Маат - египетската божица и нејзиниот пердув на вистината

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Мат или Маат е едно од најважните египетски божества. Божица на вистината, редот, хармонијата, рамнотежата, моралот, правдата и законот, Маат била почитувана и сакана во повеќето древни египетски кралства и периоди.

  Всушност, божицата со нејзиниот потпис „Перо на вистината“. беше толку централно за египетскиот начин на живот што нејзиното име стана апелатив во Египет - Мат беше основниот принцип на етиката и моралот во повеќето египетски општества.

  Подолу е листа на врвните избори на уредникот со статуата на Маат.

  Најдобри избори на уредникотТоп колекција од 6 инчи египетска крилеста скулптура на Маат во ладна бронза Видете го ова овдеAmazon.comПодароци и засилувач; Декор на египетската египетска божица на правдата МААТ Статуа мала кукла... Погледнете го овдеAmazon.comТоп колекција Античка египетска Маат Сату - декоративна египетска божица на вистината... Погледнете го ова овдеAmazon.com Последно ажурирањето беше на: 24 ноември 2022 12:14 часот

  Кој беше Маат?

  Мат е едно од најстарите познати египетски божества - најраните записи што ја спомнуваат, т.н. наречени Пирамидни текстови, се враќаат пред повеќе од 4.000 години, околу 2.376 п.н.е. Таа е ќерка на богот на сонцето Ра и е составен дел од еден од митовите за создавање на Египет.

  Според овој мит, богот Ра излегол од исконската тумба на создавањето и ја смести својата ќерка Маат (што ја претставува хармонијата и редот) воместото на неговиот син Исфет (претставува хаос). Значењето на митот е јасно - Хаосот и Редот се двете деца на Ра и тој го воспостави светот заменувајќи го Хаосот со Ред.

  Откако беше воспоставен редот, улогата на владетелите на Египет беше да го одржуваат редот, т.е. погрижи се Маат да живее во кралството. Посветеноста на народот и фараонот кон Маат отиде дотаму што многу од египетските владетели го вклучија Маат во нивните имиња и титули - Господар на Маат, сакан на Маат, и така натаму.

  Мат се сметаше за женски пандан на Тот, богот на чело на Ибис

  Во подоцнежните периоди на Египет, божицата Маат исто така се сметаше за женски пандан или сопруга на богот Тот , самиот бог на мудроста, пишувањето, хиероглифите и науката. Исто така понекогаш се вели дека Тот е сопруг на божицата Сешат , божица на пишувањето, но тој главно бил поврзан со Маат.

  Улогата на Маат се проширила и на задгробниот живот, не само во царството на живите. Таму, во египетското царство на мртвите наречено Дут , Маат исто така имал задача да му помогне на Озирис да им суди на душите на мртвите. Ова дополнително ја нагласи нејзината улога како „арбитер на вистината“.

  Меѓутоа, самата божица беше прикажана и како физичко суштество, не само како концепт. Во повеќето нејзини портрети, таа беше прикажана како витка жена, понекогаш носи анк и/или стапа понекогаш и со птичји крилја под нејзините раце. Сепак, речиси секогаш имала едно пердувче закачено на косата преку лента за глава. Ова беше прочуениот пердув на вистината.

  Перо на вистината и египетскиот задгробен живот

  Пердувот на Маат беше многу повеќе од козметички додаток. Тоа беше самата алатка Озирис користена во Салата на вистината за да им суди на душите на покојникот за нивната достојност.

  Како што вели легендата, откако починатиот бил „подготвен“ од Анубис , нивното срце ќе го стави нивното срце на вага и ќе се мери со перото на вистината на Маат. Се вели дека срцето е органот што ја носи човечката душа - затоа свештениците и слугите на Анубис ги отстранувале повеќето други органи од телото на покојникот за време на процесот на мумификација, но оставале во срцето.

  Доколку покојникот имал живееле праведен живот, нивното срце би било полесно од Перото на Вистината на Маат и на нивната душа ќе и биде дозволено да помине низ езерото Лили и во Полето со трски, понекогаш наречено египетски рај.

  Ако, сепак, нивното срце беше потешко од перото на Маат, нивната душа требаше да биде фрлена на подот на Салата на вистината каде богот со лицето на крокодил Аменти (или Амит) го проголта срцето на личноста и неговата душа ќе престане да постои. Немаше пекол во египетската митологија, но Египќаните се плашеа од состојбата на непостоењеим се случи на оние кои не можеа да го издржат судењето на мртвите.

  Мат како етички принцип

  Најважната улога на Маат, сепак, беше како општ етички принцип и правило на животот. Исто како што Бушидо беше моралниот кодекс на самураите, а кодексот на витештвото беше кодекс на однесување на европските витези, Мат беше етичкиот систем што треба да го следат сите Египќани, не само војската или кралското семејство.

  Според Маат, од Египќаните се очекуваше секогаш да бидат вистинити и да се однесуваат со чест во сите прашања што ги вклучуваат нивните семејства, општествените кругови, нивната околина, нивната нација и владетели и нивното обожавање на боговите.

  Во во подоцнежните периоди на Египет, принципот Маат исто така ја нагласи различноста и нејзиното прифаќање. Како што египетската империја порасна за да вклучи многу различни кралства и етникуми, Маат поучуваше дека секој граѓанин на Египет треба да се третира добро. За разлика од странските Евреи, Египќаните не се сметале себеси за „избраниот народ на боговите“. Наместо тоа, Маат ги научи дека постои космичка хармонија која ги поврзува сите и дека принципот на Маат го спречува целиот свет да се лизне назад во хаотичната прегратка на нејзиниот брат Исфет.

  Тоа не ги спречи египетските фараони да гледаат себе си како богови, се разбира. Сепак, Маат како универзален принцип сè уште се применува на животите на граѓаните на Египет.

  Завиткување

  Мат остануваважна метафора на божествениот поредок воспоставен кога светот бил создаден. Ова ја прави едно од најважните божества во Египет.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.