Есе Не Текрема – симболика и важност

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Ese Ne Tekrema, што значи „ забите и јазикот“ , е симбол на Адинкра на меѓузависност, пријателство, напредување, подобрување и раст. Симболот покажува дека јазикот и забите играат меѓусебно зависни улоги во устата, и иако тие можат да дојдат во конфликт одвреме-навреме, тие исто така мора да работат заедно.

  Овој симбол популарно се користи во правењето шарм и разни други видови на накит. Многу луѓе избираат да подарат шарм накит на Есе Не Текрема во знак на пријателство. Испечатен е и на облека и понекогаш може да се види на предмети од керамика.

  ЧПП

  Што е Есе Не Текрема?

  Ова е западноафрикански симбол што значи „забите и јазикот'.

  Што значи Есе Не Текрема?

  Овој симбол претставува меѓузависност и пријателство.

  Што се симболите на Адинкра?

  Адинкра се збирка на западноафрикански симболи кои се познати по својата симболика, значење и украсни карактеристики. Тие имаат украсни функции, но нивната примарна употреба е да претставуваат концепти поврзани со традиционалната мудрост, аспекти од животот или животната средина.

  Симболите на Адинкра се именувани по нивниот оригинален креатор, кралот Нана Квадво Агјеманг Адинкра, од народот Боно од Ѓаман, сега Гана. Постојат неколку видови на симболи Адинкра со најмалку 121 позната слика, вклучувајќи дополнителни симболи кои се усвоени на врвот на оригиналните.

  Адинкрасимболите се многу популарни и се користат во контексти за претставување на африканската култура, како што се уметнички дела, украсни предмети, мода, накит и медиуми.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.