Сонување на бури, осветлување и засилувач; Гром - што значи тоа?

  • Споделете Го Ова
Stephen Reese

Гледате нагоре кон небото и додека се вртите на запад, навлегува бура со грмотевици. Злобно е, немоќно и немате каде да бегате. Нервозата ве обзема исто како потопот за кој знаете дека ќе започне. Молња паѓа веднаш пред вас. Темните облаци стануваат толку големи што за малку ќе ја зафатат земјата. Набргу потоа, можете да слушнете голем, силен гром. . . но потоа, ќе се разбудите.

Ако некогаш сте сонувале ваков сон, вие сте еден од милионите што го доживеале ова многу вообичаено сценарио за соништа . Толку е распространет што е еден од најдревните соништа што може да се има. Бурите се составен дел од нашето постоење во текот на животот, така што е сосема природно да ги видиме во земјата Нод.

Постојат многу сличности во значењето помеѓу соништата за грмотевици и молњи и оние кои вклучуваат дожд . Во оваа статија, да се фокусираме на соништата за грмотевици, дожд и молњи.

Како да се толкува сон за бури

Постојат многу начини на кои може да се протолкува сон за бури, молњи, и гром. Бидејќи е можно сонувачот да доживее еден или сите три во различно време во еден сон, секој може да има индивидуални и комбинирани значења. Но, како и со сите соништа, кога ќе видите бура, молња или гром, тоа ќе се сведе на вашето разбирање и искуство со нив воопшто.

Прво, анализирајте иразмислете што е овој временски феномен во свесното искуство. Импресивната и страшна сила на природата е очигледна кога се присутни бури. Има електростатско полнење што го исполнува воздухот заедно со пајакот, шарено дејство на молњите на небото. Понекогаш пулсира низ темнината на облаците, а понекогаш удира право надолу во земјата.

Громот е забележлив аспект на бурата. Тоа е тип на музика или ритам произведен во атмосферата што може да звучи како длабоки завојувани тапани или нежно отчукување на срцето. Може да се сруши низ тишината на највозбудливи начини или може да биде негувачко татнеж како маче што рика.

Овие феномени предизвикуваат стравопочит и мистериозни. Тие можат да означуваат низа емоции и настани. Општо земено, таквите соништа ни кажуваат за прашање што може одеднаш да дојде во вашиот живот, да донесе темнина и негативност додека трае. Сонот, исто така, може да ви кажува дека можеби ќе се соочите со некоја опасност во вашата будна реалност.

Сништата за бура се древни

Бурите биле висцерален дел од човечкото истегнување назад во античко време. Тоа е она што ги прави овие видови соништа толку интересни за проучување, особено поради различните чувства што луѓето ги имаат за нив.

Некои луѓе прифаќаат гром и молња, додека други се преплашени од тоа. Понекогаш, сликите воСонот за бура ќе ве држи цел ден, додека други времиња може да ви даде огромно чувство на олеснување. Но, толкувањето ќе дојде како баланс на тоа што мислите за бурите кога сте будни и искуството на бурата од соништата.

На пример, ако сте еден од оние кои го сакаат звукот на громот и се возбудени од ветувањата за дожд и молњи, тогаш гледањето во земјата на соништата може да биде позитивен знак. Ако сте се чувствувале заштитени во бурата од соништата додека сте виделе сè друго околу вас уништено, тогаш тоа може да значи дека тешките товари ќе влијаат на другите околу вас, но вие сте безбедни од налетот што доаѓа.

Кога има само молња, гром , или Бури

Општо земено, сепак, кога има само молњи и тоа не ви штети, тоа сугерира откровение, идеја или ваша виша сила што ви дава до знаење дека одговорила на вашата молитва. Ова е древна интерпретација со која многу луѓе имаат тенденција да се согласат.

За христијаните, Евреите и муслиманите, постојат многу пасуси во нивните религиозни текстови кои конкретно ги дискутираат соништата за бури во врска со Бога. Ако сте еден од овие луѓе, најдобро е ако се повикате на тие текстови во тандем со вашиот сон за да ви помогне да го одредите толкувањето.

Ако слушнете гром, вашата потсвест ве известува дека нешто негативно се случува. Но, кога ќе се појави целосна бура и нема дожд, можеили навестуваат време на тестирање или прекрасно знаење за светот.

Поради ова, Карл Јунг, Калвин Хол и Едгар Кејс имаа многу работи да кажат во однос на тоа што би можеле да значат вакви соништа.

Карл Јунг – Хаос и мудрост

Швајцарскиот психоаналитичар и пионер во толкувањето на соништата, Карл Јунг верувал дека молњите симболизираат еден вид хаос во животот на една личност или ненадејна идеја на која сонувачот треба да обрне внимание. Осветлувањето го рефлектира влијанието што ја започнува личноста врз нивниот процес на индивидуација и вреди да се истражи, дури и на површинско ниво.

Индивидуацијата , според Јунг, е важен дел од човечката психологија што ја разликува личноста од неговото детство. Тоа е процес кој го поттикнува човекот во зрелоста. Но, тоа не е финализиран момент во времето, тоа е континуиран процес што се случува до смртта, а можеби дури и потоа.

Многу соработници на делото на Јунг се согласуваат дека гледањето само молња во сон укажува на некаква нова мудрост, идеја , или концепт кој моментално доаѓа во вашиот живот. Можеби тоа беше минлива мисла во будната реалност што треба повторно да ја разгледате. Тоа може да биде вашата потсвест што ќе ви даде до знаење дека е точно на точка за она што ви треба во вашиот живот во овој момент во времето.

Калвин Хол – Ослободување на болката на реалноста

Калвин Хол е Американец психолог кој помина три децении проучувајќи ги соништата. Еден од неговите повеќезначајни дела беше „Когнитивна теорија на соништата“ во 1953 година. Тој особено го фокусираше своето истражување на склоноста на луѓето да сонуваат за бури, дожд, молњи и грмотевици . Тој ги натера сонувачите да ги категоризираат своите размислувања во база на податоци. Ова потоа создаде резултати за пребарување за да покаже колку е вообичаено луѓето да сонуваат такви соништа.

Во поголемиот дел од неговото истражување, дождот, особено кога се појавуваат бури, одразува емоционално влијание и негативен поглед на светот. На пример, ако некој доживее превирања и расправии поради притисокот на тешкиот живот, тој може да има повторливи соништа за ужасни грмотевици за да ја ослободи болката од нивната реалност.

Алтернативно, има и такви кои повремено сонуваат за бура со дожд што измие сè. Ова може да го одрази разбирањето на една личност дека светот е грдо место, но тие исто така може да веруваат дека доброто на крајот ќе надвладее.

Едгар Кејс – Ненадејна реализација или деструктивна сила

Едгар Кејс е еден од најточните и највлијателните медиуми на 20 век. Тој беше голем верник во соништата, бидејќи многу од неговите предвидувања и прогнози доаѓаа директно од соништата. Тој има стотици книги, списанија и други списи на оваа тема моментално курирани во неговата библиотека.

Кејс имаше сличен поглед на соништата за молњите како Карл Јунг во комбинација со онаа наКалвин Хол, но неговата проекција постоела пред овие други двајца мажи. Тој претпоставуваше дека тоа може да го одразува тоа да биде ненадејно сознание или може да биде некоја надворешна деструктивна виша сила.

Меѓутоа, ако сонувачот го удри гром, тогаш има некој длабок страв што излегува на површина од потсвеста за време на сон. Но, во зависност од другите елементи, тоа може да укаже на ненадејно испуштање на напнатост, инстант карма или желба за одмазда.

Сценарија од соништа од бура

Додека е невозможно да се надмине секоја Сценарио за соништа за бура, еве некои од најчестите и што значат.

Преживеавте бура.

Ако сонувавте да преживеете страшна бура, вашиот сон може да ви каже дека ќе се соочите со тежок период во животот, но дека успешно ќе го надминете. Ова може да биде во вашата работна област, каде што можеби ќе треба да се справите со тежок колега или предизвикувачки работен проект. Тоа може да биде и во вашите врски, каде што ќе се соочите со предизвик, но ќе можете да ја донесете вистинската одлука, што ќе ве одведе до подобра фаза во животот.

Да ве однесе бура .

Ако, во сонот, не сте биле во можност да се спротивставите на силата на бурата и се најдовте дека сте понесени од неа, тоа може да укаже дека не сте силни во вашите вредности и гледишта. Лесно сте под влијание на другите и не можете да се држите до своите мислења. Вашиотсонот може да ви каже да го земете предвид и вашето мислење и да можете ефективно да го артикулирате.

Набљудување на бура од далечина.

Ако сте се виделе како гледате бура од безбедно растојание, свесни сте за претстојните проблеми што се појавуваат во вашата моментална реалност. Знаете дека доаѓа, но можеби не сте свесни како да го спречите. Без разлика дали станува збор за вашиот работен, социјален или личен живот, овој сон ви кажува да бидете проактивни - да го решите проблемот со тоа што ќе се соочите со него наместо да се преправате себеси дека го нема.

Бегање од бура.

Ако се гледате себеси како бегате од бура, барајќи засолниште на друго место, немате храброст да застанете и да се соочите со проблеми во вашиот живот. Сонот ви кажува дека треба да се соочите со вашите стравови, какви и да се тие, наместо да ги избегнувате засега.

Накратко

Бурите, громовите и молњите се многу антички теми од соништата. Сепак, тоа ќе значи многу различни работи за различни луѓе. Иако е многу фасцинантно за истражување, можеме да кажеме со мала количина на сигурност дека гледањето само молња или гром укажува на некој вид откровение, без разлика дали тоа е идеја или порака од божественото.

Како и со сите толкувања на соништата , значењето ќе влијае на тоа како се чувствувате за бурите во реалноста и како бурата ве натера да се чувствувате во текот на сонот. Плус, вашите сензациипо будењето исто така ќе биде важно, бидејќи тие можат да покажат дали сонот имал позитивни или негативни конотации за вас.

Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.