Популарни христијански симболи - историја, значење и важност

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Низ историјата, симболите биле широко користени како форма на религиозно изразување. Додека некои христијански деноминации не користат фигури или симболика за да ја изразат својата вера, други ги користат за да ја покажат својата посветеност. Еве некои од најпопуларните симболи поврзани со христијанството и за што се залагаат.

  Крстот

  Крстот е најпопуларниот симбол на христијанството . Постојат многу варијации и типови на христијански крстови , но најпопуларниот е латинскиот крст, со долга вертикална греда со пократок хоризонтален зрак поблиску до врвот.

  Крстот беше алатка за тортура – ​​начин да се убие човек јавно и со срам и понижување. Историските докази сугерираат дека Исус бил погубен на „ тау крст “ или „crux commissa“, што е крст во форма на Т, што личи на обликот на грчката буква тау. Меѓутоа, повеќето христијани денес веруваат дека тој бил прикован на латински крст или „crux immissa“. Историјата покажува дека распнувањето се правело и со едноставен вертикален столб без вкрстени шипки, познат како „crux simplex“.

  Иако многу историчари забележале дека крстот потекнувал од претхристијанските култури, тој бил прифатен како религиозен симбол поради погубувањето на Христос од страна на римските власти. Во христијанството крстот стои како симбол на верата и спасението, како потсетник за смртта и воскресението Христово.

  Друго.варијација на крстот, распетието е крст со уметничка претстава на Христос на него. Според католичкиот катехизам, тоа е свет симбол поставен од црквата за католиците да го добијат Божјиот благослов. За нив, страдањето на Христос прикажано на распетието ги потсетува на неговата смрт за нивно спасение. Напротив, протестантите го користат латинскиот крст за да илустрираат дека Исус повеќе не страда.

  Христијанска риба или „Ихтус“

  Препозната по неговите два вкрстени лаци кои ја следат контурата на риба, симболот ихтис е акростих за грчката фраза „Исус Христос, Син Божји, Спасител.“ На грчки, „ихтус“ значи „риба“, која христијаните ја поврзуваат со приказните во евангелијата кога Христос ги нарекол своите ученици „рибари на луѓе“ и на чудесен начин нахранил големо мноштво со две риби и пет лебови.

  Кога раните христијани биле прогонувани, тие го користеле симболот како таен знак за да го идентификуваат својот ближен верниците. Се верува дека едниот христијанин би нацртал лак на рибата, а другиот христијанин би ја комплетирал сликата со цртање на другиот лак, покажувајќи дека и двајцата се Христови верници. Тие го користеа симболот за обележување места за богослужба, светилишта и катакомби.

  Ангелите

  Ангелите се опишани како гласници на Бога, или духовни суштества кои биле користени за испраќање пораки до неговите пророци и слуги.Зборот „ангел“ доаѓа од грчкиот збор „aggelos“ и хебрејскиот термин „malakh“ што се преведува во „гласник“.

  Во минатото, ангелите служеле и како заштитници и џелати, што ги прави моќен симбол на заштита во некои вери. Православните христијани веруваат во ангели чувари и веруваат дека овие духовни суштества ги чуваат и ги штитат од зло. 7>„гулабот што слегува“ симболот го претставува Светиот Дух кој се спушта врз Исус за време на неговото крштевање во водите на Јордан. Некои христијани исто така веруваат дека симболизира мир, чистота и Божјо одобрување.

  Гулабот што слегувал почнал да станува симбол на мирот и надежта кога се поврзал со приказната за Ное и Големиот потоп, каде што гулабот се вратил со маслиново лист. Во Библијата има многу примери кои се однесуваат на гулабите. На пример, древните Израелци ги користеле гулабите како жртвен принос во нивните религиозни ритуали. Исто така, Исус им рекол на своите следбеници да бидат „невини како гулаби“, што го прави симбол на чистотата.

  Алфа и Омега

  „Алфа“ е првата буква од грчката азбука , а „омега“ е последното, што го подразбира концептот „првиот и последниот“ или „почетокот и крајот“. Затоа, Алфа и Омега се однесува на титулата за Семоќниот Бог.

  Во книгата наОткровението, Бог се нарекува себеси како Алфа и Омега, бидејќи пред него немало друг Семоќен Бог, и нема да има ниту еден по него, што всушност го прави прв и последен. Раните христијани го користеле симболот како Божји монограм во нивните скулптури, слики, мозаици, уметнички украси, црковни украси и олтари.

  Во денешно време, симболот се користи во православната иконографија и е вообичаен во протестантските и англиканските традиции . Некои примери може да се најдат во мозаиците и фреските на античките цркви, како што се црквата Свети Марко и капелата Свети Фелиситас во Рим.

  Христограми

  Христограмот е симбол за Христос составен од преклопувачки букви кои формираат кратенка за името Исус Христос . Дали знаете дека различните типови на христограми се поврзани со различните традиции на христијанството? Најпопуларните се Chi-Rho, IHS, ICXC и INRI, кои се сметаат за божествени имиња или титули во грчките ракописи на Светото писмо.

  Chi-Rho

  Друг ранохристијански симбол, Чи-Ро монограмот е првите две букви од „Христос“ на грчки јазик. Во грчката азбука, „Христос“ се пишува како ΧΡΙΣΤΟΣ каде што Chi е напишано како „Х“ и Rho како „П". Симболот се формира со преклопување на почетните две букви X и P со големи букви. Тоа е еден од најстарите христограми или симболи формирани од комбинацијатана буквите од името Исус Христос .

  Иако некои историчари веруваат дека симболот има пагански корени и претхристијанско потекло, тој се здоби со популарност откако беше усвоен од римскиот император Константин I како симбол на неговата војска и го направи христијанството официјална религија на Римската империја. Медалјоните и монетите исковани за време на неговото владеење го прикажуваа симболот, а до 350 година од н.е., тој беше вклучен во христијанската уметност.

  „IHS“ или „IHC“ монограм

  Произлезени од првите три букви од грчкото име за Исус (ΙΗΣ или iota-eta-sigma), HIS и IHC понекогаш се толкуваат како Исус, Спасител на Мажи (Iesus Hominum Salvator на латински). Грчката буква сигма (Σ) е транслитерирана како латинска буква S или латинска буква Ц>

  Овие симболи биле вообичаени во христијанството на латински јазик во средновековна Западна Европа и сè уште се користат на олтарите и на свештеничките одежди од членовите на језуитскиот ред и другите христијански деноминации.

  ICXC

  Во источното христијанство, „ICXC“ е кратенка со четири букви од грчките зборови за Исус Христос (ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ напишана како „IHCOYC XPICTOC“). Понекогаш е придружен со словенски збор NIKA , што значи победа или освојување . Затоа, „ICXC NIKA“ значи Исус Христос победува . Во денешно време, монограмот може да се види впишан на симболот ихтус .

  ИНРИ

  Во западното христијанство и другите православни цркви, „ИНРИ“ е се користи како акроним на латинската фраза Исус Назареецот, крал на Евреите . Бидејќи се појавува во Новиот завет на христијанската Библија, многумина го вклучиле симболот во распетија и крстови. Многу источни православни цркви ги користат грчките букви „ИНБИ“ врз основа на грчката верзија на фразата.

  Симболи на Христијанската Троица

  Троица била централна доктрина на многумина Христијанските цркви со векови. Иако постојат различни концепти, верувањето е дека еден Бог е три Лица: Отец, Син и Светиот Дух. Повеќето научници и историчари се согласуваат дека тројната догма е изум од крајот на четвртиот век.

  Според Новата католичка енциклопедија , верувањето „не било цврсто утврдено“ и не било вклучено „во христијанскиот живот и неговата исповед на вера, пред крајот на IV век. , влијаеше врз христијанските цркви. Во денешно време, многу христијани го инкорпорираат верувањето во својата вера, а создадени се многу симболи како што се Боромејски прстени , Трикетра и Триаголник за да ја претставуваат Троицата.Дури и Шамрокот често се користи како природен симбол на Троица.

  Borromean Rings

  Концепт земен од математиката, Боромеанските прстени се три испреплетени кругови кои го претставуваат божественото тројство, каде што Бог е составен од три лица кои се еднакви. Асоцијацијата може да се следи наназад до Свети Августин, каде што опишал како три златни прстени може да бидат три прстени, но од една супстанција. Свети Августин бил теолог и филозоф кој помогнал да се постават темелите на средновековното и модерното христијанско верување. -аголна форма која се состои од три меѓусебно поврзани лаци, „трикетра“ ја симболизира Троицата кај раните христијани. Се предлага симболот да се заснова на христијанската риба или ichthus симболот . Некои историчари велат дека Трикетра има келтско потекло, додека други веруваат дека може да се проследи наназад околу 500 п.н.е. Во денешно време, симболот често се користи во христијански контекст за да го претстави тројството.

  Триаголник

  Геометриските форми се дел од религиозната симболика илјадници години . Во христијанските православни верувања, триаголникот е една од најраните претстави на Троица, каде три агли и три страни симболизираат еден Бог во три лица.

  Сидро

  Во православното христијанство , симболот за прицврстување претставува надежи непоколебливост. Стана популарен поради неговата блиска сличност со крстот. Всушност, на облеката на надбискупот на Руската православна црква беше забележан „сидро крст“. Симболот бил пронајден во катакомбите во Рим и старите скапоцени камења, а некои христијани сè уште носат накит за сидро и тетоважи за да ја изразат својата вера.

  Пламен

  Пламенот го претставува Божјото присуство, кое е зошто црквите користат свеќи за да го симболизираат Христос како „Светлина на светот“. Всушност, претставите на светлината како пламен, светилки и свеќи станаа вообичаени симболи на христијанството. Повеќето верници го поврзуваат со водството и водството на Бога. Во некои христијански деноминации, сонцето е претстава на Исус како „светлина“ и „Сонце на правдата“. 8> има глобус на кој е поставен крст. Земјината топка го претставува светот, додека крстот го претставува христијанството - заедно, сликата го симболизира ширењето на христијанството во сите делови на светот. Овој симбол бил многу популарен за време на средновековниот период и се користел во кралските регалии, во христијанската иконографија и за време на крстоносните војни. Тоа покажа дека монархот бил извршител на Божјата волја на земјата и дека тој што го држел крстосувачот Глобус имал божествено право да владее.

  Накратко

  Додека крстот е најпознатиот симбол на христијанството денес,други симболи како ихтус, гулаб што опаѓа, алфа и омега, заедно со христограмите и знаците на Троица отсекогаш играле важна улога во христијанската религија, обединувајќи ја нивната вера, традиции и верувања. Овие симболи продолжуваат да бидат многу популарни во христијанските кругови и често се претставени во накитот, уметничките дела, архитектурата и облеката, за да именуваме неколку.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.