Различни знамиња на виножито и нивните значења

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese
 • Знаме на гордоста на Гилберт Бејкер
 • 1978-1999 Знаме на гордоста
 • Знаме на геј гордоста
 • Бисексуално знаме
 • Знаме на трансродови
 • Пансексуално знаме
 • Крмин Знаме на лезбејската гордост
 • Биродово знаме
 • Асексуално знаме
 • Полиамориско знаме
 • Родово квир знаме
 • Знаме на директен сојузник
 • Инклузивно знаме на луѓе со боја
 • Знаме на гордоста на напредокот

Знамето со виножито е еден од најчестите симболи на ЛГБТК заедницата денес , но тоа не е толку едноставно како што може да изгледаат другите. Знамето на виножитото е претставник на сите видови полови, сексуалности и сексуални ориентации. Оттука, членовите на ЛГБТК заедницата излегоа со варијации за знамето на виножитото.

Меѓутоа, дали знаевте дека освен што претставува бегство од бинарните родови норми, знамето на виножитото се користело и од други групи и култури да ги претставиме другите концепти?

Во оваа статија, ќе ги разгледаме подетално сите повторувања на знамето на виножитото и како тоа на крајот беше искористено како симбол на мирот и гордоста не само од ЛГБТК заедницата , но и други групи низ историјата.

Будистичко знаме

Еден од првите пати кога знаме со виножито било поставено било во Коломбо, Шри Ланка во 1885 година. Оваа верзија на знамето на виножитото се користеше за претставување на будизмот. Оригиналното будистичко знаме имаше долга форма на стриминг, но беше променето во нормална големина на знамето за полесно користење.

 • Сино – Универзално сочувство
 • Жолта – Средна патека
 • Црвена – Благословите на практиката (достигнување, мудрост, доблест, среќа и достоинство)
 • Бела – Чистота
 • Портокалова – Мудроста на учењата на Буда

Шестата вертикална лента е комбинација од 5 бои што претставува сложена звучна боја која се залага за Вистината на учењето на Буда или „суштината на животот“. Боите на знамето исто така варираат во зависност од тоа во која будистичка нација се користи. На пример, будистичкото знаме во Јапонија ја користи зелената боја наместо портокалова, додека тибетското знаме исто така ја заменува портокаловата боја со кафеава.

Co -оперативно движење

Знамето на виножитото (со 7 бои на спектарот во правилен редослед) е исто така меѓународен симбол за кооперативното движење или движењето кое се обиде да ги заштити работниците од неправедно работење Услови. Оваа традиција е воспоставена во далечната 1921 година, на Меѓународниот кооперативен конгрес на лидерите на светските кооперативи во Швајцарија.

Тогаш, кооперативите се зголемуваа на број и групата сакаше нешто да ги идентификува сите и да ги обедини задругите ширум светот. Предлогот на професорот Чарлс Гид за користење на боите на виножитото беше прифатен за да се симболизира единството во услови на различност и напредок.

За движењето Кооператив,боите на виножитото го претставуваа следново:

 • Црвена – Храброст
 • Портокалова – Надеж
 • Жолта – Топлина и пријателство
 • Зелена – Континуиран предизвик за раст
 • Небесно сино – Неограничен потенцијал и можности
 • Темно сина – напорна работа и упорност
 • Виолетова – Топлина, убавина, почит кон другите

Меѓународно знаме за мир

Пред да стане глобален симбол на ЛГБТК гордоста, знамето со виножито беше симбол на мирот. За прв пат беше искористен како таков за време на мировниот марш во Италија во 1961 година. Демонстрантите добија инспирација од демонстрациите против нуклеарното оружје кои користеа слични разнобојни транспаренти. Варијациите на знамето на мирот виножито го имаат зборот Pace, италијанскиот збор за мир и Eirini грчкиот збор за мир, отпечатен во центарот.

Queer Pride Знамиња (LGBTQ Pride Flag)

Традиционалното виножито знаме го симболизира модерното ЛГБТК движење од 1977 година. Но, се разбира, веќе сте виделе други верзии на знамето на гордоста. Подолу се наведени неколку варијации на знамето на гордоста на ЛГБТК и што тие претставуваат.

Знамето на гордоста на Гилберт Бејкер

Знамето на гордоста на уметникот и армискиот ветеран од Сан Франциско Гилберт Бејкер се смета за традиционално ЛГБТК знаме, со розова боја на врвот на нормалните бои на виножитото. Бејкер мислеше на виножитото како симбол на ЛГБТКзаедница откако беше предизвикан од активистот за правата на хомосексуалците Харви Милк да сошие симбол на гордост и единство за геј заедницата. Како резултат на тоа, Бејкер излезе со ова знаме. Се зборуваше дека тој црпел инспирација од песната на Џуди Гарланд со наслов „Over the Rainbow“.

Сепак, дури во 1978 година боите на виножитото официјално полетаа за да ја претставуваат ЛГБТК заедницата. Бејкер го донесе традиционалното знаме на гордоста на Парадата за Денот на слободата на хомосексуалците во Сан Франциско на 25 јуни 1978 година и за прв пат го истакна своето знаме.

Еве што се значењата зад секоја боја на традиционалното знаме на гордоста на ЛГБТК:

 • Жешко розово – Секс
 • Црвено – Живот
 • Портокалова – Исцелување
 • Жолта – Сонце
 • Зелена – Природа
 • Тиркизна – Уметност
 • Индиго – Спокојство & засилувач; Harmony
 • Violet – Spirit

1978-1999 Pride Flag

Оваа верзија на Pride Flag е создадена исклучиво поради недостаток на понуда од топла розова ткаенина. Компанијата за знаме на Парамаунт, па дури и Гилберт Бејкер го користеа ова за целите на масовна дистрибуција и стана широко прифатено како иконично знаме на ЛГБТК.

Знамето на геј гордоста

Знамето на геј гордоста е многу слично на првите две споменати знамиња на гордоста. Сепак, му недостигаат боите розова и тиркизна. Во тоа време, и топла розова и тиркизна беа тешки за производство. Плус, на некои луѓе не им се допадна непарниот број на лентизнамето со отсуство на топла розова. Така, за симболот на геј гордоста, двете бои беа целосно исфрлени. Друга промена што се случи беше тоа што индигото беше заменето со кралско сино, покласична варијација на самата боја.

Бисексуално знаме

Бисексуалното знаме беше дизајнирано од Мајкл Пејџ уште во 1998 година, за да се зголеми видливоста и застапеноста на бисексуалноста во ЛГБТК заедницата и општеството како целина.

Знамето има 3 бои, составени од розова (што претставува можност за привлечност од ист пол), кралско сина (за можноста за привлечност од спротивниот пол) и длабока нијанса на лаванда (што ја покажува можноста за привлечност за секого долж родовиот спектар).

Трансродово знаме

Трансродовата жена Моника Хелмс го дизајнираше ова знаме и првпат го покажа на парадата на гордоста во Феникс Аризона во 2000 година.

Хелмс објасни дека ги избрала боите бебешко сина и розова како традиционални бои за младите момчиња и девојчиња. Таа, исто така, ја додаде белата боја во средината за да го симболизира периодот на транзиција и членовите на ЛГБТК заедницата кои се родово неутрални и оние кои се идентификуваат како интерсексуалци.

Хелмс додаде дека шемата е создадена намерно за да укаже на исправност или трансродовите кои се обидуваат да најдат исправност во сопствениот живот.

Пансексуално знаме

Пансексуалното знаме нема познат творец. Едноставно излезе на површинана интернет до 2010 година. Но боите на пансексуалното знаме го значат следново: розовата и сината ги симболизираат половите личности (машко или женско), додека златното во средината ги претставува оние кои се припадници на третиот пол, мешани полови, или без род.

Крмин Лезбејско знаме на гордоста

Лезбејското знаме со кармин ја претставува женската лезбејска заедница со 7 нијанси на розови и црвени риги. Има и белег од кармин на горниот лев агол од знамето. Без ознаката на бакнежот, некои луѓе веруваат дека тоа се залага за други видови лезбејки. Сепак, нема официјално знаме за овој дел од ЛГБТК заедницата.

Биродови знаме

Биродови се луѓе кои веруваат дека имаат двојни полови. Ова значи дека тие доживуваат два посебни пола во исто време. Двата рода можат да бидат комбинација од бинарни или небинарни родови. Оттука, знамето на bigender е прикажано дека ги има двете нијанси на розова и сина боја, со една бела лента во средината на две ленти од лаванда. Белата боја претставува можно поместување на кој било пол. Пругите од лаванда се комбинација на розова и сина боја, додека розовата и сината боја претставуваат бинарни полови, машки и женски.

Асексуално знаме

Знамето за асексуална гордост се појави во 2010 година да се зголеми асексуалната видливост и свесност. Боите на асексуалното знаме се црни (за асексуалност), сиви (за сиви асексуалцикои можат да искусат сексуални желби во одредени услови и демисексуалци), бела (за сексуалност) и виолетова (за заедница).

Полиамориско знаме

Полиаморијата го слави бесконечниот број на партнери достапни за полиаморијата. Знамето на полиаморијата има златен пи симбол во средината за да го претставува изборот на партнери и првата буква од зборот полиаморија. Сината боја претставува отвореност и искреност меѓу сите партнери, црвената симболизира љубов и страст, додека црната означува солидарност за полиаморните поединци кои одлучуваат да ги чуваат своите врски во тајност.

Родово квир знаме

Понекогаш се нарекува небинарно знаме, родовото квир знаме има три бои: лаванда за андрогинија, бела за андер и зелена за небинарни луѓе. Ова знаме е создадено во 2011 година од видеографката Мерлин Рокси.

Меѓутоа, посебно небинарно знаме беше создадено и во 2014 година од Кајл Роуан како опција. Ова знаме има четири бои, имено жолта за родови надвор од бинарното, бело за оние со повеќе од еден род, виолетова за родовофлуидни луѓе и црна за луѓе од возраста.

Знаме од директен сојузник

Извор

Ова знаме е создадено за да им овозможи на стрејт мажите и жените да ја поддржат ЛГБТК заедницата, особено преку нивното учество за време на Маршот на гордоста. Знамето носи стрелка со виножито во црно-бело знаме кое покажуваподдршката на хетеросексуалците на оние од ЛГБТК заедницата.

Инклузивно знаме на луѓе со боја

Ова знаме за гордост првпат беше искористено во Филаделфија за да ги претставува членовите на ЛГБТК кои исто така се обоени луѓе. Затоа боите црна и кафеава беа додадени на врвот на виножитото.

Progress Pride Flag

Daniel Quasar, кој се идентификува како квир и небинарен, го создаде ова последно знаме на гордоста за целосно ја претставуваат целата ЛГБТК заедница. Квазар го смени традиционалното знаме на геј гордоста и додаде ленти на левата страна од знамето. Xe додаде бела, розова и бебешка сина боја за да ги претстави трансродовите луѓе, додека црната и кафената беа користени за да ги вклучат квир луѓето со обоени бои и членовите на заедницата кои подлегнаа на СИДА.

Wrapping Up

Бројот на знамиња на гордоста е многу, со варијации додадени цело време за да се изрази друг аспект на ЛГБТК заедницата. Веројатно е дека ќе има повеќе додадени знамиња во иднина, како што времето напредува, но засега горенаведените се најзначајните знамиња што ја претставуваат ЛГБТК заедницата.

Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.