Суеверија за сол — дали ти носи среќа или лоша среќа?

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Дали сте се обиделе да фрлите сол преку левото рамо за да ја вратите лошата среќа ? Многумина ја прават оваа стара традиција без да знаат како започнала и што значи. Но, ова не е единственото суеверие за солта што постои. Ги има многу!

  Солта е една од клучните состојки во готвењето и конзервирањето на храната. Како важна состојка, онаа која во една фаза беше изедначена со валутата, солта со текот на времето се здоби со различни суеверија, од кои многу продолжуваат да циркулираат во различни култури.

  Ајде да дознаеме повеќе за тие суеверија и да го дознаеме нивното можно потекло .

  Причини зошто е лоша среќа да се истури сол

  Јуда ја истури солената визба – Последна вечера, Леонардо да Винчи.

  Пренесува од генерација на генерација, суеверија за истурање сол стигнаа до денес. Се разбира, единствениот начин да се знае нивното потекло е да се трага назад во античките времиња, пред стотици години.

  Цената и ценета стока во античко време

  Солта била ценето богатство за многу години, а економиите стоеја силни со солта како нивна основа. Во античко време, некои цивилизации користеле сол како валута, како во Римската империја. Всушност, етимологијата на зборот „плата“ се поврзува назад со зборот „сал“, што е латински збор за сол.

  Луѓето во 1700-тите дури имале солени визби за да ја зачуваат солта. Настрана, имаше и кутијанаречена „кутија со сол на предците“ која се вадела за време на вечерата и била поврзана со стабилност и среќа во семејството. Со оглед на тоа што солта веројатно се сметаше за еквивалентно на богатство во тоа време, истурањето сол веројатно не се разликува од фрлањето пари.

  Поврзување со лаги и предавство

  Да се ​​погледне добро на Леонардо да Винчи слика Тајната вечера , ќе забележите дека солената визба на масата е превртена од Јуда Искариот. Како што веројатно сите знаеме, Јуда го предал Исус, па луѓето лесно го сфаќаат тоа како знак дека солта е поврзана со лаги, нелојалност и предавство. Има малку докази дека имало истурена сол, но тоа не го спречи суеверието да се спушти денес.

  Солта за да се спротивстави на лошата среќа

  Додека истурањето сол нашироко се смета за лоша среќа Се верува дека намерното ставање или фрлање сол ги штити и се бори против злите духови.

  Фрлање сол преку левото рамо

  Ова е веројатно најпопуларниот „лек“ кога станува збор за спротивставување на ефектот на истурената сол. Се смета дека истурањето сол е исто што и фрлањето пари. Така, некои луѓе исто така почнаа да веруваат дека тоа е предизвикано од ѓаволот.

  За да го спречите Ѓаволот да ве измами уште еднаш, суеверието вели дека мора да фрлите сол преку левото рамо, каде што тој престојува. Од друга страна, фрлање солСе вели дека вашето десно рамо му штети на вашиот ангел чувар, затоа внимавајте да не фрлате сол на погрешна страна.

  Додавање сол на вашиот ритуал за изобилство со цимет

  Се верува дека солта го прочистува и филтрира лошото енергија пред да влезете во вашата куќа. Постои вирален ритуал на Тикток кој вклучува дување цимет во прав на вашата влезна врата за да привлечете изобилство во вашиот дом. Се препорачува да додадете сол во циметот како заштита за благословите на вашиот пат.

  Користење сол како заштита за да се избрка злото

  Некои култури користат сол за да ги одвратат злите духови пред настап или натпревар. Во Јапонија, фрлањето сол на сцената пред настап е чин на протерување на злите духови. Слично на тоа, во сумо борењето, спортистите фрлаат грст сол во рингот за да се ослободат од невидливите посетители кои би можеле да предизвикаат проблеми за време на натпреварот.

  Други суеверија за сол низ светот

  Како што минува времето, суеверија за сол кои датираат од античко време се пренесуваат на различни генерации и култури. Поради ова, се направени различни верзии и толкувања од старите традиции кои потекнуваат пред повеќе од сто години.

  Заштита за бебињата

  Бебињата се сметаат за ранливи, особено во времето кога сè уште не се крстени. Така, како мерка на претпазливост и заштита пред крштевањето, ставањето сол на јазиците на новороденчињата билонаправено од средновековни римокатолици. Оваа традиција потоа беше адаптирана и изменета во ставање мала кесичка сол во лулката и облеката на бебето како дополнителна заштита.

  Никогаш не се враќај повторно

  Ако сте поканиле некој што предизвикува само негативна енергија да влезат во вашата куќа, дефинитивно не би сакале да се вратат. Значи, една работа што можете да ја направите е да фрлите малку сол во насока на таа личност додека се уште е во вашата куќа, за да не се врати следниот пат. Но, ако немате храброст да го направите тоа во нивно присуство, можете да го направите тоа кога тие веќе заминале.

  Штом вашиот несакан посетител ќе ја напушти вашата куќа, веднаш земете малку сол и посипете го во просторија во која влегле претходно, вклучувајќи ги скалите и подовите. Потоа, изметете ја солта и изгорете ја. Се верува дека солта ќе ја привлече лошата енергија на таа личност и нејзиното согорување ќе спречи повторна посета.

  Поминување на солта

  Лошата среќа поврзана со старите изреки, „ Поминете ја солта, поминете ја тагата “ и „ Помогни ми да солам, помогни ми да тагувам “, во голема мера придонесува за уште едно суеверие за сол на кое треба да внимаваме. Иако е само учтивост да се положи нешто побарано од некој на масата, додавањето сол е не-не ако се обидувате да избегнете лоша среќа.

  Следниот пат кога ќе седнете на вечера и некој ќе побара солта, подигнете ја солената визба и само ставете ја на масата блискуна таа личност. Имајте на ум да не го давате директно за да спречите лоша среќа.

  Нов дом сладок дом

  Во текот на 19 век во Англија, се верувало дека злите духови демнат насекаде, без разлика дали тие избрале да живеат во празната куќа или биле оставени од претходните сопственици. Значи, пред да се вселат или да стават мебел во новиот дом , сопствениците фрлаат малку сол на подот од секоја соба за да ја чуваат куќата чиста од тие духови.

  Сол и Пари

  Бидејќи солта била толку ценета во античките цивилизации, не е чудно што постои и суеверие за сол поврзано со парите. Се верува дека немањето сол во вашата куќа е несреќно, па затоа е важно да чувате дополнителна залиха сол во оставата, чајната кујна.

  Има една стара поговорка, „ Калку сол, нема пари .” Ако сте суеверна личност, погрижете се да не останете без сол во вашата куќа, во спротивно ќе доживеете финансиски тешкотии. Никогаш не дозволувајте другите да позајмат малку сол од вас, бидејќи тоа исто така се смета за лоша среќа. Само дајте им сол како подарок, и двајцата ќе бидете добро.

  Завиткување

  Солта може да ви донесе и среќа и лоша среќа, во зависност од како ќе го користите. Иако повеќето суеверија за сол веќе се чини дека се старомодни, не би било лошо да посипете малку сол за да го избркате злото. Само не фрлајте премногу, за да ви остане доволно сол за да спречите лоша среќана пари.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.