Видови крстови и што значат (видео објаснување)

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Крстовите симболи постојат илјадници години, означувајќи различни работи за културите во кои биле ценети. Се верува дека најстариот религиозен симбол е сончевиот крст, кој влијаел на многу последователни крстови симболи.

  Денес, крстот е најпрепознатливиот симбол на христијанството и многу варијации на крстови имаат христијански асоцијации. Меѓутоа, постојат и многу световни значења поврзани со видови крстови. Со тоа, еве поглед на популарните видови крстови и што тие симболизираат.

  Латински крст

  Други имиња: Crux Immissa, Crux Ordinaria, христијански крст , Висок крст

  Латинскиот крст е најпрепознатливиот симбол на христијанството и е претставник на крстот на кој умре Исус. Овој тип на крст има вертикален столб со вкрстена греда во близина на врвот. Трите горни краци обично се со иста должина, но најгорната рака понекогаш е прикажана како пократка. Многу верници го чуваат овој крст блиску како симбол на нивната вера, главно носејќи го во приврзоци или носејќи го како шарм. Се верува дека им носи мир, утеха и утеха на христијаните.

  Ерусалимски крст

  Други имиња: Петкратен крст, крст и крстосници, крстоносци, кантонски крст

  Ерусалимскиот крст има централен крст со еднакво оддалечени краци и попречни шипки на краевите на секојарака, со четири помали грчки крстови во секој квадрант на поголемиот крст. Дизајнот содржи вкупно пет крста. Ерусалимскиот крст бил значаен за време на крстоносните војни и бил носен како хералдички крст. Кога Ерусалим, Светата земја, беше заземен од муслиманите, крстот стана симбол за крстоносната држава. Ги симболизира петте Христови рани, петте главни нации вклучени во крстоносните војни и е потсетник за врската на христијанството со Ерусалим. 8> Крстот на крадците, крстот на разбојникот, Y-cross, Furca, Ypsilon Cross, Crucifixus Dolorosus

  Чалулестиот крст е крст во облик на Y, со раце се протега нагоре. Некои веруваат дека крадците во римско време биле распнати на чаталести крстови, но нема докази што го сугерираат тоа. Исто така, изградбата на чаталестите крст бара повеќе труд и трошоци. Многу историчари веруваат дека чаталестиот крст е неодамнешен додаток на пантеонот на крстови, кој се појави во 1300-тите како производ на мистицизмот. Виталестиот крст бил особено популарен во средниот век, кога имало силен фокус на Страдањата Христови. Денес, чаталестиот крст не е толку популарен како некогаш и не е вообичаено виден на христијанската иконографија.

  Келтски крст

  Келтскиот крст има крст во круг, со долната рака која се протега под кругот. Најчесто се наоѓа вогробишта и јавни споменици и се смета за амблем на ирското, велшкото и шкотското наследство. Точното потекло на келтскиот крст не е познато, но доказите сугерираат дека тој бил во употреба пред да дојде христијанството во регионот и има пагански здруженија. Можеби едноставно е приспособена од мисионерите за да им помогне во нивните напори за евангелизирање. Келтскиот крст продолжува да биде популарна варијанта на христијански крстови.

  Сончев крст

  Други имиња: Сончев крст, Сончево тркало, Крст на тркала

  Сончевиот крст се смета за еден од најстарите религиозни симболи во светот, а некои веруваат дека е најстариот. Има врски со индиската, домородната Америка, европската, блискоисточната и азиската симболологија, која датира од праисторијата. Има многу значења, но вообичаено се поврзува со сонцето и со древното обожавање на сонцето.

  Дизајнот е едноставен и се одликува со крст од еднакво растојание поставен во круг. Во овој поглед, тој е сличен на келтскиот крст за кој се верува дека потекнува од сончевиот крст. Разликата е во тоа што келтскиот крст има подолг долен столб. Свастиката е исто така варијација на сончевиот крст.

  Папскиот крст

  Други имиња: Папскиот штаб

  Папскиот крст се одликува со три хоризонтални шипки поставени на долги столбови, при што шипките се оградуваат по големина кон врвот. Крстот е официјален симбол заканцеларијата на Папата и може да ја носи и користи само Папата. На многу статуи на папите е претставен Папскиот крст, како симбол на неговиот авторитет и статус. Овој крст е сличен на патријаршискиот крст, кој има само две хоризонтални греди. Дополнителната греда го означува повисокиот црковен чин на Папата во споредба со архиепископот. Се вели дека трите шипки ја означуваат Светата Троица, трите улоги на папата и трите теолошки доблести.

  Патријаршиски крст

  Други имиња: Crux Gemina, архиепископски крст

  Оваа вкрстена варијанта има две хоризонтални шипки и е официјален хералдички амблем на архиепископите на Римокатоличката црква. Точната симболика на крстот со две решетки не е јасна, но некои веруваат дека втората лента ја означува плочата обесена над Исус кога бил распнат, објавувајќи кој е тој на сите што гледале. Други веруваат дека патријаршискиот крст ја претставува Исусовата смрт и воскресение.

  Патријаршискиот крст понекогаш се меша со Крстот на Лорен, кој исто така е крст со две прачки. Сепак, оригиналната верзија на Лоренскиот крст има долна рака која е поставена многу пониско на вертикалниот столб, отколку Патријархалниот крст.

  Малтешки крст

  Други имиња : Крст Амалфи

  Малтешкиот крст има четири четириаголници во форма на V кои се среќаваат во центарот, ефективносоздавајќи крст со 8 поени. Целокупната форма изгледа слично на четири стрелки кои се среќаваат во центарот. Првата забележителна употреба на симболот беше за време на крстоносните војни и беше официјален амблем на витезите на болниците. Последните биле стационирани на островот Малта, од каде потекнува името на крстот.

  Иако симболот бил популарен во средниот век, доказите сугерираат дека постоел уште во 6 век во византиската ера . Крстот ги претставува 8-те јазици (региони) од каде дошле витезите. Може да ги претставува и 8-те блаженства во Библијата. Во поново време, на малтешкиот крст му е дадено секуларно значење, што ги претставува 8-те карактеристики на добар прва помош.

  Флоријански крст

  Именуван по свети Флоријан, роден во 250 г. , флоријанскиот крст е сличен на малтешкиот крст во дизајнот, но е позаоблен и повеќе налик на цвет во целина. Исто така, има 8 точки, но тие повеќе личат на закривени рабови отколку на точки сами по себе. Флоријанскиот крст е вообичаен амблем на противпожарните одделенија и ги симболизира пожарникарите. Се верува дека 8-те точки на крстот ги претставуваат доблестите на витештвото.

  Руски православен крст

  Други имиња: Православен крст, Руски крст , Словенски крст, Супаданум Крст

  Рускиот православен крст е многу сличен на Патријаршискиот крст, но има дополнителна закосена попречна греда во близина на дното накрстот. Оваа долна шипка претставува потпирач за нозе на кој му биле приковани стапалата на Исус кога го обесил на крстот, додека најгорната шипка ја претставува неговата глава. Средната попречна греда ги претставува неговите испружени раце. Оваа варијација на крстот најчесто се користи во Руската православна црква.

  Грчки крст

  Други имиња: Crux Immissa Quadrata

  Грчкиот крст има краци со еднаква должина, не многу подолги од неговата ширина. Тоа е крупен крст со компактен изглед и е истиот дизајн што се користи во симболот на Црвениот крст . Пред христијанството, грчкиот крст се користел како декоративен мотив, често прикажан на архитектурата, облеката, зградите и додатоците. Симболот имал свето значење за Питагорејците, кои ги дале своите завети на него. Го користеле и Египќаните во украси. Денес, грчкиот крст е поврзан со Источната православна црква и со раното христијанство.

  Лоренскиот крст

  Други имиња: Крстот на Анжу

  Лоренскиот крст е хералдички крст со два попречни греди. Слично е на Патријаршискиот крст, но тој обично се карактеризира со долната попречна греда поставена подолу по вертикалниот столб. Крстот е амблем на Лорен во источна Франција, кој го фатија Германците заедно со Алзас. Крстот на Лорен ја претставува француската борба против германските сили и поуниверзално е симболна отпорот против злите сили.

  Распетие

  Распетието е крст со ликот на Исус прикажан на него. Многу римокатолици претпочитаат распетија наместо крстови, бидејќи тоа е потсетник за страдањето на Исус на крстот. Сепак, протестантите имаат тенденција да претпочитаат крстови, како показател дека Исус повеќе не страда и дека го победил крстот. Распетието на Запад обично прикажува 3-димензионална слика на Христос, додека во источното православие, ликот на Христос е едноставно насликан на крстот.

  Тау крст

  Други имиња: Крстот на Свети Фрањо, Crux Commissa, Антиципаторен крст, Старозаветен крст, Крст на Свети Антониј, Францискански Тау крст

  Крстот Тау е така наречен затоа што наликува на грчката буква tau во голема буква. Во основа изгледа како буква Т, со хоризонталните краци благо изгорени кон краевите. Додека крстот Тау е поврзан со христијанството, тој постоел долго пред христијанството и имал значење за паганските групи. Денес, крстот Тау најчесто се поврзува со Свети Фрањо, бидејќи тој го избрал овој крст за негов амблем, дури и го користел како свој потпис. Тау крстовите обично се издлабени од дрво за да ја претстават неговата симболика на понизност, побожност, флексибилност и едноставност. Тоа е еден од најомилените и најпопуларните типови на христијански крст.

  Крст наопаку

  ДругоИмиња: Крстот на Свети Петар, Петрински крст

  Крстот наопаку е превртен латински крст и е поврзан со распнувањето на свети апостол Петар. Според тоа, Петар побарал да биде распнат наопаку, бидејќи не се чувствувал достоен да биде распнат на ист начин како Исус. Во денешно време, Петринскиот крст понекогаш се смета за антихристијански симбол, што донекаде ја извалка симболиката на крстот.

  Ankh

  За разлика од многу од крстовите на овој списокот, Анх е директно поврзан со древниот Египет наместо со христијанството. Иако бил користен во христијански контекст и веројатно приспособен од раните мисионери за да им помогне во нивните напори за евангелизирање, Анх останува претежно египетски симбол.

  Анх има крст со јамка на врвот, наместо најгорниот рака. Тој беше популарен хиероглиф и се користеше за да го симболизира концептот на живот. Се верува дека го симболизира вечниот живот, животот после смртта и божественото право да владее. Најчестиот приказ на Анх е како дар од египетско божество на фараон.

  Завиткување

  Горените 16 вкрстени варијации се меѓу најпопуларните, но ова во никој случај не е исцрпна листа. Има многу повеќе видови крстови, но повеќето се поврзани со христијанството. Крстната симболика продолжува да биде многу значајна за религиозните и секуларните групии може да се најде насекаде.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.