Посејдон - грчки бог на морето

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Посејдон е старогрчкиот бог на морињата. Тој бил познат како заштитник на морнарите, како и покровител на многу различни грчки градови и колонии. Неговата способност да создава земјотреси му ја донела титулата „ Земјотрес “ од страна на оние што го обожавале. Како еден од дванаесетте олимпијци, Посејдон е многу претставен низ грчката митологија и уметност. Неговата моќна улога како бог на морето значеше дека тој имал директна интеракција со многу грчки херои, како и со разни други богови и божици.

  Подолу е листа на најдобри избори на уредникот со статуата на Посејдон.

  6>Најдобри избори на уредникот Посејдон јава хипокампус со статуа на Тројажецот Погледнете го ова овде Amazon.com Преттија Посејдон Грчкиот бог на морската фигурина Домашна статуа на работната површина Нептун... Погледнете го овде Amazon.com Посејдон Грчкиот бог на морето со статуата на Тројажецот Видете го ова овде Amazon.com Последното ажурирање беше на: 24 ноември 2022 година 12:23 часот

  Потеклото на Посејдон

  Посејдон бил едно од децата на Титаните Уран и Реа, заедно со Деметра, Ад, Хестија , Хера и Хирон . Уран се плашеше од исполнувањето на пророштвото во кое се вели дека едно од неговите деца ќе го собори. За да ја спречи судбината, Уран ги проголта сите свои деца. Меѓутоа, неговиот син Зевс заговарал со Реја и го соборил Кронус. Тој ги ослободил своите браќа и сестри, вклучувајќи го и Посејдон, со тоа што го отпуштил Кронуснив.

  Откако неговиот татко, Крон, бил поразен, се вели дека светот тогаш бил поделен помеѓу Посејдон и неговите браќа, Зевс и Ад . На Посејдон му биле дадени морињата да бидат негов домен додека Зевс го примил небото, а Адот подземјето.

  Кој е Посејдон?

  Посејдон бил главен бог и како резултат на тоа бил обожаван во многу градови. Неговата повеликозна страна го виде како создава нови острови и ги смирува морињата со цел да им помогне на морнарите и рибарите.

  Кога беше лут, сепак, се веруваше дека тој предизвикува поплави, земјотреси, давења и бродоломи како казна. Посејдон исто така може да предизвика одредени нарушувања, особено епилепсија. Поврзаноста на Посејдон со морето и едрењето значело дека морнарите го почитувале, честопати му се молеле, а понекогаш дури и му жртвувале коњи со давење.

  Меѓу народите на изолираниот остров Аркадија, Посејдон обично се појавувал како коњ и речниот дух на подземниот свет. Аркадијците веруваат дека додека бил во форма на коњ, пастувот Посејдон ја гонел божицата Деметра (која исто така била во форма на коњ како кобила). Набргу потоа Деметра ги родила пастувот Арион и кобилата Деспоина. Меѓутоа, пошироко, тој е познат како скротувач на коњи или едноставно како нивен татко.

  Децата и сопружниците на Посејдон

  Посејдон бил познато дека имал многу љубовници (и машки и женски ) и уште повеќе деца. Додека тојимал неколку помали богови и божици, како и митолошки суштества, а се верувало дека имал и некои херои, како што е Тезеј . Еве некои од најзначајните сопружници и деца поврзани со Посејдон:

  • Амфитрита е морска божица, како и сопруга на Посејдон. Тие имаа син по име Тритон, кој беше ловец.
  • Тезеј митскиот крал и основач на Атина се сметаше дека е син на Посејдон.
  • Тиро била смртна жена која се заљубила во речниот бог по име Енипеус. Иако се обидела да биде со него, Енипеус ја одбил. Посејдон, гледајќи можност да ја легне убавата Тиро, се преправи во Енипеј. Тиро набрзо ги родила момчињата близнаци Пелијас и Нелеус.
  • Посејдон имал афера со Алопе , неговата внука, и преку неа го добил херојот Хипотун. Згрозен и налутен од нивната врска, таткото на Алопе (и синот на Посејдон) ја закопал жива. Во моментот на љубезност, Посејдон го претвори телото на Алопе во изворот, Алопе, кој се наоѓа во близина на Елевсида.
  • Смртникот Амимон беше гонет од лут хтонски сатир кој се обидуваше да ја силува. Посејдон ја спасил и заедно добиле дете по име Науплиј.
  • Жена по име Каенис била киднапирана и силувана од Посејдон. Потоа, Посејдон му понудил на Каенис да му исполни една единствена желба. Каенис, згрозен ивознемирена, посака да ја сменат во маж за да не може повторно да ја навредуваат. Посејдон и ја исполни желбата освен што и даде непробојна кожа. Каенис потоа бил познат како Кенеј и станал мал грчки херој.
  • Посејдон ја силувал Медуза во храмот посветен на Атина. Ова ја налутило Атина која ја казнила Медуза менувајќи ја во чудовиште. Откако биле убиени од херојот Персеј, од телото на Медуза излегле две деца. Тоа беа Хрисаор, прикажан како млад човек, и крилестиот коњ Пегаз — двата сина на Посејдон.
  • Се смета дека Посејдон бил татко на Киклопот Полифем како како и гигантите Алебион, Бергион, Отос и Ефиалтае.
  • Еден од машките љубовници на Посејдон бил малолетно морско божество, познато како Нерити . Се сметало дека Нерит е вљубен во Посејдон. Посејдон му ја возвратил љубовта и нивната меѓусебна наклонетост е потеклото на Антерос, богот на возвратената љубов. Посејдон го направи Неритес свој кочија и го опсипуваше со своето внимание. Можеби поради љубомора, богот на сонцето Хелиос го претвори Неритите во школки.

  Приказни за Посејдон

  Многу од митовите за Посејдон се повикуваат на неговиот брз темперамент и лесно навредлива природа . Овие приказни, исто така, имаат тенденција да ги вклучуваат децата или подароците на Посејдон.

  • Посејдон и Одисеј

  За време на Одисеја, херојот Одисеј наидува на еден од синовите на Посејдон, киклопот Полифем. Полифем е едноок, човекојаден џин, кој заробува и убива многу од екипажот на Одисеј. Одисеј го измамува Полифем, на крајот заслепувајќи го неговото единствено око и бегајќи со останатите луѓе. Полифем му се моли на својот татко Посејдон, барајќи од него никогаш да не дозволи Одисеј да пристигне дома. Посејдон ја слуша молитвата на неговиот син и го попречува патувањето на Одисеј назад во неговиот дом речиси дваесет години, убивајќи многу од неговите луѓе во тој процес.

  • Посејдон и Атина

  Посејдон и Атина се натпреваруваа да станат покровител на Атина. Било договорено и двајцата да им дадат подарок на Атињаните, а потоа кралот Кекропс да го избере подобриот меѓу нив. Посејдон го нафрли својот трозабец во сувата земја и се појави извор. Меѓутоа, водата била солена и затоа не можела да се пие. Атина им понудила на Атињаните маслиново дрво кое можело да обезбеди дрво, масло и храна за атинскиот народ. Секропс го избрал подарокот на Атина и огорчен од загубата, Посејдон испратил поплава во Атичката низина како казна.

  • Кралот Минос и Посејдон

  Да ја оправда својата нова позиција како крал на Крит, смртникот Минос му се молел на Посејдон за знак. Посејдон испрати огромен бел бик, кој излезе од морето со очекување дека Минос подоцна ќе го жртвува бикот. Минос стана љубител набикот и наместо тоа жртвувал друг, што го налутило Посејдон. Во својот бес, Посејдон ја проколнал сопругата на Мино, Пасифае, да го сака белиот бик. Пасифае на крајот го родила познатото чудовиште, Минотаурот кој бил половина човек и половина бик.

  Симболи на Посејдон

  • Посејдон јава кочија влечен од хипокампус , митско суштество налик на коњ со перки за копита.
  • Тој е поврзан со делфините и сојузник со сите суштества на морето бидејќи тоа е негов домен.
  • Тој користи трозабец, кој е тројно копје што се користи за риболов.
  • Некои други симболи на Посејдон ги вклучуваат коњот и бикот.

  Посејдон во римската митологија

  Еквивалент на Посејдон во римската митологија е Нептун. Нептун е познат како бог на слатката вода, како и на морето. Тој, исто така, е силно поврзан со коњите, дури и оди дотаму што е познат како покровител на коњските трки.

  Посејдон во модерните времиња

  • Посејдон денес се обожава како дел од модерното Хеленската религија како обожавање на грчките богови беше препознаена од грчката влада уште во 2017 година.
  • Серијата книги за млади возрасни Перси Џексон и олимпијците од Рик Риордан видно го прикажува Посејдон. Главниот лик, Перси, е син на Посејдон. Во романите, Перси се бори со грчки чудовишта и често се среќава со други деца на Посејдон, од кои некои сезло.

  Лекции од приказната на Посејдон

  • Легородичен и похотлив - Посејдон е често лаком и воден од неговата потреба сексуално да поседува други. Неговите непромислени постапки влијаат на многу од оние околу него, иако ретко тој самиот.
  • Уништувачот – Моќта на Посејдон многу посилно се приклонува кон уништување отколку кон создавање. Тој е бог на земјотресите, цунамито и ураганите. Тој го отстранува својот гнев и фрустрација врз оние кои често се невини од беспомошни да го спречат.
  • Емоционален ролеркостер – Емоциите на Посејдон се длабоки. Тој е сиромашен губитник и често покажува неконтролиран гнев. Тој може да биде или суров или љубезен и навидум да се менува меѓу двајцата за една пара. Тој често работи врз основа на емоции, а не на логика.

  Посејдон факти

  1- Кои се родителите на Посејдон?

  Родителите на Посејдон се титаните Кронус и Реа .

  2- Дали Посејдон имал деца?

  Да, Посејдон имал многу деца. Некои од најзначајните вклучуваат Пегаз, Хрисаор, Тезеј и Тритон.

  3- Кои се браќата и сестрите на Посејдон?

  Браќата и сестрите на Посејдон вклучуваат Хера, Деметра, Хирон, Зевс, Хестија и Адот.

  4- Кои биле сопругите на Посејдон?

  Сопружниците на Посејдон вклучуваат Деметра, Афродита, Медуза и многу други.

  5- За што е богот Посејдон?

  Посејдон е богот наморе, бури, земјотреси и коњи.

  6- Кои биле моќите на Посејдон?

  Посејдон можел да го контролира морето, создавајќи бури, манипулирајќи со плимата и осеката, молњите и цунамито. Тој, исто така, може да направи земјотрес.

  7- Дали Посејдон може да се смени?

  Како Зевс, Посејдон може да се трансформира во други форми. Тој често го правел тоа за да има афери со смртници.

  Накратко

  Влијанието на Посејдон врз грчката митологија е огромно. Како еден од дванаесетте олимпијци, како и владетел на морињата, Посејдон комуницира со други богови, чудовишта и смртници. Често, тој може да се види како им дава благодети на хероите или, напротив, како дожд ги уништува. Тој е истакната фигура во поп-културата денес, се појавува во книги и телевизија, покрај тоа што сè уште го обожаваат современите луѓе.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.