Значење на тетоважа со глуварче - зошто е одличен избор за тетоважа

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Глуварчето е исклучително колоритно, а сепак едноставно и скромно растение. Тоа е „несакана“ трева која расте во дивината и може да се справи дури и со најлошите услови. Иако е неверојатно едноставен цвет, глуварчето е популарен избор за тетоважа што многумина го избираат од емотивни и духовни причини.

  Глуварчињата може да се толкуваат на многу начини. Проверете ја нашата листа на интересни и уникатни дизајни на тетоважи со глуварче и што тие значат во различни култури низ целиот свет.

  Што значат тетоважите со глуварче?

  Тетоважата со глуварче може да има многу значења , и може да биде отворено или суптилно по значење. Еве некои од најпознатите значења зад тетоважата со глуварче.

  Желби и соништа за посветла иднина

  Тетоважите од глуварче често се поврзуваат со надежта и соништата кои се остваруваат. Тоа е поради суеверието дека дувањето на пената од глуварче со затворени очи ќе ја оствари желбата. Главата од глуварче е потсетник за вашите благослови и за она што допрва доаѓа. Ако некој носи тетоважа со глуварче, можно е тоа да го претставува фактот дека соништата на личноста веќе станале реалност или дека допрва треба да се остварат.

  Животот и вторите шанси

  Глуварчињата се обични, невпечатливи растенија со неверојатно силни корени што го прават речиси невозможно да се отстранат. Кога глуварчето оди во семе, стануваубава, бела и меки и стои високо над плевелот и тревата. Меѓутоа, кога дува силен ветер, неговата убавина ја нема, а семките му се расфрлаат насекаде.

  Овој цвет покажува дека животот е кревок и издржлив и не потсетува дека имаме само една шанса да го живееме добро. Затоа, тетоважите со глуварче се убави и одлични потсетници за да ја цените и уживате во секоја минута од вашиот живот.

  Детство и радост

  Ако се сеќавате како дувавте од глуварче како дете, веројатно го знаете магичното чувство додека ги гледате семките како летаат низ воздухот. Како деца, па дури и возрасни, ние сме привлечени од неговиот препознатлив изглед и сме возбудени гледајќи како лета пената. Затоа глуварчињата често служат како визуелен потсетник на детството и радоста. Некои луѓе избираат да носат тетоважи со глуварче за да се потсетат на детството и радоста што ја доживеале во тој период од нивниот живот.

  Исцелување

  Иако глуварчињата изгледаат едноставно, тие се сметаат за симболи на исцелување . Нивните лисја со векови се користат за нивната исцелителна моќ и можат да излечат болки и болести. Како цветен симбол , глуварчето означува емоционално исцелување.

  Сонцето

  Глуварчињата често се сметаат за симболи на сонцето, што е очигледна причина тоа е нивната тркалезна форма и светла жолта боја . Тие растат во топли, сончеви услови и букет одтие во вашиот дом ќе донесат сонце дури и кога надвор врне.

  Преживување

  Глуварчињата се скромни и силни цвеќиња кои можат да преживеат во речиси секоја состојба и затоа тие претставуваат опстанок и надминување на сите пречки во животот. Кога се сместени во вашиот дом, тие се пријатни потсетници за важноста на борбата против проблемите што ги нуди животот. Многу луѓе ги сметаат овие убави цвеќиња како примери за тоа како наједноставните и најскромните луѓе можат да преживеат низ големи тешкотии и да излезат како победници на крајот.

  Видови тетоважи со глуварче

  Тетоважата со глуварче е една од најуникатните и најинтересните дизајни на тетоважи, типично избрани од жени. Еве некои од најпопуларните идеи за тетоважа со глуварче.

  Тетоважа со дува глуварче

  Ова е веројатно најчестиот дизајн на тетоважа со глуварче. Симболиката на оваа тетоважа обично е многу лична и не е очигледна веднаш штом ќе ја погледнете. За некои, тоа е симбол на среќа и исполнување желби што потекнуваат од вековното суеверие - ако дувате глуварче додека посакувате, вашата желба ќе се оствари. Некои го гледаат овој дизајн како симбол на внимателност и потсетник да се живее во моментот.

  Тетоважа со акварел глуварче

  Оваа тетоважа има прскања со светли бои што ја прават повеќе течни и живописни од дизајните направени со црно мастило. Тие прават деликатна,современа тетоважа. Понекогаш, уметниците за тетоважи додаваат црни контури на тетоважите со акварел, додавајќи дефиниција на сликата. Многу носители на оваа тетоважа претпочитаат да ги оцртуваат семките, а стеблото да биде обоено во црно со бои во позадина.

  Dandelion Fluff Birds

  Ова е популарна варијација на тетоважата со глуварче што дува, при што семките се оддувани, претворајќи се во ситни птици (најчесто голта). Оваа тетоважа обично ја покажува имагинацијата, креативноста и сонливоста на носењето. Исто така, постои идеја дека семките ги симболизираат соништата и надежите. Како што се претвораат во птици, тие можат да летаат подалеку и да постигнат многу повеќе отколку што би постигнале како семиња.

  Дување глуварче со цитат

  За некои луѓе, глуварчето што дува е симбол на надеж и претставува надминување на тешкотиите и пречките во животот. Понекогаш, тие додаваат значаен цитат на нивните тетоважи со глуварче за да го нагласат и изразат неговото значење. Бидејќи глуварчето е деликатно и светло, цитатот обично се пишува со подеднакво светол фонт за да одговара и може да се постави насекаде во близина на тетоважата. Некои го ставаат по должината на стеблото на цветот.

  Тетоважа со мало глуварче

  Бидејќи глуварчињата лесно се препознаваат и имаат едноставна структура, обично нема потреба да се вклучи многу детали во дизајнот на тетоважата. Ова е причината зошто тие се совршени за едноставни, мали тетоважи кои вклучуваат само црна,тенок преглед. Малите тетоважи со глуварче лесно се ставаат практично насекаде на телото и ако сакате семето да се издува, сепак е можно да го поставите на мала површина од кожата.

  Тетоважа со цветање глуварче

  Во полн цут, глуварчињата претставуваат радост и среќа. Ова е најмногу поради нивната боја. Жолтата обично симболизира или пријателство или радост или и двете. Тетоважата со расцутена глуварче симболизира и преживување низ тешко време, поминување низ процесот на лекување или надминување на нечии тешкотии. Ова значење веројатно произлегува од фактот дека глуварчињата се исклучително еластични цвеќиња кои лесно се шират и можат да преживеат сами. станаа многу популарен тренд со текот на годините. Дизајнот е единечна слика распоредена на двата зглобови, а потоа поделена на два. Целосната тетоважа со глуварче обично е на едниот зглоб, додека неколку од семките се на другиот зглоб, направени да изгледаат како да се дуваат. Кога двата зглобови се држат заедно, тетоважите формираат една прекрасна слика, но тие исто така изгледаат одлично како посебни тетоважи и сè уште имаат смисла бидејќи семките имаат иста симболика како и целосниот цвет.

  Тетоважа со едно семе со глуварче

  Ако сакате екстремно едноставна тетоважа со глуварче, можеби би сакале да размислите да земете едно од едно семе од глуварче. Тоа ќе го имаистото значење и значење како и целосната тетоважа со глуварче, но ќе биде многу помалку очигледна. Исто така е многу полесно да се смести во најмалиот простор како на увото или прстот.

  Симболиката на глуварчето низ светот

  Глуварчето е популарно цвеќе со различни симболими во различни култури, фолклор и легенди низ историјата. По потекло од Европа, глуварчињата беа донесени во Новиот свет каде што станаа сеприсутни и почнаа да се шират низ целиот континент. Денес, глуварчето има различни значења и се користи за различни цели во различни култури.

  Во Северна Америка, Кина и Мексико , глуварчињата најчесто се користат како народни лекови поради нивните лековити својства. Тие се користеле и како храна, што ги прави многу корисен цвет. Во некои култури, се верува дека овие цвеќиња носат среќа кога се вткаени во свадбениот букет на невестата. Некои веруваа дека кога семето на глуварчето дува на ветрот, тие носат наклонетост и мисли до саканите.

  Во Англија во средновековното време, луѓето користеле глуварчиња за да предвидат дали или не едно дете еден ден би било богато. Кога се држи под брадата на детето, златен сјај би означувал дека детето ќе биде богато.

  Некои луѓе денес сè уште веруваат дека ако се тријат со глуварчињата ќе им донесе среќа и тие го засадуваат цветот во нивнитеградини. Исто така, се вели дека овој цвет има моќ да ги зголеми психичките способности на една личност и делува како премин кој овозможува комуникација со духовите.

  Познати личности со тетоважи од глуварче

  Иако тетоважите со глуварче се популарни во заедницата на тетоважи, нема многу познати личности кои ги носат бидејќи повеќето претпочитаат посложени дизајни. Сепак, има и такви кои ја претпочитаат едноставноста на тетоважата со глуварче.

  • Лили Колинс ја покажува својата нова тетоважа со глуварче за која вели дека е инспирирана од бајките. Тетоважата на нејзината лева страна покажува полумесечина со мала самовила која седи во неа, држи глуварче и ги дува неговите семиња на ветрот.
  • Џена Ушковиц спорти мала тетоважа со глуварче на сечилото на левото рамо. Актерката сепак не го откри значењето на тетоважата, па таа останува мистерија.

  Накратко

  Повеќето жени имаат тенденција да ја носат тетоважата со глуварче како начин на прикажување нивната разиграна природа и младост, како и надежи и желби. Некои мажи избираат да ја носат оваа тетоважа од емотивни причини, но таа е многу попопуларна како избор за тетоважа кај жените отколку кај мажите.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.