Симболот Енсо - што навистина значи?

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Enso, популарен симбол на будизмот и јапонската калиграфија, е направен со едно движење на четката што создава незатворен круг . Се нарекува и Круг на бесконечност, Јапонски круг, Зен круг или Круг на просветлување. Како овој едноставен симбол ја претставува идејата за вечноста и какви други толкувања има? Еве подетален поглед на симболот Enso.

  Што е симболот Enso? – Совршено несовршен круг

  Симболот Енсо се смета за свет симбол во школата на мислата Зен . Обично се создава со еден непрекинат потег на четката, иако понекогаш може да се наслика со два потези. Кругот може да биде отворен или затворен, при што двата стила претставуваат различни работи (дискутирани подолу). Цртањето Енсо е прецизна уметност што треба да се направи со еден течен потег. Откако ќе се нацрта, симболот во секој случај не може да се измени.

  Симболот Енсо може да се проследи наназад во 6 век каде што за прв пат бил прикажан како круг кој не е во форма. Се веруваше дека ја претставува идејата за огромен простор кој нема потреба од ништо и не содржи ништо што му треба. Тоа е показател за задоволство од она што некој го има. Празен е, а сепак полн, без почеток или крај.

  Енсо ги изразува сложените идеи на будизмот , со едноставен, минималистички потег.

  Значењето на Енсо Симбол

  Енсо е напишан војапонскиот канџи како 円相 и се состои од два збора:

  • 円 - значи круг
  • 相 - ова канџи има неколку значења вклучувајќи меѓу- , взаемно, заедно, аспект или фаза

  Споено, зборовите значат кружна форма . Друго толкување сугерира дека Енсо може да значи Круг на заедништво. Потрадиционалното толкување на симболот е она на кругот на животот, како симбол на почетокот и крајот на сите нешта.

  Типот на кругот, без разлика дали е отворен или затворен, претставува различни значења.

  • Белиот простор во кругот може да означи празнина или може да ја преземе идејата дека содржи сè што му треба во неговиот центар. Исто така, во зависност од толкувачот, средината на кругот може да претставува присуство или отсуство - слично на сценарио за половина полна или полупразна чаша.
  • На социјално ниво, кругот Енсо може се гледа дека симболизира хармонична соработка меѓу себе, прифаќање на себеси или стремеж за личен развој и само-подобрување.
  • Како одраз на животот и природата, кругот Зен може да ја одрази идејата за тоа како некој го перцепира својот живот и дали е полн или празен и празен. Го покажува мисловот на поединецот и нивното задоволство од тоа каде се наоѓаат во текот на нивниот животен пат.
  • Симболот исто така може да ја илустрира цикличната природа на живот :раѓање, смрт и повторно раѓање. Природата во текот на целата година поминува низ овој цикличен процес на раѓање, смрт и повторно раѓање како резултат на годишните времиња. Исто така, Сонцето постојано изгрева и тоне на кружен начин, носејќи светлина и живот.
  • Покрај тоа, Enso може да ја симболизира хармоничната врска и рамнотежата помеѓу сите нешта .
  • Духовно, кругот Енсо се смета за огледало на Месечината и затоа е амблем што укажува на просветлување. Во будизмот, месечината е симбол за доктрините и учењата кои го водат по патот кон просветлувањето, поради што понекогаш ќе го најдете Енсо познат како Круг на просветлување .
  • Во медитацијата, Енсо ја означува совршената медитативна состојба во која вашиот ум е одвоен од се и во врска со бесконечното. Обезбедува чувство на смиреност, концентрација и подмладување.
  • Сепак, другите толкувања на Enso го гледаат како симбол на силата, космосот (кој е целосен и целосен) и двојност на зависност и независност. Може да се сфати дека претставува едноумие бидејќи личноста која го слика Енсо го прави тоа со фокус и одлучност додека го прифаќа конечниот резултат таков каков што е.
  • Обично може да се земе отворен круг како показател за концептот ваби-саби, што е ставот дека работите се непостојани, несовршении делумно.

  Enso Symbol во модерна употреба

  Убава Enso кружна ѕидна уметност од Bennu Metal Wall Art. Погледнете го овде.

  Кругот Enso е усвоен од голем број компании како што е Apple, чиј кампус на Apple 2 се чини дека е поставен на кружен начин Enso тип, што може да го одрази на Стив Џобс Будистички верувања.

  Телекомуникациската компанија, Lucent Technologies, користи црвен симбол кој неверојатно личи на Enso за да ја одрази идејата за креативност.

  AMD го користеше Enso како начин да го пласира својот Zen микрочипови, бидејќи компанијата тврдеше дека Enso го рефлектира креативниот човечки дух.

  Enso во накитот и модата

  Enso златна ѕидна уметност. Погледнете го овде .

  Enso често се појавува во минималистички накит, особено во прстени, приврзоци и обетки. Симболот е идеален подарок за некого поради неговите многубројни симболични толкувања и универзална применливост. Некои одлични прилики за подарување на Enso вклучуваат:

  • Дипломирање – како симбол на сила, мудрост и преземање контрола над својата судбина
  • Да се ​​збогува на саканата личност – Enso станува симбол на среќа и надеж за иднината.
  • Годишнина – Enso симболизира сила во заедништво, хармонија и рамнотежа.
  • На некој што минува низ тежок период во својот живот – Enso означува неограничена сила и контрола на нивнитесудбина, потсетувајќи ја личноста дека има избор да одлучи како гледа и како го живее својот живот. Тоа е, исто така, потсетник да се погледне навнатре и да се најде внатрешен мир.
  • За патникот - Enso е симбол на одржување на нивниот мир, сила и чувство на рамнотежа без разлика каде одат.

  Симболот Enso е исто така популарен како дизајн на тетоважа и често се прикажува на облека и други малопродажни предмети.

  Како да насликате симбол на Enso

  Цртање Enso е симболичен гест кој дава чувство на смиреност и релаксација. Задоволувачки е да се создаде Enso и има тенденција да го подмлади нечиј ум. Иако изгледа лесно, може да биде и доста сложено за сликање. Двете работи што треба да се запаметат при четкање на Enso се:

  1. Симболот треба да биде насликан со еден потег и откако ќе се исчетка, не треба да се менува.
  2. Треба да го нацртате Enso во еден здив – земете здив пред да започнете и додека вдишувате, четкајте го Enso.
  //www.youtube.com/embed/bpvzTnotJkw

  ЧПП

  Што е симболот Енсо и што претставува?

  Симболот Енсо, познат и како јапонски круг, круг на бесконечност или зен круг, е симбол на јапонската калиграфија, како и на будизмот. Се однесува на едно четкање кое создава круг (обично незатворен). Во будизмот, симболот претставува хармонија и едноставност. Исто така, се однесува на идејата за вечност, совршенство,неограничена сила, просветлување и внатрешна рамнотежа.

  Дали кругот Енсо треба да се отвори или затвори?

  Кругот Енсо може да се отвори или затвори, но тие означуваат различни значења. Отвореното Enso означува нецелосен круг кој е дел од поголемо добро, несовршеноста на човечките животи и кругот на празнината каде што јас тече внатре и надвор додека е центрирано. Од друга страна, кругот се опишува како целина кога е завршен и затворен. Тој означува совршенство и укажува на циклусот на раѓање, смрт и повторно раѓање.

  Како се користи симболот Енсо?

  Цртањето на кругот Енсо е медитативна вежба. Не бара учење или посебни вештини; туку е нацртана спонтано за да се прикаже состојбата на умот на творецот и неговиот контекст. Може да се користи и како форма на терапија бидејќи ја доловува ранливоста на креаторот и му овозможува да ги цени неговите грешки и убавината на несовршеностите. Во поново време, Енсо е претставен и во минималистички накит како што се приврзоци, обетки и прстени.

  Дали симболот Енсо е духовен?

  Додека симболот Енсо е претстава на будизмот, тоа не е духовно, туку само го открива размислувањето на поединецот. Неговото цртање е медитативен и терапевтски процес.

  Колку е важен симболот Енсо во будизмот?

  Симболот Енсо се користи за прикажување на одредени концепти во будизмот. На пример, тоае од суштинско значење за објаснувањето на идејата за човековото постоење, несовршености и вечност. Енсо се нарекува и круг на просветлување.

  Кога започна будизмот, просветлувањето беше споредено со тркалезно огледало и месечина. Беше речено дека мајсторот Прајнапарамита Нагарџуна (еден од најголемите учители во историјата на будизмот) се појавил како јасен круг за да ја прикаже вистинската форма на природата на Буда. Како резултат на тоа, многу други антички учители користеле многу кругови за своите часови.

  Од каде потекнува симболот Енсо?

  Според една песна со наслов Шин Џин Меи, симболот Енсо потекнува од Кина во 28 век п.н.е. Оттука, го направи својот пат до Јапонија во 5 век п.н.е. Во будизмот, првиот Енсо беше нацртан за да го прикаже концептот на просветлување бидејќи господарот не можеше да го објасни со зборови.

  Дали знакот Енсо е ист како Ouroboros?

  Ouroboros се однесува на змија која ја каснува нејзината опашка. Кога го прави ова, формира круг, а Enso може да се користи за да претставува такво. Сепак, тоа не значи дека тие се исти. Знакот Enso може да направи различни претстави.

  Каква е врската помеѓу симболот Enso и внатрешната рамнотежа?

  Знакот Enso е извлечен од одредена состојба на умот; затоа, го пресликува. Можете да најдете мир, како и желбата да продолжите да цртате круг Енсо. Зен будистите веруваат дека телото го ослободува умот кога еденсе обидува со кругот Енсо.

  Како симболот Енсо ја претставува идејата за вечноста?

  Симболот Енсо може да го прикаже цикличниот процес на зачнување, раѓање, смрт и повторно раѓање што се случува околу годината . Исто така, може да го симболизира почетокот и крајот на сè.

  Каде можам да го видам Enso?

  Симболот може да се прилагоди за употреба во архитектурата, како што направи Стив Џобс за Apple Campus 2. Покрај тоа, симболот може да се тетовира на телото или да се направи во минималистички парчиња накит, како што се ѓердани и обетки.

  Кој може да го наслика симболот Enso?

  Полесно е да се земе четка и наслика мозочен удар. Сепак, зен-будистите веруваат дека само духовно и ментално способна личност може да нацрта вистински Енсо. Всушност, мајсторите го сликаат Енсо за нивните ученици да го толкуваат. Затоа, секој што сака да го нацрта Енсо мора да го евоцира неговиот внатрешен ум и да ги прифати неговите несовршености.

  Завиткување

  Енсо првпат беше видено дека ги претставува идеите за бесконечноста и двојноста на празнината и полнотата. Од 6-от век, тој доби разновидни толкувања кои се единствени и лични за поединецот што го слика. Без разлика дали е целосен или нецелосен круг, обете ја одразуваат убавината и значењето.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.