Чешање на левото стапало - што значи тоа? (суеверија)

  • Споделете Го Ова
Stephen Reese

Од античко време, постојат суеверија за чешање на делови од телото, како десната нога, десната рака и носот. Левото стапало кое чеша, исто така, има голем број на суеверија поврзани со него.

За жал, левата страна од телото отсекогаш се сметала за лоша страна, па оттука и причината зошто леваците биле остро оценувани низ историјата . На ист начин, да се има две леви стапала значи да се биде лош танчер.

Ова значи дека суеверија поврзани со левата страна на вашето тело имаат тенденција да носат негативни конотации. Ако доцна ве чеша левото стапало, еве што може да значи. Бидете предупредени - тоа не е добро.

Значењето на чешањето на левото стапало

Кога велиме дека некој има чешање на стапалата, имаме тенденција да мислиме дека сака да патува. Чешањето на стапалата сè уште е распространет израз во врска со желбата за скитници, што значи желба да се патува и да се доживее авантура.

Но, иако чешањето на стапалата може да значи патување, значењето на чешањето на десното стапало наспроти чешање на левата нога се многу различни. За разлика од чешање на десното стапало , што може да укаже на претстојното патување, потребата да се подготвите за патување и веројатноста за финансиски исплатливо патување, левото стапало кое чеша го покажува спротивното.

Еве неколку суеверија поврзани со чешање на левото стапало:

  • Локацијата на чешањето носи различнизначења. Чешањето на горниот дел од левата нога значи дека патувањето можеби не е радосно, додека чешањето на дното на левиот палец укажува на тоа дека патувањето може да биде полн со загуби. Овие несреќи можат да имаат човечка, парична или временска компонента.
  • Чешањето на левата нога покажува дека ќе тргнете на пат што ќе ве чини скапо. Дури и ако самото патување е вредно, ќе има значителна цена прикачена на него. Покрај финансиските трошоци, тоа може да има влијание и на вашата емоционална, ментална или духовна благосостојба.
  • Некои веруваат дека ако ве чеша левото стапало, наскоро ќе дојдете до далечна земја каде што ќе ве пречекаат мизерија, тага и страдања како добредојде.
  • Ако ве чеша левата нога кога ќе започнете нов потфат како нов бизнис, работа, учење, патување или врска, тоа е лош знак. Побарајте алтернатива за вашето тековно вработување, курс на студии или деловен потфат бидејќи веројатно ќе ја претрпите најголемата загуба во кариерата и најголемиот неуспех во текот на студирањето или било што друго што штотуку сте го започнале.
  • Кога ќе почувствувате чешање на левото стапало во вашите соништа , тоа покажува дека не сте во можност да излезете од трупот поради преголемата цена за тоа. Вообичаено е да се најдеме во ситуации во кои немавме намера да се најдеме во ниту еден момент во нашатаживее.

Природни причини за чешање на стапалата

Ако ве чеша стапалото постојано, може да има природна, здравствена причина за ова. Сувата кожа е една од најчестите причини, бидејќи стапалата имаат тенденција лесно да се сушат. Во овој случај, користењето навлажнувачки крем може да помогне во ублажувањето на чешањето.

Кожните состојби како егзема, псоријаза и спортско стапало (габична инфекција меѓу прстите) се исто така причини поради кои стапалата може да се чешаат. Можеби ќе треба да го посетите вашиот лекар за ефикасно лекување на такви состојби.

За некои луѓе, алергиите на различни супстанции може да предизвикаат чешање на стапалата. Овој вид на чешање обично поминува сам по себе.

Завиткување

Ако ве чеша левото стапало, тоа може да значи дека ве каснал инсект. Уште полошо, тоа може да означува состојба на кожата. Но, и покрај тоа, сепак е забавно да се разгледаат суеверија зад чешањето на левото стапало, без разлика дали се вистинити или не.

Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.