Право на глас на жените - кратка историја на неговите пресврти и вртења

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Историјата на движењето за право на глас на жените е долга и полна со многу успеси, разочарувања, пресврти и пресврти. Оваа историја е фасцинантен прозорец кон прилично посебен период од американската историја. Движењето, исто така, се испреплетува со повеќе други клучни движења и настани во американската историја, како што се Граѓанската војна, правото на глас на Афроамериканците, расистичките тензии, Првата светска војна и многу повеќе.

  Во овој краток напис, ние ќе го разгледаме движењето за право на глас на жените и ќе ја разгледаме главната временска рамка овде.

  Потекло на борбата за правата на глас на жените

  Почетокот на правото на глас на жените може да се следи наназад во почетокот на 19 век, пред Граѓанската војна. Уште во 1820-тите и 1830-тите, повеќето американски држави веќе го проширија правото на глас на сите белци, без оглед на тоа колку имот и пари поседуваат.

  Тоа, само по себе беше голем чекор од историска гледна точка, но сепак го задржа правото на глас ограничено на повеќето Американци. Сепак, оваа пресвртница во правата на глас им даде поттик на некои жени да почнат да се залагаат за правата на жените.

  Неколку децении подоцна, првите активистки за право на глас на жените се собраа во Есенската конвенција на Сенека. Конгресот се одржа во 1848 година во Сенека Фолс, Њујорк. Вклучуваше главно жени, но и неколку машки активисти кои почнаа да се залагаат за правата на жените. Организаторите нанастан беа сега познатите реформисти Елизабет Кеди Стентон и Лукреција Мот.

  Нормално, конвенцијата донесе лесен заклучок - жените се нивни сопствени поединци и тие заслужуваат да се слушнат и да се откријат нивните политички ставови.

  Влијанието на Граѓанската војна

  Поголемиот дел од американската јавност во тоа време не се грижеше многу за заклучокот на неколку активисти на конвенцијата во државата Њујорк. Застапувањето за правата на жените беше бавно и тешко се бореше во 1850-тите, но успеа да го привлече вниманието на луѓето. Меѓутоа, поради Американската граѓанска војна во 1860-тите, напредокот за гласачките права на жените забави.

  Не само што војната го презеде вниманието на американскиот народ, туку беше проследена и со ратификација на 14. и 15-ти амандмани на Уставот на САД. Иако сами по себе се одлични, овие два амандмани направија малку за унапредување на правата на жените. Всушност, тие го направија сосема спротивното.

  14-тиот амандман беше ратификуван во 1968 година, прецизирајќи дека уставната заштита сега се проширува на сите граѓани на САД. Сепак, имаше мали детали дека зборот „граѓанин“ сè уште беше дефиниран како „маж“. 15-тиот амандман ратификуван две години подоцна, им гарантираше на сите црни Американци право на глас, но сепак ги изостави жените од сите раси.

  Суфражетите избраа да гледаат на сето ова не како назадување, туку како можност. Се поголем број наОрганизациите за правата на жените почнаа да се појавуваат и се фокусираа на 14-тиот и 15-тиот амандман како прашања на кои треба да ги туркаат пратениците. Многумина дури одбија да го поддржат 15-тиот амандман не поради она што го вклучува, туку поради она што сè уште недостасува - правата за обоените жени, како и за белите жени.

  Иронично, расистичките јужни повоени организации исто така се приклучија причина за правата на жените. Меѓутоа, нивниот поттик беше сосема поинаков - во присуство на двата нови амандмани, таквите луѓе ги гледаа правата на жените како начин да го удвојат „белиот глас“ и да добијат поголемо мнозинство во однос на обоените Американци. За волја на вистината, нивната математика се проверува. Сепак, што е уште поважно, тие на крајот го поддржаа вистинското прашање дури и ако тоа го правеа од погрешни причини.

  Поделба во движењето

  Елизабет Кеди Стентон. PD.

  Сепак, расното прашање привремено внесе клин во движењето за правата на жените. Некои избирачи се бореа за нов амандман за универзално право на глас на уставот. Имено, Националната асоцијација за право на глас на жените беше основана од Елизабет Кеди Стентон. Меѓутоа, во исто време, други активисти веруваа дека движењето за право на глас на жените го попречува сè уште младото црноамериканско движење за право на правото, бидејќи тоа беше доста непопуларно.

  Оваа поделба го чинеше движењето околу две цели децении неоптимална ефективност и мешанапораки. Сепак, до 1890-тите, двете страни успеаја да ги решат повеќето од нивните разлики и основаа Национална американска асоцијација за право на глас со Елизабет Кеди Стентон како нејзин прв претседател.

  Движење што се развива

  Пристапот на активистите исто така почна да се менува. Наместо да се расправаат дека жените се исти како мажите и дека заслужуваат исти права, тие почнаа да ја нагласуваат поентата дека жените се различни и затоа требаше да се слушне и нивното гледиште.

  Следните три децении беа активни за движењето. Многу активисти одржаа митинзи и кампањи за гласање, додека други - имено преку Националната женска партија на Алис Пол - се фокусираа на уште помилитантен пристап преку пикети и штрајкови со глад во Белата куќа.

  Работите се чинеше дека растат до пресвртна точка до средината на 1910-тите, кога друга голема војна го запре движењето - Првата светска војна. Како и со уставните амандмани по Граѓанската војна, сепак, суфражетите го гледаа ова повеќе како можност отколку што било друго. Бидејќи жените беа активно вклучени во воените напори како медицински сестри, но и како работници, активистите за правата на жените тврдеа дека жените се очигледно патриотски, вредни и заслужуваат државјанство како и мажите.

  Мисијата е постигната

  И тој последен притисок навистина успеа.

  На 18 август 1920 година, 19-тиот амандман на САДУставот конечно беше ратификуван, давајќи им на жените на САД од сите раси и етникуми право на глас. На следните избори, 3 месеци подоцна, вкупно 8 милиони жени излегоа да гласаат. Веднаш до американските избори сто години подоцна, а жените гласаат со стапки поголеми од оние на мажите - уште од озлогласените избори на Реган против Картер во 1980 година, жените ги надминуваат мажите во гласачката кабина.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.