Асгард - Божественото царство на нордиските Æsir богови

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Асгард е познатото царство на боговите Асир или Асир во Нордиската митологија . Предводени од Алфатер Один , асгардиските богови живеат во Асгард во мир низ поголемиот дел од нордиската митологија со неколку спорадични исклучоци. Сето тоа завршува со Final Battle Ragnarok , се разбира, но Асгард стои цврсто безброј еони пред тоа.

  Што и каде е Асгард?

  Асгард и Бифрост. PD.

  Како и другите осум од деветте царства на нордиската митологија , Асгард се наоѓа на светското дрво Yggdrasil . Каде точно е на дрвото е прашање на дебата бидејќи некои извори велат дека е во корените додека други го ставаат Асгард во круната на дрвото, веднаш над човечкото царство Мидгард.

  Без разлика, во таа смисла, Асгард е царство како и секоја друга - само една од деветте одделни локации што го сочинуваат космосот. Меѓутоа, боговите го оградија Асгард, правејќи го речиси непробоен за сите аутсајдери и сили на хаос. На овој начин, тие успеаја да го одржат Асгард како бастион на поредокот на божественоста низ нордиската митологија и до самиот нејзин крај.

  Асгард е сè што ние обичните смртници можеме да го замислиме како и повеќе. Полн со светлина, златни сали, божествени празници и безброј богови кои мирно одат наоколу, ова небесно царство е симбол на мирот, редот и заштитата на човештвото низ нордиската митологија.

  Основањето на Асгард

  За разлика од другите небесни царстваво другите религии, Асгард не бил дел од космосот на неговиот почеток. Единствените две од деветте царства што постоеја првично беа огненото царство Муспелхајм и леденото царство Нифлхајм.

  Асгард, како и останатите девет царства, дојдоа подоцна кога боговите и јотнар (џинови, тролови, чудовишта) се судрија. Дури по оваа прва битка боговите Один, Вили и Ве ги издлабиле другите седум кралства од џиновскиот труп на исконскиот jötunn Ymir.

  Повеќето, боговите на Aesir не ни направиле Асгард прво. Наместо тоа, тие ги создадоа првите луѓе Аск и Ембла, потоа го создадоа Мидгард за нив, како и другите царства како Јотунхајм, Ванахајм и други. И дури после тоа боговите отидоа во Асгард и бараа да изградат дом за себе таму.

  Изградбата на Асгард е опишана од Снори Стурлусон во Прозата Еда . Според него, по пристигнувањето во Асгард, боговите го поделиле на 12 (или потенцијално повеќе) посебни царства или имоти. На тој начин, секој бог имаше свое место и палата во Асгард – Валхала за Один, Трудхајм за Тор, Бреидаблик за Балдур, Фолквангр за Фрејја, Химинбјорг за Хајмдалр и други.

  Таму беше, исто така, Бифрост, мостот виножито што се протега меѓу Асгард и Мидгард, и главниот влез во царството на боговите.

  Како што боговите ги создаваа своите раскошни живеалишта, тие наскоросфатил дека Асгард е прилично беспомошен. Така, кога еден ден неименуван jötunn или џиновски градител пристигнал во Асгард на својот џиновски коњ Свадилфари, боговите му дале задача да изгради непробојно утврдување околу нивното царство. Му дадоа и временско ограничување – три зими за целиот ѕид околу Асгард.

  Ветувањето на Локи

  Неименуваниот градител се согласил, но побарал многу специјален пакет награди – сонцето, месечината и венчавката на божицата на плодноста Фрејја . И покрај противењето на божицата, богот измамник Локи се согласил и неименуваниот џин почнал да работи.

  Гневни што Локи ќе вети толку непроценлива цена, боговите го принудија Локи да најде начин да ги саботира напорите на градител на самиот последен момент – на тој начин боговите би добиле 99% од нивниот ѕид, а градителот нема да ја добие својата награда.

  Обидете се колку и да е, единствениот начин на кој Локи можеше да смисли да ја заврши својата задача беше да се сврти себеси во прекрасна кобила и заведе го џиновскиот коњ на градител Свадилфари. И планот успеа - кобилата Локи успеа да го излуди Свадилфари од страста, а пастувот го бркаше Локи со денови, уништувајќи му ги шансите на градителот да го заврши ѕидот до третата зима.

  На тој начин боговите успеаја да се зацврстат Асгард целосно и речиси непропустливо додека не плаќа цена за услугата. Всушност, на Один му беше подарен дури и сосема нов осумножен коњ роден одЛоки откако Свадилфари конечно стигна до кобилата измамник во блиската шумичка.

  Асгард и Рагнарок

  Штом царството на боговите беше правилно утврдено, ниту еден непријател не можеше да ги нападне или да ги пробие нејзините ѕидови за еони кои доаѓаат. Значи, буквално секој пат кога ќе го видиме Асгард во нордиската митологија по нејзиното утврдување е како сцена на гозби, прослави или друга работа меѓу самите богови.

  Сето тоа се менува на самиот крај на нордискиот митолошки циклус, како и да е, кога здружените сили на огнениот јотнар на Суртр од Муспелхајм, ледениот јотнар од Јотунхајм и мртвите души од Нифлхајм/Хел предводени од никој друг освен самиот Локи.

  Нападнат од сите страни, вклучително и од морето и преку Бифрост, Асгард на крајот падна и речиси сите богови во него паднаа исто така. Овој трагичен настан не се случи поради недоволно утврдување или предавство одвнатре, сепак - тоа е само неизбежноста на врската помеѓу хаосот и редот во нордиската митологија.

  Во митовите, експлицитно се вели дека целата светското дрво Игдрасил почнало да гние полека, но сигурно низ вековите, означувајќи го прецизното тепање на силите на хаосот над привремениот поредок создаден од боговите. Рагнарок е само кулминација на оваа бавна деградација на редот и падот на Асгард за време на Рагнарок го означува крајот на универзалниот циклус на хаос-ред-хаос.

  Симболи и симболика на Асгард

  Колку и да е прекрасна Асгард, основната идеја и симболиката зад неа се слични на оние на другите небесни царства во другите религии и митологии.

  Исто како и планината Олимп или дури и Кралството Небесно во христијанството, Асгард е царството на боговите во нордиската митологија.

  Како таков, тој е полн со златни сали, плодни градини, бескраен мир и спокојство, барем кога хероите на Один не се спарингуваат и не тренираат за Рагнарок.

  Важноста на Асгард во модерната култура

  Како и многу други елементи, богови и места од нордиската митологија, најпопуларниот Асгард модерната интерпретација доаѓа од Marvel Comics и MCU.

  Таму, Marvel верзијата на божественото царство може да се види и на страницата и на големиот екран во сите MCU филмови за херојот Тор кој го игра Крист Хемсворт.

  Надвор од Марвел, други популарни претстави на Асгард може да се видат во франшизите за видео игри God of War: Ragnarok и Assassin's Creed: Valhalla .

  Како заклучок

  Царството на боговите, Асгард е опишан како прекрасен и воодушевувачки регион. Евентуалниот крај на Асгард за време на Рагнарок е разгледан исто толку трагично, но и неизбежно како што хаосот отсекогаш бил предодреден еден ден да надвладее над редот.

  Ова не ја негира позитивноста со која нордискиот народ го гледал Асгард ниту значи дека сè еизгубени.

  На крајот на краиштата, нордиската митологија е циклична, па дури и по Рагнарок, се пророкува дека ќе дојде нов универзален циклус и нов Асгард ќе се издигне од хаосот.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.