Симболи на откуп и што значат за христијаните

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Искупувањето е чин на помирување или поправка на грешка од минатото. Може да се дефинира и како чин на спасување од зло или грев. Класичен пример за тоа е Исус Христос кој умре за да ги искупи сите гревови на човештвото. За христијаните, откупувањето е во срцето на верата. Еве поглед на списокот на симболи на искупување во христијанството и што значат тие.

  Крстот

  Крстот е еден од најпопуларните симболи на христијанството, што ја претставува смртта и воскресението на Исус Христос, што го прави совршен симбол на откупување.

  Сепак, крстот не секогаш бил симбол на откупување. Во антички Рим, крстот се користел како инструмент за јавно понижување и мачење бидејќи криминалците се казнуваат со умирање на крст. Тоа беше симбол на казна и настап. По смртта на Христос на крстот, симболот бил усвоен од христијанството за да ги претставува вредностите и идеалите на Исус.

  Покрај откупувањето, крстот може да се користи и за симболизирање на жртва, покајание, страдање и солидарност . Конечно, овој симбол може да ја означува и христијанската вера.

  Пеликан

  Пеликанот е птица која се карактеризира со големото грло и долгата мрачна боја. Тоа е христијански или евхаристиски симбол на откупување. Ова е поради едно древно верување според кое мајката пеликан ги прободува нејзините гради за да ги спаси своите младенчиња од глад. Оваа благородна акција го претставуважртва на Исус Христос за откупување на гревовите на човештвото.

  Покрај откупувањето, симболот на пеликан може да претставува и одговорност, снаодливост, понизност и дарежливост. Типично, симболот на пеликан е присутен во некои путири и олтари низ целиот свет. Понекогаш, тоа е прикажано и на врвот на Крстот.

  Распетие

  Распетието има сличен изглед на крстот. Но, главната разлика е во тоа што на распетието е ликот на Исус Христос. Како и крстот, распетието е вообичаен христијански симбол и обично се поставува над олтарот. Дополнително, распетието ја претставува и смртта и воскресението на Исус Христос за да го спаси човештвото. Овој симбол, исто така, може да ги инспирира верниците да се искупат или да се покаат за своите гревови и да бидат благодарни за спасението, кое било добиено преку крајната жртва на Исус Христос.

  Крв

  Генерално, крвта е симбол на животот и човечката душа. Сепак, некои култури користат и крв за да го симболизираат откупувањето. За христијаните, крвта може да ја претставува жртвата на Исус Христос, што резултираше со откупување на човештвото.

  Во античко време, некои култури ја користат крвта како жртва на боговите. Со жртвување животно, луѓето можеле да ги искупат своите гревови. Тие го направиле тоа така што убиле животно и го ставале на олтар.

  Во други култури, крвта може да претставува и животна сила или суштина на животот. Исто така се користида потврди договор, сојуз или завет.

  Дрската змија

  Симболот на дрска змија има стап со испреплетена змија. Овој симбол за прв пат се појавил во Стариот завет, поточно во Број 21: 5-9, каде што Бог испратил змии да ги казни луѓето за нивниот недостаток на вера. Меѓутоа, Мојсеј успеал да го спаси народот со помош на дрската змија. Како таква, оваа прачка може да симболизира спасение и откуп, бидејќи ги спаси луѓето од опасност и нивните гревови. Дополнително, сликата на безобразната змија, исто така, го претскажува распнувањето на Исус Христос, што доведе до откупување на човештвото.

  Пасхалното јагне

  На пасхалното јагне има јагне со крст, што обично се користи во хералдиката или на банери и оклопи. Овој симбол го претставува Исус Христос, жртвено јагне понудено од Бога за да ги откупи гревовите на човештвото. Стихот што се наоѓа во Јован 1:29 јасно кажува дека Исус Христос е јагнето што го спасило човештвото.

  Во други култури, јагнето може да претставува и невиност, чистота, благост и послушност. Исто така, може да симболизира простување, кроткост и сладост.

  Арка

  Во Битие, поглавја шест до осум, Ное имал задача да изгради трикатна арка направена од дрво. Овој огромен брод стана пловечки дом и прибежиште за избраните преживеани кога се случи големата поплава, обезбедувајќи продолжување на животинското царство и човечкиот род.

  Имајте на ум декаголемиот потоп беше Божја казна за луѓето за нивните гревови. На некој начин, ковчегот беше инструмент што ги спасуваше избраните од опасност, правејќи го одличен симбол на зачувување, спасение и откупување. Може да симболизира и нови почетоци бидејќи на преживеаните им била дадена втора шанса да живеат мирен и значаен живот.

  Леб и вино

  Лебот и виното се два предмети со длабоко религиозно значење. Поконкретно, лебот го претставува телото на Исус Христос, кое било жртвувано на крстот. Виното, пак, ја симболизира крвта на Исус Христос, која е пролеана за откуп на човештвото. Настрана од тие значења, лебот може да го симболизира и Божјиот дар, а виното може да претставува трансформација, среќа и пријателство.

  Црвената

  Црвената боја може да претставува многу концепти. Една особено е крвта на Исус Христос. Како што споменавме погоре, Исус Христос ја пролеа својата крв за да ги откупи гревовите на човештвото, правејќи ја црвената боја како еден од најзначајните симболи на искупението.

  Во христијанството, црвената боја има други значења. Може да претставува и жртва, живот и Божја љубов. Во азиските земји, оваа боја симболизира и среќа или среќа. И на крај, може да означува и храброст и моќ.

  Кардиналска птица

  Типично се наоѓа во Јужна и Северна Америка, кардиналот е црвена птица со мал раст или фигура. ВоХристијанството, црвената боја на птицата е симбол на Христовата крв, која е пролеана за да се ослободи човештвото од гревот и злото. Покрај тоа, кардиналната птица може да претставува и живот и обнова.

  Во други култури, гледањето кардинална птица може да значи дека некој близок што починал ве посетува. Оваа птица исто така ја симболизира надежта бидејќи често се појавува кога сте во очај, потсетувајќи ве дека секогаш ќе има надеж.

  Завршни мисли

  Додека симболите наведени погоре сите имаат значење за христијаните, важно е да се забележи дека симболот може да има повеќе значења. На пример, овие симболи на откуп може да бидат симболични и за други работи како што се животот, надежта и храброста, на пример. Ова зависи од контекстот и културата во која се гледа.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.