Симболот Чнубис - потекло и значење

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Чнубис или Кснубис е египетска гностичка соларна икона, која најчесто се наоѓа испишана на скапоцени камења, талисмани и амајлии како заштитен симбол. Сликата прикажува композитна фигура на змија со глава на лав, со седум или дванаесет сончеви зраци кои излегуваат од нејзината глава. Понекогаш, симболот ги вклучува и дванаесетте хороскопски знаци. Овој симбол го претставува здравјето и просветлувањето, како и вечниот циклус на животот, смртта и повторното раѓање. Ајде да погледнеме подетално.

  Потеклото на Чнубиите

  Гностицизмот бил систем на верување кој содржи збирка на древни религиозни идеи и системи. Таа се појавила во 1 век од нашата ера меѓу раните христијани и еврејските групи.

  Во гностицизмот, Чнуби биле поврзани со Демиургот, врховниот творец на материјалниот свет и човештвото. Демиург имал многу имиња, како што се Иалдабаот, Самаел, Саклас и Небро, а Гностиците го идентификувале како гневниот бог на Стариот Завет.

  Гностиците ја наследиле својата астрална теологија од древните Египќани . Демиург бил на 13-то небо - царството на уникатните збирки на ѕвездени соѕвездија наречени декани. Се верувало дека овие ѕвезди постоеле над планетите и надвор од соѕвездието Зодијак. Старите Египќани ги користеле деканите за да го поделат времето на часови и ги поврзувале со најмоќните богови бидејќи тие стоеле сами, а не восоѕвездија. Тие го издвоија омилениот, декан за кој се замислуваа дека е змија со лавовска глава, а од нејзината глава зрачат сончеви зраци. Тие го нарекоа овој декан Чнубис.

  Гностиците ја презедоа оваа слика за да го прикажат Демиург. Затоа, потеклото на Чнубис може да се проследи до египетскиот декан, поврзан со куќата на Лав.

  Чнубис исто така бил поврзан со Абраксас , суштество со глава на кокошка и змиско тело. Пред неговото деградирање, тој имаше позиција на небото која се занимаваше со процесите на животот, смртта и воскресението.

  Потеклото на името Чнубис

  Гностиците беа љубители на играње зборови. Во етимологијата на зборот Chnoubis (исто така напишан како Khnoubis, Kanobis и Cannabis, меѓу другите), можеме да ги најдеме зборовите „ch (ka или khan),“ „noub“ и „is“.

  • Зборот ч или кан е хебрејски збор за „принц.“ Персискиот збор „кан“ значи „крал или владетел на монархијата“. многу делови од Европа и Азија, термините „чан, кан или каин“ означуваат „принц, крал, глава или поглавар“.
  • Зборот noub значи дух или душа
  • Зборот е значи сум или да биде присутен . T

  Затоа, можеме да кажеме дека Чнубис може да се толкува како „да се биде владетел на духовите“ или „душата на светот“.

  Симболичкото значење на Чнубис

  Сликата на Чнубис е вообичаенапронајдени врежани на гностичките скапоцени камења и талисмани направени од полускапоцени камења, кои датираат од 1 век. Таа е составена од три дела: тело на змија, глава на лав и круна од зраци.

  • Змијата

  Змијата на Чнубис го претставува Земјата и пониските импулси. Тој е еден од најстарите и најкомплексните од сите животински симболи. Поради нејзиното прикажување во многу древни легенди, народни приказни и песни, змијата предизвикува и страв и почит.

  Змиите се сметаат за симбол на Земјата бидејќи лазат по земјата. Поради нивното природно живеалиште меѓу плевелите и растенијата, и фалусната форма, тие ги претставуваат природните импулси и живототворната сила и се симболи на плодноста, просперитетот и плодноста .

  Од античко време, тие се сметале и за свет симбол на исцелување . Се сметало дека нивниот отров е лек, а нивната способност за олевање кожа симболизирала повторно раѓање, обновување и трансформација.

  • Лавот

  Лавот главата крунисана со сончеви зраци претставува сончеви сили, просветлување и заштита. Многу древни култури го избрале симболот на лавот како космички чувар и чувар. Поради нивните бои и грива, лавовите личеле на сонцето и често биле поврзани со сончевата или божествената сила.

  • Сончевите зраци

  Круната на седум сончеви зраци е рече дека ги симболизира седумтепланетите, седумте грчки самогласки и седумте бои на видливиот спектар.

  Езотеричниот аспект на седумте планети може да претставува духовни чувства и да ги отелотворува седумте чакри. Кога се во совршена рамнотежа, тие создаваат чувство на љубов, сочувство и великодушност.

  Се вели дека зраците ги претставуваат седумте грчки самогласки, кои сами по себе честопати биле талисман носени во античко време. Античките Грци верувале дека постои врска помеѓу седумте самогласки и седумте планети. Тоа ја означува нашата длабока врска со природата и бескрајната јамка на раѓање, смрт и повторно раѓање.

  Конечно, третиот концепт на сончевите зраци припаѓа на боите на видливиот спектар - виножито. Бидејќи виножитата често се гледаат по дождот, кога сонцето сопира низ облаците, тие симболизираат мир, спокојство и единство . Секоја боја се однесува на различна идеја, вклучувајќи виолетова како симбол на духот, сина за хармонија, зелена за природата, жолта за сонце, портокалова за лекување и црвена за живот.

  Chnoubis As a Good Luck Charm

  Симболот Chnoubis често се наоѓа на талисмани и амајлии - мали парчиња накит кои штитат од болести и негативна енергија и промовираат долговечност, здравје и виталност.

  Некои од многуте лековити и заштитни улогите што му се доделени на ова божество со глава на лав се:

  – да ги лекува болките и болестите на желудникот

  – дапромовирање на плодноста и заштита на бременоста и породувањето

  – за подобрување на способноста за опоравување и физички и духовно

  – да се обезбеди благосостојба и да се донесе среќа

  – на повикајте ги божествените сили, како што се долговечноста, виталноста и силата

  – да привлечете мир, знаење, мудрост и нирвана

  – да ги излечите нејзините болести, со апсорбирање негативна енергија и внесување љубов во животот на носителот

  Чнубис не е само симбол на исцелување и просветлување. Тоа е исто така поврзано со процесите на животот - раѓање, смрт и воскресение. Бидејќи е поврзан со Абраксас, тој е поврзан со создавањето и распаѓањето, моќи кои припаѓаат само на божественото. На некој начин, ова се силите што ги практикуваме секојдневно, преку исцелување и просветлување.

  Да го сумираме

  Змијата со глава на лав е симболична фигура пронајдена на египетски, грчки и грчки јазик. Гностичките традиции. Се верува дека суштеството поседува божествена мудрост и ги обединува физичките и духовните сили. Како таков, Чнубис е амблем на исцелување и просветлување. Тоа е симбол на невидливата енергија што нè поврзува со природниот и духовниот свет.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.