Флоријан Крст – симболично значење и употреба

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Заеднички амблем што ги претставува одделенијата и организациите за противпожарна заштита ширум светот, Флоријанскиот крст е древен симбол длабоко вкоренет во христијанството.

  Еве поглед на неговата историја и значење и како тој стана симбол за пожарникарите.

  Историја на Флоријанскиот крст

  Како и повеќето крстови, како што се Келтскиот крст или крадците/чаталестите крст , Флоријанскиот крст, исто така, има блиски асоцијации со христијанството.

  Флорискиот крст е антички симбол, именуван по свети Флоријан, роден во 250 г. Флоријан се борел во римската војска и се искачил во редовите, станувајќи истакната воена фигура. Покрај ова, тој бил вклучен и во водечките противпожарни бригади, обучувајќи специјална група војници за гасење пожари. Флоријан на крајот бил маченик затоа што одбил да им принесува жртви на римските богови.

  Неговата смрт била страшна - тој првично требало да биде запален, но кога ги предизвикал џелатите, тие решиле да го удават наместо него.

  2>Св. Флоријан е светец-заштитник на Полска и Австрија. Тој е и заштитник на пожарникарите, оџачарите и пиварите. Во 1500-тите, пожар беснее низ град во Краков, изгорејќи сè освен црквата Свети Флоријан. Оттогаш, почитувањето кон Флоријан е силно.

  Флорианскиот крст се однесува на симболот на Свети Флоријан – крст со осум точки, кој се спојува во центарот. Рабовите наФлоријанскиот крст се грациозни и заоблени. Овој амблем стана многу популарен и беше усвоен од многу оддели за противпожарна заштита. Поврзаноста на Свети Флоријан со пожарникарите и огнот го направи неговиот симбол многу актуелен за пожарникарите денес.

  Значење на Флоријанскиот крст

  Се верува дека осумте точки на Флоријанскиот крст ги претставуваат доблестите на Витезството. Тоа се:

  1. Тактичност и дискреција во сите работи
  2. Посветеност и лојалност
  3. Умешност и брзина
  4. Внимание и перцептивност
  5. Емпатија и сочувство
  6. Галантност
  7. Упорност и издржливост

  Флориан Крст наспроти Малтешки Крст – Која е разликата?

  Малтешки крст

  Флорискиот крст често се меша со малтешкиот крст , бидејќи и двата имаат сличен дизајн. Малтешкиот крст има осум остри точки, со четири четириаголници слични на стрелките кои се спојуваат во центарот. Се користел како амблем на витешкиот ред за време на крстоносните војни.

  Флоријанскиот крст, од друга страна, е позакривен по изглед. Иако сè уште има осум видливи точки и четири компоненти, изгледа како цвет, додека малтешкиот крст наликува на ѕвезда.

  Двата амблема се користат како симболи за гаснење пожари. Некои сугерираат дека малтешкиот крст е варијација на крстот Флоријан, кој го датира пред него. Може да се направи случај дека и дветекрстовите имаат важност за пожарникарите:

  • Св. Се верува дека Флоријан бил организатор, водач и тренер на пожарникари. Тој е, исто така, светец-заштитник на пожарникарите, и често е прикажан со кофа во рака, како покрива запалена зграда.
  • Малтешкиот крст бил амблем на витезите кои (барем во еден случај) храбро се бореле против огнените бомби на Сарацените, ризикувајќи ги своите животи за да ги спасат своите запалени другари.

  Во секој случај, двата симболи се користат за претставување на пожарникарите, при што некои организации го прифаќаат малтешкиот крст, додека други го усвојуваат крстот Флоријан .

  Флоријанскиот крст во употреба денес

  Поради неговата поврзаност со религијата, пожарникарите, храброста, честа, храброста и надминувањето на неволјите, Флоријанскиот крст е популарен симбол на разни малопродажни артикли , како што се тагови, подлоги, накит, лепенки и штипки за ревер, да наведеме неколку.

  Крстот Флоријан е одличен подарок не само за пожарникарите, туку и за сите кои се борат со сопствените демони и ги надминуваат неволја. Подолу е листа на најдобри избори на уредникот со Флоријан Крст.

  Најдобри избори на уредникотЃердан Св> Amazon.comПожарникар од малтешки крос сребро со ѓердан за благослов за молитва, синџир од 22" Погледнете го ова овдеAmazon.comБесплатно гравирање Пожарникар од малтешки крст ѓердан Црн свети Флоријан молитвен приврзок врежан... Погледнете го овдеAmazon.com Последното ажурирање беше на: 24 ноември 2022 12:03 часот

  Накратко

  Крстот Флоријан можеби не е толку популарен како малтешкиот крст, но е забележлив ширум светот, особено како симбол на пожарникарите. Иако првично е религиозен симбол, неговата употреба како претстава на пожарникарите го прави универзален амблем.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.