Вергина Сонце - значење и симболика

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Познато како Сонцето од Вергина , симболот на стилизирано сонце или ѕвезда може да се најде на монети, ѕидови, кратери, вазни и визуелни уметности од Античка Грција. Симболот содржи шеснаесет зраци на светлина што произлегуваат од централна розета, позната како rodakas . Симболот бил толку популарен во тоа време што Македонците го направиле официјален симбол и амблем на династијата Аргеади, македонската кралска куќа.

  Сонцето од Вергина продолжува да биде популарен симбол и долги години е извор на спор. Еве еден поглед на неговото потекло, историското и симболичното значење.

  Симболика на сонцето од Вергина

  Сонцето од Вергина има шеснаесет зраци на светлина што зрачат од родака во неговиот центар. Тоа е прекрасен амблем и најчесто се користел како декоративен мотив. Родака, или розета, беше многу значаен и почитуван симбол.

  За старите Грци, тој претставуваше:

  • Убавина
  • Моќ
  • Чистота
  • Оплодување
  • Земјата

  Иако другите прикази на легендарното Сонце од Вергина го покажуваат само со 8 или 12 светлосни зраци, најстарите и најчестите верзии секогаш има 16 зраци. Ова е важно затоа што во многу култури се смета дека бројот 16 ја симболизира комплетноста или тоталитетот.

  Што се однесува до античките Грци, се вели дека зраците на сонцето од Вергина ја претставуваат севкупноста на сите четири елементи (Вода, Земја, оган и воздух) заедно со 12-те главниОлимписки богови и божици. Целосното присуство на почитуваните божества и четирите елементи на природата се вели дека е изворот на комплетноста и е дел од она што го прави овој симбол среќен.

  Сонцето од Вергина и Македонците – Мит за создавањето

  Херодот успеал да зачува барем еден легендарен мит за создавањето на сонцето од Вергина.

  Според него, имало тројца предци од Аргос кои го напуштиле својот роден град за да му ги понудат своите услуги на кралот на Илирија. И покрај нивните чисти намери, кралот имал длабок страв од нивната моќ, најмногу поради наводниот знак кој му кажувал дека тројцата мажи биле предодредени за големи нешта. дека Аргеоните некогаш ќе го земат тронот за себе. Тој ги отфрли тројцата мажи од неговото кралство без никаков надомест за работата што веќе ја направиле чувајќи го неговото стадо.

  Херодот тврди дека додека тројцата мажи се подготвувале да заминат, подот на кралството одеднаш бил осветлен со сончевите зраци, кои од никаде ги проникнаа ѕидовите на палатата. Како да ја одбележи својата законска територија, најмладиот Аргеон го извади мечот, ја проследи сликата на „сонцето“ на подот, го исече симболот и го складираше во својата облека. се сметало дека им дал голема среќа на браќата од Аргос, бидејќи тиеги пронашле плодните градини на кралот Мида речиси веднаш штом го напуштиле царството. Не помина долго време откако тие ја создадоа Македонија и Македонската династија.

  Изгреј и паѓа како јавен симбол

  Во 1987 година, грчките региони дизајнираа солидарно знаме кое носеше златно Сонце од Вергина, поставено на сина позадина. Владата мислеше дека знамето ги симболизира сепаратистичките напори, па затоа никогаш не беше промовирано во статус на официјално знаме. Сепак, некои единици на грчките вооружени сили почнаа да го интегрираат сонцето на Вергина во нивните знамиња.

  Во меѓувреме, овој дизајн остана како неофицијално знаме на Македонија, додека портпаролот на грчкото МНР не тврдеше дека симболот е по потекло од Грција и дека е украдено.

  Оваа контроверзност остана неколку децении и беше ставена мирна дури во 2019 година, по потпишувањето на договорот од Преспа во кој двете земји се согласија дека Сонцето на Вергина повеќе нема да се користи како јавен симбол на територијата на Македонија.

  Завршување

  Само фактот што две цели земји не можеа да ги решат нивните соодветни барања за Симболот на Сонцето од Вергина веќе 27 долги години ја покажува важноста на Сонцето од Вергина како симбол и позитивните вредности што му се придаваат уште од времето на македонската династија. Сите копнеат за комплетноста и тоталитетот, ретка особина која е целосно отелотворена од сонцето од Вергина.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.