увертира за нешто морничаво во филмовите. Всушност – имаше цел филм наречен врана, и цела песна наречена гавран (вид на врана). Непотребно е да се каже дека и двете беа за темни, морничави работи.

За разлика од другите птици, врани се целосно црни, што ги прави да изгледаат морничаво плашливо и додава чувство на мрачност во нивната околина ноќе.

Враните не се толку страшни како што изгледаат ако ги погледнете од друга перспектива. Враните одамна се демонизирани во фолклорот и фикцијата поради нивната поврзаност со мракот и пропаста, што е неправедно за овие птици.

Исто какокоја било друга птица, тие го прават токму она што треба да го прават. Враните се најпогрешно разбраната птица во светот, како што е потврдено со неколку студии и истражувања.

Дали гаврани и гаврани се исти? истото, но има неколку разлики помеѓу овие две.

Прво, гавраните се поголеми од врани. Уште повеќе, тие имаат тенденција да патуваат во парови, додека врани патуваат во толпи. Друга разлика помеѓу двете е обликот на нивните опашки и грла. Гавраните имаат опашки во облик на клинови, додека гаврани имаат опашки што се извиваат надвор. Гаврани, исто така, имаат поубаво грло од врани, со набраздени пердуви.

Гаврани се исто така помистериозни и помагични од врани, благодарение на целото внимание што го добиваат во литературата, историските референци и поп културата. Поради ова, гавранот е попопуларен, со многу суеверија поврзани со него - но бидејќи разликувањето помеѓу гаврани и врани е незгодно, истите суеверија важат и за двете.

Популарни суеверија за врани

Во фолклорот, врани се гледаат како предвесници на смртта и злобни вештерки. Еве неколку популарни суеверија за врани.

1. Хранењето на врани е добар знак

Во некои култури, се вели дека хранењето на врани од предната страна на куќата е среќа. Тие веруваат дека работата со која сте моментално ангажирани ќе биде завршена во ана задоволителен начин.

Во отсуство на согледана закана, врани нема да им наштетат на луѓето што ги сметаат за безбедни. Поради оваа причина, ако размислувате да им делите храна на врани, тогаш одете по тоа. Сепак, треба да бидете претпазливи кога ги храните, бидејќи враните можат да бидат агресивни кон другите мали градинарски птици, па дури и да ги јадат нивните јајца.

2. Чудни работи се случуваат кога гледате врана

Враните носат голема симболична тежина. Како чистачи, врани најчесто се поврзуваат со смрт, погреби и погребување на мртвите, како и со вештерство, црна магија, опседнети места и лоша среќа. Други ги поврзуваат врани со болести како чума и војна. Ова е делумно затоа што врани и гаврани може да се најдат на места каде што неконтролираа смртта и болеста - на крајот на краиштата, тие се птици чистачи и тоа е она што го прават.

Она што не е вистина, сепак, е дека врани може да почувствува или да испорача смрт на некого на кој било начин, облик или форма. Бидејќи врани често се наоѓале како јадат мртви животни или летаат наоколу каде што има мртви животни, тие тогаш се сметале за предвесници на смрт и лоша среќа.

Некои луѓе во Апалачките планини веруваат дека кога врани летаат ниско над куќа три пати, тоа означува дека претстои смрт во семејството. Ако враните почнат да кукаат рано наутро, најверојатно ќе врне. Убиството на врана, и покрај неговата репутација како предвесник на пропаст, е страшнопредзнак.

3. Враните се симбол на знаењето

Американските Индијанци, за разлика од другите култури, вери и земји, ги гледаа врани како симбол на знаењето и законот, наспроти многуте гротескни приказни за нив. Тие ги сметаа за мудри советници.

Враните се способни да ги запомнат лицата на своите непријатели и да задржат лутина. Тие може да се здружат за да се борат против предатор или друг перцепиран непријател ако се чувствуваат загрозени.

4. Враните се занимаваат со суеверие и гатање

Гавраните биле почитувани од старите Грци како симбол на лутината на Аполо . Вообичаено беше авгурите да толкуваат пораки врз основа не само на бојата на птицата, туку и на насоката во која летала за време на античките грчки и римски ера. Се сметаа за поволни гаврани кои бегаат кон исток и југ.

5. Број на гаврани

Во некои области, бројот на врани или гаврани што ги набљудувате е поважен од самите врани или гаврани.

Поединечните врани се гледаат како негативен знак од многу луѓе. Сепак, наоѓањето две врани е поволно. Здравјето го покажуваат три врани, додека богатството го покажуваат четири врани. Гледањето пет врани, од друга страна, навестува болест, додека гледањето шест врани, од друга страна, навестува смрт.

6. Враните во Библијата

Дури и во христијанската вера, гавраните имаат посебно значење. Библијата ги нарекува гавраните како „нечисти“, но Битие нѐ известува за тоапрвата птица што Ное ја испратил од арката за да најде копно бил гавран. Кога Каин го убил Авел, а Адам и Ева никогаш претходно не закопале тело, гавран ги водел низ процесот. Во хебрејскиот Талмуд, гавраните се заслужни што го научиле човештвото како да се справи со смртта.

Дали врани се интелигентни?

Добро е познато дека врани се доста паметни. Враните имаат сооднос тело-мозок сличен на шимпанзата, што ги прави една од најпаметните птици во светот. Кога станува збор за големината на нивните тела и мозоци, тие се многу слични на луѓето.

Тие се вешти решавачи на проблеми, што им олеснува да добијат храна. Нивната способност да смислуваат креативни решенија за сложени проблеми е очигледна. Тие, исто така, имаат тенденција да ги изразуваат своите чувства преку нивните повици и можат да произведат до 20 различни звуци за секоја пригода.

Некои луѓе веруваат дека имаат некаква натприродна способност да ја предвидат иднината и да го предвидат невиденото поради нивните интелект.

Дали е лоша среќа да се поседува врана како домашно милениче?

Бидејќи враните се дизајнирани да живеат во дивината со други врани, чувањето на една како домашно милениче не е добра идеја. Единствен исклучок е ако најдете повредена или бебе врана и не можете веднаш да ја однесете во центар за рехабилитација на животни. Тие можат да се грижат повеќе за птицата од нас, и тоа ќе го направат без да ѝ нанесат никаква штета.

Заклучок

Иако вранибиле поврзани со различни застрашувачки и застрашувачки феномени, сè уште нема доказ дека тие се причина за добра или лоша среќа. Тие се едно од најинтелигентните суштества во природата, а нивните несреќни навики во исхраната и темниот пердув се она што веројатно ги поврзува со сите морничави работи.

Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.