Митот за Озирис - и како ја промени египетската митологија

  • Споделете Го Ова
Stephen Reese

Митот за Озирис е еден од најфасцинантните и најизненадувачките митови во египетската митологија . Започнувајќи долго пред раѓањето на Озирис и завршувајќи долго по неговата смрт, неговиот мит е полн со акција, љубов, смрт, повторно раѓање и одмазда. Митот го опфаќа убиството на Озирис од страна на неговиот брат, неговото обновување од неговата сопруга и потомството кое било резултат на неверојатната заедница меѓу Озирис и неговата сопруга. По смртта на Озирис, митот се фокусира на тоа како неговиот син го одмаздува, предизвикувајќи ја узурпацијата на тронот од страна на неговиот вујко.

Овој мит често се опишува како најдетален и највлијателен од сите древни египетски митови, главно поради неговиот ефект за египетската култура беше широко распространета, влијаејќи врз египетските погребни обреди, религиозните верувања и античките египетски ставови за кралството и наследството.

Потеклото на митот

Почетокот на митот за Озирис започнува со пророштво кажано на богот на сонцето Ра , тогашното врховно божество на египетскиот пантеон . Со својата голема мудрост, тој сфатил дека детето на небесната божица Нут еден ден ќе го симне од тронот и ќе стане врховен владетел над боговите и луѓето. Не сакајќи да го прифати овој факт, Ра му заповеда на Нут да не раѓа деца во ниту еден ден од годината.

Приказ на Нут, божицата на небото. PD

Ова божествено проклетство длабоко го мачеше Нут, но божицата знаеше дека не може да го послуша РаСинот на Сет и помошник на Озирис во овој процес. Ако душата на починатиот била полесна од пердувот на ној и затоа била чиста, резултатот бил запишан од богот на писарот Тот, а на починатиот му било дозволено да влезе во Сехет-Аару, Полето со трски или египетскиот рај. На нивната душа ефикасно ѝ беше доделен вечен задгробен живот.

Доколку личноста беше оценета дека била грешна, нивната душа била проголтана од божицата Амит, хибридно суштество помеѓу крокодил, лав и нилски коњ, и беше уништен засекогаш.

Анубис претседава со церемонијата на судот

Изис, бремена со синот на Озирис, мораше да го скрие своето мајчинство од Сет. Откако го убил богот-кралот, Сет го зазел божествениот престол и владеел со сите богови и луѓе. Синот на Озирис би претставувал предизвик за богот на хаосот, сепак, Исида морала да се крие не само за време на бременоста, туку и да го чува своето дете скриено по неговото раѓање.

Исида го лулка Хорус од Годнорт. Погледнете го овде.

Изида го нарече својот син Хорус, познат и како Хорус Детето за да го разликува од друг брат или сестра на Озирис, Изида, Сет и Нефтис, наречен Хорус Постариот. Детето Хорус - или само Хорус - растеше под закрилата на неговата мајка и со жестока желба за одмазда во неговите гради. Тој беше воспитан во едно затскриено подрачје на мочуриштата Делта, сокриен од завидливиот поглед на Сет.Често прикажан со глава на сокол, Хорус брзо порасна во моќно божество и стана познат како бог на небото. борба која траеше многу години. Многу митови раскажуваат за битките меѓу Сет и Хорус бидејќи двајцата честопати морале да се повлечат, при што ниту еден не постигнал конечна победа над другиот.

Еден необичен мит објаснува битка за време на која Хорус и Сет се договориле да се претворат во нилски коњ и да се натпреваруваат во реката Нил. Додека двете џиновски ѕверови се натпреваруваа еден против друг, божицата Изида се загрижи за нејзиниот син. Таа формираше бакарен харпун и се обиде да го удри Сет од над површината на Нил.

Како што двата бога се трансформираа во речиси идентични нилски коњи, таа не можеше лесно да ги разликува и ја удри сопствениот син случајно. Хорус рикаше по неа за да биде внимателен, а Изида го гаѓаше противникот. Таа потоа успеа добро да го удри Сет и да го рани. Сет сепак извика за милост, а Изида се сожали на својот брат. Таа полета до него и му ја излечи раната.

Сет и Хорус се борат како нилски коњ

Лут поради предавството на неговата мајка, Хорус и ја отсекол главата и ја сокрил во планините западно од долината на Нил. Ра, богот на сонцето и поранешен крал на боговите, видел што се случило и полетал за да и помогне на Исида. Ја извади главата и даденазад кон неа. Потоа направил наметка во форма на роговина крава глава за да и даде дополнителна заштита на Исис. Ра потоа го казни Хорус и на тој начин заврши уште една борба меѓу него и Сет.

За време на друга борба, Сет славно успеа да го обезличи Хорус со тоа што му го извади левото око и го искрши на парчиња. Меѓутоа, Хорус возвратил и го кастрирал својот вујко. Божицата Хатор – или богот Тот во некои верзии на митот – потоа го исцели окото на Хорус. Оттогаш, Окото на Хорус е симбол на исцелување и свој ентитет, слично како окото на Ра .

Окото на Хорус, сопствен ентитет

Тие двајца имаа многу други борби, детални во различни митови. Има дури и приказни за двајцата кои се обидуваат да се отрујат со својата сперма. На пример, во митолошката приказна „ Соборувањата на Хорус и сетот “, нам познат од папирусот од 20-та династија, Хорус успева да го спречи семето на Сет да влезе во неговото тело. Потоа, Исис крие дел од спермата на Хорус во салатата од зелена салата на Сет, измамувајќи го да ја јаде.

Бидејќи спорот меѓу двата бога стана неуправлив, Ра го повика Енеад или групата од девет главни египетски богови на совет на оддалечен остров. Сите богови освен Изида беа поканети бидејќи се веруваше дека таа не може да биде непристрасна во случајот. За да ја спречи да дојде, Ра му наредил на фериботот Немти да ја запре секоја жена што личи на Изидаод доаѓањето на островот.

Исида не требаше да биде спречена да му помогне на нејзиниот син. Таа повторно се трансформираше во старица, како што правеше додека го бараше Озирис, и отиде до Немти. Таа му понуди на фериботот златен прстен како плаќање за премин до островот и тој се согласи бидејќи таа не личеше на себе.

Откако Изида стигна на островот, сепак, таа се трансформираше во убава девојка. Таа веднаш отиде до Сет и се преправаше дека е вдовица погодена од тага на која и треба помош. Воодушевен од нејзината убавина и привлечен од нејзината дилема, Сет замина од советот за да разговара со неа. Таа му кажала дека нејзиниот покоен сопруг бил убиен од странец, а дека негативецот дури им го одзел целиот имот. Тој дури и се закануваше дека ќе го претепа и ќе го убие нејзиниот син кој само сакаше да го врати имотот на неговиот татко.

Плачејќи, Исис побара помош од Сет и го молеше да го заштити нејзиниот син од агресорот. Совладана со сочувство за нејзината мака, Сет вети дека ќе ги заштити неа и нејзиниот син. Тој дури истакна дека злобникот морал да биде претепан со прачка и да биде избркан од позицијата што ја узурпирал.

Слушајќи го ова, Изида се претвори во птица и полета над Сет и остатокот од советот. Таа изјави дека Сет штотуку си пресудил и Ра морал да се согласи со неа дека Сет сам ја решил нивната неволја. Ова беше пресвртница во борбата меѓу боговите и завршидо утврдување на исходот од судењето. Со текот на времето, кралскиот престол на Озирис му бил доделен на Хорус, додека Сет бил протеран од кралската палата и отишол да живее во пустините.

Хорус, богот на соколот

Завиткување

Бог на плодноста, земјоделството, смртта и воскресението, Озирис претставува некои од најклучните делови на египетската филозофија, погребни практики и историја. Неговиот мит имал големо влијание врз древните египетски религиозни верувања, особено верувањето во задгробниот живот што го промовирал. Останува најдеталниот и највлијателниот од сите древни египетски митови.

команда. Во нејзиниот очај, таа го побара советот на Тот, египетскиот бог на мудростаи пишувањето. На мудриот бог не му требаше долго време да смисли генијален план. Тој ќе создаде дополнителни денови кои технички не би биле дел од годината. На овој начин, тие можеа да ја заобиколат заповедта на Ра без намерно да не ја послушаат.

Мудиот бог Тот. PD.

Првиот чекор од тој план беше да се предизвика египетскиот бог на месечината Khonsu на игра на табла. Облогот беше едноставен - ако Тот можеше да го победи Хонсу, богот на месечината ќе му даде дел од неговата светлина. Двајцата играа повеќе натпревари и Тот победуваше секој пат, крадејќи се повеќе и повеќе од светлината на Khonsu. Богот на месечината на крајот го призна поразот и се повлече, оставајќи му на Тот голема количина светлина.

Вториот чекор беше Тот да ја искористи таа светлина за да создаде повеќе денови. Успеал да направи цели пет дена, кои ги додал на крајот од 360-те денови кои веќе биле во полна египетска година. Меѓутоа, тие пет дена не ѝ припаѓаа на годината, туку беа назначени како празнични денови на секои две последователни години.

И така, заповедта на Ра беше заобиколена - Нут имаше цели пет дена да роди исто толку деца како што сакаше. Таа го искористи тоа време за да роди четири деца: првородениот син Озирис, неговиот брат Сет и нивните две сестри Изис и Нефтис . Според некои верзии на митот, постоел и апетто дете, по едно за секој од петте дена, богот Хароерис или Хорус Постариот.

Падот на Ра

Без разлика, кога децата на Нут ќе излезат од нејзината утроба, пророштвото за падот на Ра конечно може да започне. Сепак, тоа не се случи веднаш. Прво, децата пораснале, а Озирис се оженил со својата сестра Изида, и на крајот станал крал на Египет. Во меѓувреме, Сет се оженил со Нефтис и станал бог на хаосот, безобразно живеејќи во сенката на својот брат.

Божицата Изида, прикажана со крилја

Дури и како обичен крал, Озирис бил сакан од народот на Египет. Заедно со Исис, кралската двојка ги учела луѓето да одгледуваат култури и жито, да се грижат за стоката и да прават леб и пиво. Владеењето на Озирис беше владеење со изобилство, па затоа тој стана познат првенствено како бог на плодноста .

Озирис исто така беше познат како совршено фер и праведен владетел, а тој стана олицетворение на maat - египетскиот концепт на рамнотежа. Зборот maat е претставен во хиероглиф како ној пердув што станува доста важно подоцна во приказната на Озирис.

Статуа на Озирис од Прнерфрт Египет. Погледнете го овде.

На крајот, Изида одлучи дека нејзиниот сопруг заслужува да постигне уште повеќе, и смислила план да го стави на божествениот престол, за тој да владее над сите богови, како и над човештвото.

Користејќи ја својата магија и лукав Изида успеа да заразибогот на сонцето Ра со моќен отров кој му се заканувал по животот. Нејзиниот план бил да манипулира со Ра да и го каже своето вистинско име, што потоа ќе и даде моќ над него. Таа вети дека ќе му го даде противотровот на Ра доколку тој го открие своето име, и неволно, богот на сонцето го стори тоа. Исис потоа ја излечила неговата болест.

Сега имајќи го неговото вистинско име, Исис имаше моќ да манипулира со Ра и таа едноставно му рече да се откаже од тронот и да се повлече. Оставен без избор, богот на сонцето го ослободил божествениот престол и се повлекол на небото. Со својата сопруга и љубовта на народот зад себе, Озирис се искачи на тронот и стана новиот врховен бог на Египет, исполнувајќи го пророштвото за крајот на владеењето на Ра.

Впечаток на уметникот за Сет од Синот на фараонот . Погледнете го овде.

Сепак, ова беше само почеток на приказната на Озирис. Зашто додека Озирис продолжи да биде голем владетел и ја имаше целосната поддршка и обожавање од народот на Египет, огорченоста на Сет кон неговиот брат само продолжи да расте. Еден ден, додека Озирис го напуштил својот престол за да посети други земји и ја оставил Исис да владее на негово место, Сет почнал да ги поставува деловите од згрчениот план.

Сетот започна со подготовка на гозба во Озирис чест, рече тој, да го одбележи неговото враќање. Сет ги покани на гозбата сите божества и кралеви од блиските земји, но приреди и посебно изненадување – прекраснозлатно позлатен дрвен ковчег со прецизна големина и димензии на телото на Озирис.

Кога се врати богот крал и започна славната гозба. Сите уживаа подолго време и затоа, кога Сет ја донесе својата кутија, сите нивни гости и пријдоа со лесна љубопитност. Сет објави дека градите е подарок што ќе му го подари на секој што може совршено да се вклопи во кутијата.

Еден по друг, гостите ја тестираа чудната кутија, но никој не успеа да се смести совршено во неа. И Озирис реши да се обиде. На сите освен на изненадување на Сет, богот крал совршено одговараше. Меѓутоа, пред да може Озирис да стане од градите, Озирис и неколку соучесници што ги сокрил во толпата го затворија капакот на кутијата и ја заковаа затворајќи ја со прикован, запечатувајќи го Озирис во ковчегот.

Потоа, пред Запрепастен поглед на толпата, Сет го зеде ковчегот и го фрли во реката Нил. Пред некој да може да направи нешто, ковчегот на Озирис лебдеше по струјата. И така Озирис го удави неговиот брат.

Додека божјиот ковчег лебдеше на север низ Нил, на крајот стигна до Средоземното Море. Таму, струите го однесоа ковчегот североисточно, по должината на крајбрежјето, сè додека на крајот не слета во основата на дрвото тамарис во близина на градот Библос во денешен Либан. Секако, со телото на богот на плодноста закопано во неговите корени, дрвото брзо порасна до неверојатенголемина, импресионирајќи ги сите во градот, вклучително и кралот на Библос.

Тамарисово дрво

Градскиот владетел наредил дрвото да се исече и да се направи столб за неговата престолна соба. Неговите поданици се обврзаа, но се случи да го исечат точниот дел од стеблото на дрвото што израсна околу ковчегот на Озирис. Така, целосно несвесен, кралот на Библос имаше труп на врховно божество, кое почиваше веднаш до неговиот престол.

Во меѓувреме, тагуваната Изида очајно го бараше својот сопруг низ целата земја. Таа побара помош од нејзината сестра Нефтис, иако таа му помогна на Сет во гозбата. Заедно, двете сестри се трансформираа во соколи или змејови и летаа низ Египет и пошироко во потрага по ковчегот на Озирис.

На крајот, откако ги прашала луѓето во близина на делтата на Нил, Исида сфатила во која насока можеби лебдел ковчегот. Летала кон Библос и се претворила во старица пред да влезе во градот. Потоа ги понудила своите услуги на сопругата на кралот, со право претпоставувајќи дека таа позиција ќе и даде можност да го бара Озирис.

По некое време, Изида открила дека телото на нејзиниот сопруг се наоѓа во столбот од тамарис во собата на тронот. Меѓутоа, во тоа време, таа исто така ги сакаше децата на семејството. Така, чувствувајќи се дарежлива, божицата решила да му понуди бесмртност на еден од нивнитедеца.

Една пречка беше фактот дека процесот на давање бесмртност вклучуваше поминување низ ритуален оган за да се изгори смртното месо. За среќа, мајката на момчето - сопругата на кралот - влегла во собата токму додека Исида го надгледувала преминот низ оган. Ужасната, мајката ја нападна Исис и го лиши својот син од шансата за бесмртност.

Столот што го држеше телото на Озирис стана познат како столбот Дџед

Изида ја отстрани нејзината маска и го откри нејзиното вистинско божествено јас, спречувајќи го нападот на жената. Одеднаш сфаќајќи ја својата грешка, сопругата на кралот побарала прошка. И таа и нејзиниот сопруг ѝ понудија на Исис сè што таа сака да ја врати нејзината наклонетост. Сè што побара Изида, се разбира, беше столбот од тамарис во кој лежеше Озирис.

Сметајќи дека е мала цена, кралот на Библос среќно му го подари на Изида столбот. Таа потоа го отстранила ковчегот на нејзиниот сопруг и го напуштила Библос, оставајќи го столбот зад себе. Столбот што го држеше телото на Озирис стана познат како столб Дџед, симбол сам по себе.

Назад во Египет, Изида го сокри телото на Озирис во мочуриште додека не најде начин да го врати во животот. Изида беше моќен волшебник, но не знаеше како да го направи тоа чудо. Таа ги замоли Тот и Нефтис за помош, но притоа го оставила скриеното тело нечувано.

Додека таа беше отсутна, Сет го најде телото на својот брат. Во второто вклопување набратоубиство, Сет го исекол телото на Озирис на парчиња и го расфрлал низ Египет. Точниот број на парчиња варира помеѓу различните верзии на митот, кој се движи од околу 12 до 42. Причината зад ова е што практично секоја египетска провинција тврди дека имала парче Озирис во одреден момент во времето.

Деловите од телото на Озирис беа расфрлани низ Египет

Во меѓувреме, Исис успеа да открие како да го врати Озирис во живот. Враќајќи се таму каде што го оставила телото, сепак, повторно се соочила со загубата на нејзиниот сопруг. Уште повознемирена, но воопшто не одвратена, божицата уште еднаш се претвори во сокол и прелета над Египет. Еден по еден, таа ги собираше парчињата Озирис од секоја провинција на земјата. Таа на крајот успеа да ги собере сите парчиња освен едно – пенисот на Озирис. Тој дел, за жал, паднал во реката Нил, каде што бил изеден од риба.

Непоколеблива во нејзината желба да го врати Озирис во живот, Изида го започнала ритуалот на воскреснување и покрај делот што недостасувал. Со помош на Нефтис и Тот, Изида успеала да го воскресне Озирис, иако ефектот бил краток и Озирис починал за последен пат веднаш по неговото воскреснување.

Сепак, Исис не трошеше ништо од времето што го имаше со нејзиниот сопруг. И покрај неговата полужива состојба и иако му недостигаше пенисот, Исис беше решеназабремени со детето на Озирис. Таа уште еднаш се трансформираше во змеј или сокол и почна да лета во кругови околу воскреснатиот Озирис. Притоа, таа извадила делови од неговата жива сила и ја впила во себе, а со тоа останала бремена.

Потоа, Озирис умре уште еднаш. Изида и Нефтис ги одржаа официјалните погребни обреди за нивниот брат и го набљудуваа неговото преминување во Подземниот свет. Овој церемонијален настан е причината зошто двете сестри станаа симболи на погребниот аспект на смртта и нејзината жалост. Озирис, од друга страна, имаше уште работа, дури и во смртта . Поранешното божество на плодноста стана бог на смртта и задгробниот живот во египетската митологија.

Озирис владее со подземјето

Од тој момент, Озирис ги минувал своите денови во египетското подземје или Дуат . Таму, во Салата на Маат на Озирис, тој го надгледуваше судот на душите на луѓето. Првата задача на секој починат, кога ќе се соочи со Озирис, беше да ги наведе 42-те имиња на Проценувачите на Маат или на рамнотежа. Овие беа помали египетски божества кои секој од нив ги задолжи за судење на душите на мртвите. Потоа, покојникот морал да ги изрецитира сите гревови што не ги направил додека биле живи. Ова беше познато како „негативно признание“.

На крајот, срцето на покојникот беше измерено на вага со пердув од ној - симболот на маат - од страна на богот Анубис ,

Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.