Валкири - нордиски воин духови

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

Содржина

  Нордиските Валкири се меѓу најпознатите суштества и симболи кои преживеале до денес од античката нордиска и германска митологија. Во модерната култура, тие обично се прикажуваат како убави и силни жени воини кои јаваат на летечки коњи. Оригиналната слика на овие митски нордиски девојки беше токму тоа, но и многу повеќе.

  Кои се Нордиските Валкири?

  Додека многу од Валкирите во нордиските митови имале свои имиња, тие вообичаено се гледаа и се зборуваше за хомогена партија на суштества, сите имаат заедничка цел.

  Во повеќето саги и еда, индивидуалните Валкири често се именувани. Повеќето од нивните имиња се поврзани со битки и војна. На пример:

  • Gunnr – W ar
  • Skögul – S haker
  • Göndul- W and-wielder
  • Geirskögul- Spear-Skögul
  • Hildr- Battle
  • Þrúðr- Моќ
  • Skeggjöld- Axe-age

  Заедно, овие женски воини го носеа името Valkyries, или Valkyrja на старонордиски, што значело c купачи на убиените . Со оглед на нивната главна цел како слуги на Один, името било повеќе од соодветно.

  Различни Валкирии имаат свои митови, некои попознати од другите. Овие приказни ги прикажуваат Валкириите како со смртни чувства како што се љубов и занес.

  Улогата на Валкирите

  Во повеќето нордиски митови, Валкирите се сметаат не само како слуги наЦелиот татко бог Один но како целосно продолжување на неговото битие. Исто како гавраните Хугин и Мунин кои ја симболизираат и отелотворуваат мудроста на Один, Валкирите ја отелотворуваат целта на Один да ги собере сите најголеми нордиски и германски луѓе во Валхала.

  • целта на собирањето на паднатите војници

  Сепак, мисијата на Валкирите не е само бесцелна колекција на воини. Дополнително, Один не ги задолжува своите летечки девојки со оваа задача како „награда“ за паднатите херои. Наместо тоа, Патот се обидува да ги собере сите нордиски и германски херои во Валхала со цел да ја добие нивната помош за време на Рагнарок .

  Один го прави тоа затоа што ги знае пророштвата во врска со Рагнарок. Один знае дека боговите на Асгард ќе се борат против џиновите, јотнарот и другите „суштества на хаосот“ од нордиската митологија. Тој исто така знае дека боговите се судени да ја загубат таа битка и дека тој, самиот Один, треба да биде убиен од синот на Локи , џиновскиот волк Фенрир .

  • Рагнарок – битка судбина да биде изгубена од боговите

  Иако Один знае дека битката е судбина да биде изгубена, тој сепак се обидува да ги собере во Валхала на прво место, во залуден обид да се спречи неизбежното. Нордиските херои ќе се издигнат од Валхала и ќе се борат во изгубената битка рамо до рамо со боговите.

  Во суштина, Один го следипророштво додека се обидува да го спречи. Сето ова симболизира еден од главните мотиви на нордиската митологија - судбината е неизбежна и не можете да ја промените. Сè што можете да направите е да го следите колку што е можно херојски.

  Улогата на Валкириите во сето ова е да ја одглумат волјата на Один и да ја следат веќе проречената приказна. Тие го прават тоа со летање над бојните полиња на луѓе или со стоење до нив, и избирање и избирање на оние кои загинале со најхеројска смрт. Штом една Валкирија ќе го најде „вистинскиот“ херој, таа го добива нивниот дух на грбот на нејзиниот летечки коњ и ги доставува до Валхала.

  • Валкириите во подоцнежните митови

  Во подоцнежните митови, Валкирите се опишани како штитници, наместо како воини на Один. Во овој поглед, тие губат дел од својата моќ и статус, преобразувајќи се во смртни жени на кои им е дозволено да се борат заедно со мажите.

  Историски гледано, во нордиската култура имало храбри и храбри женски воини, кои се бореле исто толку жестоко и како брилијантно како мажите. Некои шпекулираат дека Валкирите биле инспирирани од овие жени и со текот на времето се трансформирале во легендарните суштества кои ги знаеме како Валкири.

  Валкириите како чувари на Ајнхерјар паднатите херои

  Улогата на Valkyries не завршува само со испорака на мртви души на Валхала. Откако паднатите херои - наречени einherjar или некогаш борци на старонордиски - ќе стигнат до Валхала, тие можат да трошатнивното време во него се бореле и тренирале за Рагнарок.

  И кога einherjar не се бореле, Валкирите ги носеле медовина за einherjar да можеле да пијат, да се гозат , и уживајте во нивниот задгробен живот. Многу нордиски приказни и саги ги прикажуваат Валкириите во таква „позитивна“ светлина - како пријателски духови кои им помагаат на убиените einherjar херои во нивниот задгробен живот.

  Благородните воини девојки или подмолни чудовишта?<11

  За секоја „позитивна“ приказна за Valkyrie, сепак, има уште една што покажува многу помрачна страна на овие небесни воини. Песните како Darraðarljóð од Нјаловата сага покажуваат дека Валкирите не ги избрале само воините кои херојски загинале за Валхала - тие избрале кои воини ќе гинат на прво место.

  Darraðarljóð раскажува за битката кај Клонтарф.

  Во песната, човек наречен Dörruð следи 12 јавачи во колиба. Дору гледа низ дупката во ѕидот на колибата и гледа дванаесет Валкири како плетат ужасен разбој. Наместо искривување и ткаја, разбојот користел човечка утроба, наместо тегови – човечки глави, наместо шатл – меч и наместо макари – стрели.

  Додека работеле на разбојот, Валкирите пееле песната наречена Darraðarljóð и нејзините 11 строфи ги опишаа воините кои требаше да загинат во битката кај Клонтарф.

  Приказните и песните како оваа ги прикажуваат Валкирите во улога слична на онаа на Норнс , жените кои ја плетеа сечија судбина. Иако „ткаењето“ на Валкирите е во многу помал обем, исто така е значително потемно бидејќи сè што ткаат е смртта на луѓето.

  Симболиката на Валкирите

  Во зависност од која страна на Валкирите. мит на кој ќе изберете да се фокусирате, тие можат да бидат или убави, благородни и херојски воинки или мрачни пророчички на смртта и пропаст. и тие сепак им се поклонуваа. Тие не ги замеруваа Валкирите што ја плетеа нивната смрт и сепак доброволно бараа херојски смртни случаи во битка.

  На крајот, Валкирите совршено ги симболизираат нордиските и германските погледи за војната, смртта и судбината - тие се неизбежни, тие се темни и ужасни, а исто така се и славни.

  Валкирите исто така ја симболизираат силата и моќта на жените. Овие суштества имале престиж и моќ, особено над смртниците. Нивната моќ да изберат кој ќе живее и кој ќе умре на бојното поле инспирираше стравопочит и ужас, особено на воините кои се борат во битките.

  Важноста на Валкирите во модерната култура

  Сликата на воините од Валкирија е еден од најчесто користените нордиски симболи од уметници, скулптори и писатели од целиот свет. Обично прикажан на бели летечки коњи - понекогаш крилести како Пегаз , други пати не - овиенебесните воини често имаа тежок борбен оклоп, мечеви и штитови, долга, распуштена руса коса и убави, женски, како и физички силни карактеристики.

  Во постхристијанската ера, Валкирите честопати биле прикажани како христијански ангели – со крилја на грбот и платнени наметки и сандали.

  Валкирите се појавуваат и во различни портрети низ литературата и филмот. Тие се дел од познатиот Ride of the Valkyries на Ричард Вагнер, а лик по име Valkyrie исто така беше дел од серијата филмови на MCU за варијанта на нордискиот бог Тор.

  Забележете дека филмот Valkyrie во кој глуми Том Круз, не беше за нордиските митски суштества, туку за неуспешен заговор да се убие Хитлер за време на Втората светска војна. Заплетот го доби кодното име по нордиските суштества.

  Факти за Валкирија

  1- Што е Валкирија?

  Валкирите беа група на жени кои му служеле како помошници на Один.

  2- Како Валкири се заобиколувала?

  Валкирија јавала крилести коњи.

  3- Која беше улогата на Валкирите?

  Валкирите беа задолжени да собираат „достојни“ убиени воини и да ги одведат во Валхала каде што ќе останат до Рагнарок.

  4 - Дали Валкириите биле божици?

  Не, Валкирите не биле божества туку женски девојки.

  5- Дали Валкирите се вистински жени?

  Има некои тврдења декалегендарните Валкири биле инспирирани од историски женски штитеници кои се бореле заедно со нивните машки колеги во војна.

  6- Која е најпознатата Валкирија?

  Често се верува дека Бринхилд е најпознатата Valkyrie.

  7- Кои се моќите на Valkyrie?

  Valkyrie имаше сила, брзина и агилност. Тие исто така биле помалку склони кон повреди и болести и имале висока толеранција на болка.

  8- Кој е симболот на Валкиријата?

  Валкиријата е симбол на женската моќ и престиж, како и на нордискиот поглед на животот, смртта и судбината како неизбежни и однапред одредени.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.