Херувимски ангели - Водич

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  За време на Денот на вљубените, сликите на херувимските загатки се чуваат и ја исполнуваат нашата имагинација. Овие крилести, буцкасти деца ги гаѓаат луѓето со стрели во облик на срце, предизвикувајќи ги лудо да се заљубат. Но, тоа не се Херувимите.

  Иако претставници на чистотата, невиноста и љубовта, Херувимите (еднина херувим) од Библијата не се преслатки бебиња со крилја. Според аврамските религиозни текстови, херувимите се ангели со важна улога во друштвото на небото.

  Изглед на херувимите

  Херувимите со четири глави. PD.

  Херувимите се опишани како со два пара крила и четири лица. Четирите лица се оние на:

  1. Човекот – го претставува човештвото.
  2. Орелот – ги претставува птиците.
  3. Лавот – сите диви животни.
  4. Волот – сите домашни животни.

  Херувимите имаат копита за стапалата и исправени нозе.

  Улогата на херувимите

  Херувимите се класа на ангели седи до Серафим . Заедно со Серафимите и Престолите, Херувимите го сочинуваат највисокиот ранг на ангели. Тие се втори најблиску до Бога и ја пеат Трисагијата, или трипати света химна. Херувимите се Божји гласници и на човештвото му ја обезбедуваат Неговата љубов. Тие се и небесни чувари на записи, означувајќи го секое дело што го прават луѓето.

  Овие посебни задачи на херувимите се прошируваат на тоа како тие им помагаат на луѓето да се справат сонивните гревови кои ги спречуваат да влезат во Рајот. Тие ги поттикнуваат луѓето да ги признаат своите погрешни дела, да го прифатат Божјото простување, да нудат лекции за духовни грешки и да им помогнат да ги водат луѓето на подобар пат.

  Херувимите не само што се блиски до Бога на небото, туку и го претставуваат Неговиот дух на земјата. Ова го симболизира обожавањето на Бога, давајќи му на човештвото потребната милост.

  Херувимите во Библијата

  Постојат неколку спомнувања на Херувимите низ Библијата, во Битие, Излез, Псалми, 2 Цареви, 2 Самоил, Езекиел и Откровение. Познати по својата мудрост, ревност и чување универзални записи, Херувимите постојано му фалат на Бога за Неговата слава, моќ и љубов.

  1- Херувими во рајската градина

  Бог ги задолжил херувимите да го надгледуваат источниот влез на Едемската градина по протерувањето на Адам и Ева. Тие го штитат интегритетот на Неговиот совршен рај и го чуваат од гревот. Херувимите овде се опишани како со запалени мечеви за да го одвратат злото од Дрвото на животот .

  2- Светите возачи и чуварите

  Херувимите обезбедуваат Бог да ја добие честа што ја заслужува и дејствува како безбедносен персонал за да спречи несветоста да влезе во царството. Овие ангели го устоличуваат Бога меѓу нив и делуваат како превоз кога Тој ќе се симнува од својот престол, како возило под неговите нозе. Херувимите се силата на Божјата небесна кочија внатрепогонот на тркалата.

  3- Огнени описи

  Херувимите се појавуваат и како огнени јаглени кои горат како факели, а светлината трепка нагоре и надолу по нивните тела. Оваа слика придружува брилијантен пламен што произлегува од нив. Тие се движат и исчезнуваат како треперливо осветлување. Овие ангели никогаш не ги менуваат правците на средината на летот и секогаш се движат во прави линии; или нагоре или нанапред.

  Херувимите наспроти Серафимите

  Главната разлика помеѓу овие два типа на ангели е нивниот изглед, бидејќи Херувимите имаат четири лица и четири крила, додека Серафимите имаат шест крила, и понекогаш се опишуваат дека имаат тело слично на змија. Херувимите се споменуваат многу пати во Библијата, додека Серафимите се именувани само во книгата на Исаија.

  Постои одредена дебата помеѓу научниците за тоа кој тип на суштества се спомнати во Книгата на Откровението. Во Откровението, четири живи суштества му се појавуваат во видение на Езекиел, кој ги опишува како со лице на човек, лав, вол и орел, слично како Херувим. Сепак, тие имаат шест крила како Серафимите.

  Ова останува тема на дебата бидејќи никој не знае точно за каков тип на суштества се зборува овде.

  Херувимите и Архангелите

  Постојат многу референци кои заклучуваат дека Херувимите работат со и се под покровителство на Архангелите. Но, се чини дека ова се однесува на одржувањенебесни записи. Ништо што прават луѓето не останува незабележано; Херувимите тагуваат кога ги запишуваат лошите дела, но се радуваат кога ги обележуваат добрите.

  Во оваа улога, херувимите од рабинскиот јудаизам доаѓаат под надзор на Метатрон и ја запишуваат секоја мисла, дело и збор во небесните архиви. Алтернативно, херувимите во кабализмот се под водство на архангел Гаврил од слични причини.

  Херувимите во другите религии

  Јудаизмот и некои секти на христијанството имаат највисоко почитување на Херувимите. Постојат детални описи на овие ангели на многу места во Тора и Библијата, веројатно повеќе од која било друга класа на ангели. Зборот „херувими“ на хебрејски значи „излив на мудрост“ или „големо разбирање“.

  Православно христијанство

  Православното христијанство учи дека херувимите имаат многу очи и се чувари на Божјите тајни. Просветлените херувими се мудри и сè гледаат кои го украсуваат Божјото светилиште. Некои се состојат од злато, а други ги красат превезите на скинијата.

  Херувимите се состојат од четири суштества со голема брзина и светла, заслепувачка светлина. Секој од нив има егзотичен и незаборавен профил со лицето на разни суштества. Еден е човек, друг вол, трет е лав, а последниот е орел. Сите имаат машки раце, копита од телиња и четири крила. Две крила се протегаат нагоре, подигајќи го сводот, а друготодвајца ги покриваат своите тела во надолна положба.

  Јудаизам

  Повеќето форми на јудаизам го прифаќаат постоењето на ангели, вклучувајќи ги и Херувимите. Херувимите имаат човечки лица и се огромни по големина. Тие ги чуваат светите влезови и не се само префрлени на портите на Еден.

  Во Царевите 6:26, херувимите направени од маслиново дрво се опишани во Соломоновиот храм. Овие фигури се високи 10 лакти и се наоѓаат во највнатрешното светилиште свртено кон вратата. Нивните крилја се пет лакти и се протегаат така што две се спојуваат во центарот на просторијата, додека другите две ги допираат ѕидовите. Овој распоред укажува на Божјиот престол.

  Во јудаизмот, херувимите имаат блиски врски со маслиновото дрво, палмите , кедарот и златото. Понекогаш секој херувим е прикажан како со две лица кои гледаат во спротивставени правци, или едно во друго, едното на човек, а другото на лав. Сликите на херувимите исто така се вткаени во превези или ткаенини на многу свети и свети места.

  Споредби со античките митологии

  Херувимите се волови и лавови имаат одредена сличност со крилестите лавови и бикови од античко време Асирија и Вавилон. Кога се размислува за Херувимите во овој контекст, нивното чување на влезовите е слично на древната египетска Сфинга.

  Старогрчкиот концепт на Грифини ја носи оваа споредба еден чекор понатаму. Тие се суштинската слика насуштества кои љубоморно бдеат над златото и другите скапоцени мистерии. Грифините се опишани дека имаат глави и крилја на орел со тело и задни нозе на лав. Лавовите, орлите, воловите и биковите се антички симболи кои означуваат кралско семејство, величественост и моќ. Сосема е можно Херувимите да имаат многу постаро потекло од она што го претставува христијанството или јудаизмот.

  Херувимите наспроти Купидон

  Постои некоја заблуда дека Херувимите се пусти, крилести бебиња, но ова не може да биде подалеку од описот во Библијата.

  Оваа идеја што повеќето луѓе ја имаат за Херувимите доаѓа од приказите на римскиот бог Купидон (грчки еквивалент Ерос ), кој може да ги натера луѓето да се заљубат во неговите стрели. За време на ренесансата, уметниците почнале да бараат различни начини да ја претстават љубовта во нивните слики, а една таква претстава стана Купидон, кој тие го прикажувале не како возрасен, туку како бебе со крилја.

  Друг веројатен извор за заблудата изгледот на херувимите можеби е од еврејскиот Талмуд каде што тие се прикажани како со изглед на младост. Меѓутоа, според друга талмудска книга, Мидраш, тие се појавуваат како мажи, жени или суштества слични на ангели, а не како деца.

  Херувимите од Библијата се моќни, силни ангели, со повеќе лица, очи и крилја. Тие играат важна улога во царството на Рајот и имаат моќда ги предизвикуваат луѓето.

  Накратко

  Херувимите се олицетворение на Божјата љубов, задача која се протега на заштита, старателство и откупување. Тие се суштества слични на хуманоиди кои го носат Бога од небото и водат небесни записи за човештвото.

  Човековата почит кон овие скапоцени суштества е непрестајна. Иако е симпатична можност да ги сметаме за деца, тие се суштества слични на химера . Херувимите имаат голема моќ и, од сите класи на ангели, најчесто се опишани во древните религиозни текстови.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.