Медал Свети Бенедикт - Кој е овој симбол?

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Медалот Свети Бенедикт е важен, сакраментален медал кој има длабоко значење за христијаните и католиците ширум светот. Симболот традиционално се користи за повикување на Божјиот благослов врз верниците и се верува дека дава заштита. Ајде да ја погледнеме историјата на медалот Свети Бенедикт, неговата симболика и како се користи денес.

  Историја на медалот Свети Бенедикт

  Пред на медалот Свети Бенедикт

  Задниот дел на Св. Медал Бенедикт

  Никој не знае точно кога првпат бил создаден оригиналниот медал на Свети Бенедикт, но тој првично бил направен како крст кој бил посветен на Свети Бенедикт Нурсиски.

  Некои верзиите на овој медал го прикажуваат ликот на светецот кој држи крст во десната рака и неговата книга „ Правилото за манастирите“ во левата. Околу неговата фигура имаше одредени букви за кои се вели дека се зборови, но нивното значење со текот на времето се изгубило. Меѓутоа, во 1647 година, во опатијата Свети Михаил лоцирана во Метен, Баварија, откриен е ракопис кој датира од 1415 година, кој дава објаснување за непознатите букви на медалот.

  Според ракописот, писмата ги напишал латинските зборови на молитвата што се користи за истерување на ѓаволот. Ракописот содржел и слика на свети Бенедикт кој држи свиток во едната рака и стап во другата, со долниот дел во облик на крст.

  Надвреме, во Германија се создавале медали со ликот на свети Бенедикт, буквите и крстот и набргу се рашириле низ цела Европа. Ќерките на милосрдието на Винсент де Павле го носеа крстот прикачен на нивните монистра.

  Во 1880 година, беше постигнат нов медал кој ги вклучуваше карактеристиките на сликата пронајдена во ракописот во чест на 1400-годишнината од раѓањето на Свети Бенедикт. Ова беше познато како јубилеен медал и е актуелниот дизајн што се користи денес. Додека јубилејниот медал и медалот Свети Бенедикт се речиси исти, јубилејниот медал стана најпознатиот дизајн создаден во чест на Свети Бенедикт.

  Ова нè доведува до прашањето – кој бил свети Бенедикт?

  Кој бил свети Бенедикт?

  Роден во 480 година од нашата ера, Свети Бенедикт бил познат како голем човек со убедување, храброст и сила, кој влијаеше на многу луѓе да преминат во христијанство поради неговата вера и посветеност. Според некои извори, тој претпочитал да живее осамен живот, па затоа живеел како пустиник во пештера, изолиран од сите други. Меѓутоа, монасите кои живееле во близина слушнале за него и го повикале да им се придружи како нивни игумен. Кога ги посетил, монасите сфатиле дека не им се допаѓа неговиот начин на живот и се обиделе да се ослободат од него испраќајќи му отруено вино. Меѓутоа, тој бил спасен со чудо.

  Подоцна бил направен втор обид да се отруе свети Бенедикт со леб (најверојатно од истите монаси)но тогаш и тој беше чудесно спасен од гавран кој одлета со лебот. Тој продолжи да се насели во Монте Касино каде го основа бенедиктинскиот манастир кој стана центар на монашкиот систем на црквата. Тука тој ја напишал својата книга со прописи, „Правилото на Бенедикт“. Книгата е еден вид насоки за секој кој е посветен на монашкиот живот. Стана норма и сè уште се користи во современиот свет.

  Св. Бенедикт остана силен до крајот и ја собра својата сила од својот Бог за да се соочи со своите искушенија и неволји. Се вели дека шест дена пред неговата смрт, тој побарал да му биде отворен гробот и набргу потоа неговото здравје почнало да се влошува. На шестиот ден се причести и со помош на други ги подигна рацете кон небото, а потоа се упокои. Тој умре среќна смрт без никакво страдање.

  Денес, христијаните ширум светот бараат инспирација и храброст од него, а неговиот медал е начин да се задржат неговите учења и неговите вредности.

  Симболично значење на медалот Свети Бенедикт

  Постојат неколку слики и зборови на лицето на медалот Свети Бенедикт, кои можат да се толкуваат на различни начини.

  • Крст - Лицето на медалот Свети Бенедикт ја покажува сликата на свети Бенедикт кој држи крст, симболот на искупувањето и спасението за христијаните, во неговата десницарака. Крстот ги потсетува верниците на делото што го вршеле бенедиктинските монахињи и монаси во текот на 6 и 10 век. Тие работеа напорно за да ги евангелизираат Европа и Англија.
  • Правилото за манастирите – Гледано во левата рака на свети Бенедикт, Правилото за манастирите беше неговата книга на перцепции.
  • Отруена чаша – Ова е прикажано поставено на пиедестал од десната страна на Свети Бенедикт. Чашата била отруена и според легендата му била испратена на светецот од монасите кои сакале да го отрујат. Кога свети Бенедикт го стави знакот на крстот над чашата, таа веднаш се скрши и тој беше спасен.
  • Гавран – На левата страна на сликата е гавран подготвен да одлета со отруениот леб што го примил свети Бенедикт.

  Бидејќи орденот содржи неколку слики кои се однесуваат на труење, луѓето почнале да веруваат дека тоа ќе ги заштити од труење. Исто така, се сметаше за медал што може да понуди заштита.

  Следните зборови се исто така испишани на лицето на медалот.

  • Crux sancti patris Benedicti – напишано над гавранот и чашата, тоа значи „Крстот на нашиот свет отец Бенедикт.
  • Eius in obitu nostro praesentia muniamur! – овие зборови се напишани околу сликата на Свети Бенедикт. Тие значат „Да се ​​зајакнеме со неговото присуство во часот на нашата смрт“. Овие зборови беа додадени надизајнот на медалот затоа што Бенедиктинците го сметале Свети Бенедикт за покровител на среќната смрт.
  • ' EX SM Casino, MDCCCLXXX' – напишано под ликот на свети Бенедикт, овие зборовите и броевите значат „Пронајдено од планината Казино 1880 година“.

  На задната страна на медалот има неколку букви и зборови.

  • На врвот на медал е зборот „PAX“ што значи „мир“.
  • Околу работ на медалот се буквите V R S N S M V – S M Q L I V B. Овие букви се акроним за латинските зборови: Ваде ретро Сантана, ваде ретро Сантана! Numquam suade mihi vana! Sunt mala quae libas. Ipse venena bibas ! На англиски, ова значи: „Помина сатаната! Не ми ги предлагајте вашите суети! Работите што ми ги нудите се зли. Пиј го својот отров!'.
  • Четирите големи букви во кругот, C S P B, се акроним за Crux Sancti Patris Benedicti што значи „Крстот на нашиот Светиот Отец Бенедикт'
  • Крстот во центарот ги содржи буквите C S S M L – N D S M D кои значат: Crus sacra sit mihi lux! Numquam draco sit mihi dux , што значи „Светиот крст нека биде моја светлина! Змејот нека не ми биде водич!'.

  Употреба на медалот Свети Бенедикт

  Медалот Свети Бенедикт главно се користи за потсетување на приврзаниците на Бога и за поттикнување на желбата и подготвеноста да му служиш на Бог и на својот ближен, но исто така е популарно какоамајлија.

  • Иако не е талисман, некои луѓе имаат тенденција да го третираат како таков и да го носат на своја личност или да го чуваат во својата чанта или паричник. Медалот може да се стави и во вашето возило, дома или дури и на вашето работно место. Некои претпочитаат да го закачат пред својот дом за да се заштитат од злото, додека други го вградуваат во темелите на нивниот нов дом.
  • Медалот Свети Бенедикт често се смета за утеха во време на неволја, давајќи силата, надежта, храброста и чувството да се биде безбеден од злата на светот.
  • Медалот се користи и за укинување на благословите на Бога и неговата заштита над верниците.
  • Тоа е исто така се користи како молитва за сила кога некој се соочува со искушение и како молитва за егзорцизам против злото.
  • Според прологот на „Правилото“ на свети Бенедикт, медалот служи како постојан потсетник за потребата на приврзаниците да секојдневно ги земаат своите крстови и ги следат зборовите на патот на Христос.

  Медалот Свети Бенедикт во употреба денес

  Денес, традиционалниот дизајн на медалот Свети Бенедикт се користи нашироко за верски дизајни на накит, талисмани и шарм, за кои се верува дека го штитат оној што го носи од злото. Достапен е широк спектар на опции за накит, вклучувајќи приврзоци, ѓердани, па дури и обетки со медалот.

  Подолу е листа на најдобри избори на уредникот со медалот Свети БенедиктЃердан.

  Најдобри избори на уредникотFJ Свети Бенедикт Ѓердан 925 сребро, NR приврзок за заштита од крст, тркалезна паричка... Погледнете го ова овдеAmazon.com -9%90 парчиња мешани религиозни подароци Свети Бенедикт Исус крст Чудесен медал Посветен привлечност... Погледнете го ова овдеAmazon.comМедал Свети Бенедикт 18k позлатен синџир Сан Бенито Верски ѓердан Погледнете го ова овдеAmazon.com Последно ажурирање беше на: 24 ноември 2022 12:27 часот

  Накратко

  Медалот Свети Бенедикт останува важен симбол во христијанството кој се користи за духовна заштита и продолжува да служи како потсетник за Свети и неговите учења. Тоа е еден од најпопуларните католички симболи денес.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.