Коловрат - нордиски симболи

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Коловратот е древен симбол кој првично се користел за симболизирање на позитивни концепти. Сепак, како и кај повеќето симболи, со текот на времето се стекнува со одредена негативност бидејќи се смета за варијација на свастиката. Која е историјата на овој симбол и што навистина претставува? Ајде да погледнеме во Коловрат и што тој симболизира.

  Потекло на Коловрат

  Коловратот е исто така древен симбол, за кој се верува дека настанал пред 12.000 години. Првата претстава на симболот е откриена во Источна Европа, врежана во статуа од слонова коска. Иако самиот симбол е антички, името kolovrat е поновото, се појавува во 20 век.

  Значи, ако терминот „kolovrat“ се појавил дури во 1900-тите, што бил тој првично познат како? Тоа е голема непозната и најдобра замена би била Свастиката , од која има многу варијанти.

  Свастиката беше древен и многу почитуван симбол сè додека не беше извалкана од нацизмот. Сепак, тој продолжува да биде почитуван симбол во многу источни култури.

  Коловратот се чини дека е верзија на свастиката, со осум свиткани раце свртени спротивно од стрелките на часовникот. За жал, и тоа беше усвоено од поекстремистичката субкултура како амблем за нивните верувања. Нацистичкиот симбол црното сонце се чини дека е заснован на коловрат, но има 12 радијални сиг руни наместо 8. Свастикататипично има 4 краци или краци, додека коловратот традиционално има 8.

  Што симболизира Коловрат?

  За словенскиот народ, коловратот се сметаше дека има големо значење каде што се сметаше за претстава на Сонцето и се гледа испишана на некои ранословенски гробови како показател за вечен живот. Иако се чини дека коловратот е од словенско потекло, тој се проширил во различни култури и различни епохи во кои се чинеше дека претрпува трансформација, не само според сликата туку и во симболиката.

  • Битка меѓу доброто и злото – Традиционално се сметало дека укажува на бескрајниот циклус на борби меѓу словенските богови – Перун и Велес. Пеун е глава на словенскиот пантеон на боговите и е претставен со оган, гром и молња, додека Велес е бог на подземниот свет, како и на водата и земјата. Се вели дека Велес секогаш се прикрадува во сувоста и топлината на светот на Перун и краде крави, како и членови на блиското семејство од Перун. Поради тоа Перун постојано го брка Велес. Така, конфликтот меѓу двете е бескраен и цикличен. Битка помеѓу светлината и темнината, доброто и злото.
  • Циклус на животот – Друга интерпретација на коловратот е како бескраен циклус на животот. Како што сонцето изгрева и заоѓа, обезбедувајќи живот во вечното кружење околу Земјата, така и животот е цикличен со бескрајно раѓање, смрт ипреродба.
  • Вистина – Коловратот исто така ги претставува вистината и лагата. Кога некој ќе излезе од мракот на лагите, тогаш очите се отвораат кон светлината и осветлувањето на вистината.
  • Моќ – Дополнително, од гледањето во потеклото ако терминот „коловрат“ за кој се вели дека е соединение од коло (тркало) и врат (зборува), се сугерира дека симболот означува световна, како и духовна моќ.
  • Реинкарнација – Ако земеме предвид дека коловратот е свастика, тогаш можеме да најдеме претстава во рамките на источните религии, поточно хиндуизмот и почесто во будизмот, каде се гледа како Тркало на животот. Во источните религии, ако ја видиме свастиката како соголена верзија на коловратот, ќе откриеме дека таа го претставува циклусот на животот и реинкарнацијата, како и симбол на добра среќа.
  • Крст - Во христијанството, коловратот може да го претставува крстот и затоа Исус ја победува смртта. 13>

   Кога ќе ги погледнете различните икони на коловратот, ќе видите варијација во начинот на кој е прикажан.

   Верзијата со четири краци стана попрепознатлива од различните слики поради нејзината пораст на популарноста во 20 век, особено меѓу десничарските групи.

   Меѓутоа, осумте говорнициКоловрат стана икона на идентитет во одредени словенски групи, со различни толкувања како што се:

   • Симбол на сонцето
   • средство за поврзување со минатите словенски предци
   • одраз на разумен човек
   • одраз на циклусот на животот

   Исто така, се верува дека коловратот со осум краци содржи двојно поголема моќ од верзија со четири краци.

   Коловратот во модата и накитот

   Коловратот понекогаш се користи во дизајни на накит и се прикажува на украсни предмети, како што се теписи, ѕидни завеси и уметнички дела. Исто така, понекогаш се избира како дизајн на облеката.

   Има толку многу причини за носење на коловратот колку што има толкувања за неговото значење. За некои, тоа е потсетник на циклусот на животот. За други, тоа може да укаже на топлината на Сонцето и неговите животворни зраци. Други носат коловрат како средство за божествена заштита и сила како борба во битка (и физички и духовни). За оние кои сакаат добра среќа, имањето на коловратот како парче накит може да им помогне да се чувствуваат како сега да го свртат своето богатство. Подолу е списокот на врвни избори на уредникот со симболот kolovrat.

   Најдобри избори на уредникот GuoShuang Kolovrat јазол амајлија ѓердан од нерѓосувачки челик Видете го ова овде Amazon.com GuoShuang Kolovrat јазол амајлија словенски ѓердан од нерѓосувачки челик Видете го оваОвде Amazon.com Црно ѓердан со сончево тркало од сребрено 925 фунта - приврзок Sonnenrad-древен окултен симбол Коловрат... Видете го ова овде Amazon.com Последното ажурирање беше на: 24 ноември 2022 година 1:52 часот

   Постојат многу стилски варијации на коловратот. На пример, краците понекогаш се прикажани како раце кои држат ножеви или сечила, свртувајќи се лево или десно или со шема како цвет или ѕвезда.

   Накратко

   Коловратот има долга историја и покрај некои контроверзии, тој продолжува да биде многу сакан симбол, особено во Источна Европа. Првично гледан како симбол на сонцето и животот што го дава преку неговата топлина и светлина, коловратот еволуирал низ годините за да претставува и негативни и позитивни концепти. Словенскиот народ сè уште го гледа како амблем на своето културно наследство.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.