Симболи на животот (и што значат)

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Сите ние имаме различни дефиниции за животот, но неговото универзално значење е постоењето на кое било живо суштество - животот е она што ни е заедничко (исто како и смртта). Од античко време, луѓето користат различни симболи, зборови и знаци за да го претстават концептот на живот. Еве еден поглед на некои од најчестите симболи на животот.

  Ankh

  14k бело злато со дијамант Ankh приврзок. Погледнете го овде.

  Исто така познат како клучот на животот, Ankh е симбол во облик на крст со јамка од солза наместо горната лента . Тоа е египетски симбол кој означува вечен живот, живот после смртта и регенерација на животот. Анх се користеше и во различни позитивни изрази и честитки како што се:

  • Да сте здрави/живи
  • Ви посакувам долг живот/здравје
  • Жив, здрав и здрав

  Анх бил типичен декоративен мотив во древниот Египет и е еден од најпопуларните хиероглифи. Беше прикажан и на многу древни египетски гробници бидејќи се веруваше дека игра значајна улога во задгробниот живот. Во многу претстави, Анх може да се види како египетски богови ги хранеле фараоните, симболизирајќи дека тие се живи олицетворение на божественоста.

  Денес, Анх често се носи како накит или се тетовира на кожата како постојан амблем на животот.

  Чај

  Чај е еден од најпопуларнитесимболи на животот. Тоа е хебрејски збор што значи жив или жив и се пишува со две букви - Чет и Јуд. За еврејската заедница, овој збор ја симболизира вредноста на животот и волјата за живот. Исто така, служи како потсетник дека треба да го штитат животот и да го живеат животот со промисленост, љубезност и несебичност. Познат еврејски израз е L’chaim, што значи за живот . Оваа фраза најчесто се изговара на прослави за да се поздрават сите добри работи во животот.

  Сонце

  Заеднички симбол кој се среќава во сите култури е сонцето, симболизирајќи неколку различни концепти. Едно од вообичаените значења на сонцето е животот и силата, бидејќи обезбедува животна сила што му овозможува на секое суштество да расте. Освен што е симбол на животот, сонцето може да претставува и моќ, страст и здравје.

  Дрвото на животот

  Ѓердан со дијамантско дрво на животот од Гелин Дајмонд. Погледнете го овде.

  дрвото на животот е прекрасен и моќен симбол што можете да го најдете во повеќето култури. Една од неговите симболики е кругот на животот, кој е раѓање, смрт и повторно раѓање. Во симболот, корените на дрвото се проширени длабоко во земјата. Нејзините гранки, од друга страна, се вивнуваат високо кон небесата. Оттука, дрвото на животот може да претставува и силна врска помеѓу небото и Земјата. И на крај, дрвото на животот може да ги симболизира и четирите елементи, а тоа се воздухот,вода, ветер и земја, кои се од суштинско значење за целиот живот.

  Цвет на животот

  Прекрасен приврзок цвет на животот од Ѓердан Dream World. Видете го овде.

  Симболот цвет на животот постои уште од античко време и е еден од најкомплексните и најзначајните од сите симболи. Во неговото јадро, тој го претставува животот и самите негови почетоци. Цветот на животот е создаден со цртање на централен круг со рамномерно распоредени кругови што произлегуваат од него. Ова претставува енергетска сила која тече во сите форми на живот. За некои, овој симбол го претставува коренот на животот. Други, пак, веруваат дека симболизира љубов, изобилство и плодност. На крајот, некои исто така мислат дека овој симбол означува дека сите форми на живот се поврзани.

  Змија со пердуви

  Исто така позната како Кецалкоатл , змијата со пердуви е антички симбол на Индијанците што претставува живот и создавање. Змијата со пердуви е бог творец и чувар на животот во културата на Индијанците. За разлика од повеќето други индијански божества, змијата со пердуви се спротивставувала на човечкото жртвување, што дополнително ја зајакнало нејзината поврзаност со животот и славењето на животот. Дополнително, змијата со пердуви се поврзува и со водни патишта, грмотевици и дожд.

  Човек во лавиринтот

  Друг антички симбол на Индијанците во оваа листа е човекот во лавиринтот. Како што кажува неговото име, овасимболот ја покажува фигурата на маж кој се наоѓа на почетокот на лавиринт . Лавиринтот го претставува животот на една личност, кој е исполнет и со негативни и со позитивни патеки. Исто така, лавиринтот може да ги симболизира различните промени или пресврти што ќе ги помине една личност во текот на својот живот. И на крај, симболот има темен круг во центарот, што ја претставува смртта. Темниот круг, исто така, може да означи почеток на нова фаза во животот.

  Хопи Лавиринт или Тапуат

  Тапуат е витален симбол на Индијанците, кој е донекаде сличен на Човекот во лавиринтот симбол. Тапуатот го симболизира лавиринтот на животот и различните предизвици и препреки што човекот треба да ги надмине за да расте или духовно еволуира. Освен тоа, тапуатот е познат и како симбол на Мајката Земја. Таков, овој симбол може да ја означи силната врска помеѓу мајката (природата) и нејзините деца, неопходна за самиот живот.

  Трискелион

  трискелион , познат и како трискеле, е древен келтски симбол со три испреплетени спирали. Трите спирали претставуваат три фази од животот, кои се живот, смрт и повторно раѓање. Освен што е симбол на животот, трискелионот има и други значења. Прво, може да ги симболизира трите царства, кои се водата, земјата и небото. Во христијанството, овој древен симбол го претставува и Отецот (Бог), Синот (Исус Христос) и Светиот Дух. Конечно, тројцатаспиралите, исто така, можат да значат минатото, сегашноста и иднината.

  Водата

  Водата е еден од четирите суштински елементи потребни на живите суштества за да растат и цветаат , што го прави еден од најпознатите симболи на животот. Сепак, имајте на ум дека водата има и други значења. На пример, може да го симболизира раѓањето и плодноста. За христијаните, водата е симболична за време на крштевањето и претставува прочистување или чистење.

  Феникс

  Феникс е митска птица со корени во древната египетска митологија. Според митот, птицата живее петстотини години, по што избувнува во пламен. Оттаму птицата ќе се издигне од пепелта и повторно ќе се роди како нов Феникс. Поради својата способност да се прероди, оваа митска птица стана популарен симбол на животот, смртта, повторното раѓање и бесмртноста.

  Во античко време, фениксот исто така го симболизирал кралското семејство. Како таков, повеќето кралеви го ставаат овој симбол на своите штитови, оклопи и наметки. Што се однесува до христијаните, Феникс исто така ја претставува смртта и воскресението на Исус Христос.

  Штркови

  Штркот е симбол на нов живот, раѓање и создавање поради старата поговорка дека штрковите носат бебиња на нови родители. Ова ги поврзува и штрковите со мајчината љубов. Штрковите исто така можат да претставуваат долг живот поради долговечноста на птицата.

  Свиток

  Во античко време свитокот бил многу корисен предмет илуѓето користеле свитоци за снимање информации. Како симбол, свитоците го претставуваат животот и времето. Тоа е затоа што укажува на живот што се расплетува. Запомнете, должината на свитокот е неизвесна, а неговата содржина е скриена. Исто така, нашиот живот е исто така неизвесен, а нашата иднина е непозната.

  Факел

  Факелот има неколку значења и како е прикажан може да има различни претстави. На пример, факелот што е запален или подигнат означува живот и вистина. Факелот што е насочен надолу, од друга страна, може да ја симболизира смртта.

  Пламенот

  Пламенот е моќен симбол на вечниот живот и обновата. Динамичната природа на огнот додека гори го симболизира самиот живот, бидејќи пламенот изгледа жив. Тоа е исто така симбол за носење нов живот. Сепак, огнот може да има и неколку негативни значења, вклучувајќи уништување, смрт и пекол.

  Завиткување

  Оваа листа ги содржи најпопуларните симболи на животот ширум светот, и многу од нив се користат уште од античко време за да означуваат живот, вечен живот, обнова, раѓање и повторно раѓање. Сепак, имајте на ум дека повеќето симболи на оваа листа имаат повеќекратни, па дури и спротивставени значења.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.