Симболи на сила и нивните значења

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Уште од античко време, симболите се користат за да се претстават силата и издржливоста. Овие симболи популарно се носат како накит, прикажани во уметнички дела или се чуваат блиску како талисмани, бидејќи даваат симболичен поттик и ја зајакнуваат силата во време на потреба или за време на неповолни ситуации. Тие можат да бидат потсетник за вашата внатрешна сила и храброст, давајќи ви поттик што ви е потребен за да го постигнете вашиот целосен потенцијал. Тие можат да ја покажат моќта на владетелот или отпорноста на нацијата.

  Во оваа статија ќе погледнеме некои од најпознатите симболи за сила, од кои многу веројатно сте налетале во одреден момент.

  The Phoenix

  Ѓердан од цврсто злато Phoenix од FiEMMA. Видете го овде.

  Феникс е легендарна птица во грчката митологија која пламнува кога умира, а потоа повторно се раѓа и се крева од пепелта на огнот кои го консумирале. Сликата на митската птица која повторно се раѓа од огнот и преку него започнува нов живот, ја претвори во симбол на силата и духовен тотем. Денес, феникс продолжува да биде меѓу најпопуларните симболи на издржливост и сила низ целиот свет и беше инспирација за фразата „издигнување од пепелта“.

  Грифин

  Како Феникс, Грифин е уште едно популарно легендарно суштество со варијации кои постојат во различни култури низ целиот свет. Сотело на лав, крилја на орел и глава на коњ, се верувало дека Грифините се исклучително моќни, мудри и силни ѕверови.

  Грифинот симболизира сила и мудрост бидејќи е спој на две силни и храбри ѕверови: лавот и орелот. Исто така, вообичаено се поврзуваше со силата на бојното поле и беше популарен избор за многу грбови од семејства и армии низ историјата.

  Цветот Лотос

  Метален уметнички панел на Lotus Flower од BlksmthCo. Погледнете го овде.

  Лотусот е водно растение кое е прилагодено да расте во делта области и бавни реки. Со својата долга историја од околу 3.000 години одгледување за јадливи семиња што ги произведува, овој цвет е многу значаен во источните култури.

  Цветот лотос се смета за симбол на сила и храброст во будизмот поради неговата издржливост да ја преживее својата матна и гнасна средина. Лотосот турка низ матна, темна вода додека не стигне на површината и не ги отвори своите ливчиња во полн цут. Пречките преку кои треба да се бори за да стигне до врвот се симболични за пречките што треба да ги надмине за да ги достигне своите цели или успех.

  Хамса (Раката на Фатима)

  Хамса рачен ѓердан од Брејтенкамп. Видете го овде .

  Хамса , или Раката на Фатима, е амајлија во форма на дланка која е многу популарна воИсток, а особено во земјите од Блискиот Исток. Се одликува со дланката на десната рака, со 5 прсти притиснати затворени заедно, често со злото око во центарот.

  Симболот се гледа како амајлија што ги штити злите и негативните енергии. Многумина продолжуваат да ја носат оваа амајлија бидејќи веруваат дека тоа ќе ги направи посилни и ќе ги заштити од штета.

  Уруз

  Едноставен симбол, уруз е втората нордиска руна на прогресија. Позната како „руна на волот“, таа е симбол на нескротлива ментална и физичка сила, издржливост, мажественост, плодност и храброст. Руната обично се носи како амајлија за промовирање на здравјето и благосостојбата и се вели дека му дава на носителот чувство на сила и моќ. за кои се вели дека се крст помеѓу мамут и бизон. Овие ѕверови сега се изумрени иако симболот продолжува да биде во популарна употреба низ целиот свет.

  Змејот

  Змејот е митско суштество пронајдено во речиси секоја голема античка култура и е прикажана или како бенигно или како малигно суштество. Претежно популарни во источноазиската култура, змејовите симболизираат сила, моќ и среќа за оние кои се достојни за тоа. Симболот бил користен и од кинескиот император како хералдички симбол, што ја претставува неговата империјална моќ и сила.

  Во некои источни култури, луѓето кои се одличнии извонредните често се споредуваат со змеј. Всушност, да се нарече змеј е највисокиот комплимент што човек може да го добие бидејќи тоа имплицира дека личноста е силна и моќна. 8> е еден од најстарите и најзначајните од египетските симболи . Претставува физичка сила, виталност и плодност, како и воскресение, долговечност и бесмртност. Скаработ е исто така поврзан со Кепри , моќниот египетски бог за кој се вели дека има сила да го турка сонцето преку небото.

  Многу луѓе избираат да носат амајлии и талисмани од Скараби бидејќи тие веруваат дека тоа ќе им ја даде потребната енергија и сила да ги надминат сите пречки во животот. Исто така се користи како шарм за среќа, цврстината на нејзината школка предизвикува чувство на сила и храброст и служи како заштитник на оној што го носи.

  Дабови дрвја

  Дабовите дрвја лесно се препознаваат како симбол на сила и цврстина. Дабовото дрво е идеален градежен материјал кој се користи за мебел на згради и големи бродови (како Уставот на USS) поради неговата сила и издржливост. Интересното за дабовите е тоа што нивните корени растат до точка каде што речиси ја отсликуваат висината на дрвото, поради што е речиси невозможно да се срушат. Поради ова, дрвото има способност да издржи неповолни временски условиуслови како бури, урагани и торнада.

  Мечката

  Популарно животно во легендите на многу култури ширум светот, мечката е познат симбол за сила, истрајност и храброст. Мечките се потпираат на моќта, бруталната сила и нивната внатрешна храброст за својот опстанок и во античко време од нив се почитувале и се плашеле поради нивната жестокост.

  Некои луѓе веруваат дека мечката е моќен тотем што треба да се има, додека други веруваат дека гледањето мечка во сон ја симболизира силата и независноста на личноста. Во некои култури, се верува дека јадењето месо на мечка ќе му даде на човекот незамислива моќ и мудрост, што ги прави непобедливи.

  Лав

  Лавот, познат како „кралот на ѕверови', е величествено, месојадно животно почитувано и почитувано во многу култури, со различни толкувања. Сепак, тоа најчесто означува сила, особено во будизмот, каде што Буда се гледа како седи на лавот, престол на сила, доследност и мудрост. Лавовите се исто така прикажани на националното знаме на неколку земји како Шри Ланка, Замбија и Белгија.

  Бидејќи лавовите се ноќни суштества, тие се исто така симбол на команда и авторитет над потсвесните мисли, а ноќта ја претставува потсвесен ум.

  Трискелион

  Исто така наречен „тројна спирала“, трискелионот или трискеле е популарен келтски симбол за сила,се состои од три тркала или ногарки кои зрачат од центар. Кога се нацртани како нозе, изгледаат како да трчаат во круг, а кога се нацртани како тркала, изгледаат како да се движат напред.

  Во оваа смисла, трискелионот ја означува силата и волја да се оди напред и покрај сите неволји и пречки со кои може да се соочи. Трискелионот најчесто се користи во логоата на производите за да ја симболизира издржливоста, стабилноста или силата на производот, а исто така се гледа и во уметноста, архитектурата, дограмата и така натаму, кои вообичаено се користат секој ден.

  Ailm

  Ајлмот е уште еден симбол во келтската култура изведен од буквата „А“ од келтската азбука, која се состои од круг со крст внатре. Тоа е популарен и симбол што означува сила и моќ. Зборот „ailm“ значи сребрена ела или четинар, зимзелено растение способно да преживее какви било неповолни услови и никогаш не успева да продолжи да расте. Затоа, симболот ајлм стана симбол на сила, издржливост, стабилност и издржливост за келтскиот народ и останува таков до ден-денес.

  Накратко

  Една работа што треба да се забележи е дека некои од симболите наведени погоре имаат повеќе значења и можат да претставуваат спротивставени концепти во зависност од тоа од кој дел на светот сте. На пример, на исток, змејовите симболизираат сила, големо богатство и моќ, додека на Запад тие можат да претставуваат смрт и уништување.Сепак, како и да е, сите симболи претставуваат сила, издржливост и напредок во некој дел од светот.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.