Симболично значење на портокаловата боја

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

Содржина

  Портокаловата, како и зелената, е боја која најчесто се среќава во природата. Тоа е бојата на зеленчукот, цвеќињата, агрумите, огнот и живописните зајдисонца и е единствената боја во спектарот на видливата светлина што го носи името на некој објект. Тоа е жешка и живописна боја која доаѓа во многу нијанси и е или сакана или омразена од повеќето луѓе.

  Во оваа статија, ќе ја разгледаме одблизу историјата на поларизирачката портокалова боја, каква е таа симболизира и како се користи во современиот свет.

  Историја на портокаловата боја

  Портокаловата е боја со долга историја која започнала пред неколку векови. Овошјето портокалово се користело уште во 1300-тите години, а во остатокот од светот го донеле Французите, но зборот „портокалова“ се користел како име на бојата дури 200 години подоцна.

  Портокаловата боја во Стариот Египет

  Древните Египќани ја користеле портокаловата боја за слики на гробници, како и за многу други намени. Тие користеле пигмент направен од реалгар, портокалово-црвеникав арсен сулфер минерал, кој подоцна станал широко користен низ Блискиот Исток.

  Египќаните, исто така, ја направиле бојата од „орпимент“, кој бил уште еден арсен сулфиден минерал пронајдени во фумаролите на вулканите. Орпиментот бил многу популарен и се користел за труење стрели или како отров за муви. Иако се користел толку широко, исто така бил отровен поради содржината на арсен. Сепак, Египќаните продолжија дапрвиот избор на луѓето кога станува збор за бирање бои. Иако симболиката на нијансата се менува во зависност од културата и религијата, таа останува убава и важна боја што се користи интензивно во современиот свет.

  го користат до 19 век.

  Портокалот во Кина

  Со векови кинеската мелена орпимент и ја користела за правење портокалови пигменти без оглед на тоа што бил токсични. Портокаловиот пигмент беше со прилично добар квалитет и не бледнеше толку лесно како глинените пигменти. Бидејќи Орпимент имаше длабоко жолто-портокалова боја, беше доста омилен кај алхемичарите кои бараа начин да направат злато во Кина. Неговите токсични својства го направија и одличен репелент за змии, освен што се користи за медицински цели.

  Портокалот во Европа

  Во раната половина на 15 век, портокаловата боја веќе се користеше во Европа, но немаше име и беше наречена само „жолто-црвена“. Пред да се појави зборот „портокалова“, зборот „шафран“ се користел за да се опише бидејќи шафранот е исто така темно портокалово-жолт. Првите портокалови дрвја во Европа биле донесени од Азија во Европа во 15-тиот и почетокот на 16-тиот век, што довело до именување на бојата по плодот.

  Портокалот во 18 и 19 век

  Со крајот на 18 век дојде до создавање на синтетички пигменти поради откривањето на оловниот хромат направен од францускиот научник Луј Вокелен. Исто така познат како „минерален крокоит“, ова се користело за создавање на пигментот „хром портокал“ како и многу други синтетички пигменти како кобалт црвено, кобалтно жолто и кобалтпортокалова.

  Портокаловата боја стана исклучително популарна боја кај историските сликари и предрафаелитите. На пример, Елизабет Сидал, модел со распуштена портокалово-црвена коса стана симбол на движењето пред Рафаелит.

  Портокаловата постепено стана важна боја и за импресионистичките сликари. Некои од овие познати сликари, како Пол Сезан, не користеле портокалови пигменти, туку правеле свои со примеси на црвена, жолта и окер за сликање на сина позадина. Друг сликар, Тулуз-Лотрек, откри дека бојата е боја на забава и веселба. Тој често користел различни нијанси на портокал за да ја наслика облеката на танчерите и парижаните во клубовите и кафулињата што ги прикажувал во неговите слики.

  Портокалова во 20-от и 21-от век 2>Во текот на 20 и 21 век, портокаловата боја имала различни позитивни и негативни асоцијации. Бидејќи бојата е многу видлива, таа стана популарна за одредени видови опрема и облека. За време на Втората светска војна, пилотите на американската морнарица почнаа да носат портокалови елеци за спасување на надувување, кои лесно можеа да се видат од авионите за спасување и пребарување. По војната, јакните продолжија да се користат на поморски и цивилни бродови, како и во авиони. Работниците на автопатиштата и велосипедистите почнаа да ја носат бојата за да не бидат погодени од возила.

  Што симболизира портокаловата боја?

  Портокаловата е боја која ја комбинира среќата нажолта и енергија на црвено. Општо земено, тој симболизира успех, охрабрување, сексуалност, радост, сонце, топлина и среќа.

  Портокалот е среќен. Портокаловата боја се смета за креативна и радосна боја. Може веднаш да привлече внимание, што е една од причините зошто е толку популарна во рекламирањето. Луѓето обично ја опишуваат бојата како среќна, светла и возбудувачка.

  Портокаловата е жешка боја. Човечкото око ја доживува портокаловата боја како многу топла боја, така што лесно може да даде чувство на топлина. Всушност, таа се смета за „најжешка“ боја поради нејзината поврзаност со огнот и сонцето. Ако се обидете да седите во просторија која е целосно портокалова, веројатно ќе ја почувствувате топлината за само неколку минути. Сепак, не е толку агресивна како црвената боја бидејќи е комбинација на црвена со смирувачка жолта боја.

  Портокаловата боја значи опасност. Портокаловата боја означува опасност и претпазливост. Се користи за означување на области каде луѓето треба да бидат внимателни, а исто така и за безбедносна опрема. Бидејќи бојата е лесно видлива против вода или при слаба светлина, таа популарно се носи како униформи од работниците кои треба да се видат, како и за привремени патни знаци за заобиколување или изградба во САД.

  Затворениците често се облечени во портокалови комбинезони за да се осигураат дека ќе бидат лесно видливи во случај на бегство, а мостот Голден Гејт е обоен во портокалово така штоби бил повидлив во магла за да се избегнат какви било несреќи. Ако видите црн череп на портокалова позадина, тоа обично значи отров или токсична супстанција, затоа бидете внимателни и држете безбедно растојание.

  Портокалот е силен. Во хералдиката, портокаловата е симбол на издржливост, сила и храброст.

  Портокаловото се разликува по значење. Има преку 150 нијанси на портокалова и сите имаат свое значење. Иако би требало премногу долго да се помине низ целата листа, еве што претставуваат некои вообичаени нијанси:

  • Темно портокалова : оваа нијанса на портокал претставува недоверба и измама
  • Црвенкасто портокалова: оваа боја е симбол на страст, желба, агресија, акција и доминација
  • Златна портокалова: златна портокалова обично значи богатство, квалитет, престиж , мудрост и просветлување
  • Светло портокалова или праска : ова е повеќе смирувачко и претставува пријателство и смиреност.

  Симболиката на портокал во различни култури

  Портокаловата е тешка со симболика, со различни перспективи засновани на култура. Еве што симболизира бојата во различни култури низ светот.

  • Во Кина , портокаловата претставува спонтаност, промена и приспособливост. Во филозофијата и религијата на античка Кина (позната како „конфучијанизам“), портокалот ја симболизира трансформацијата. Зборот е изведен од шафран, најскапата боја која била пронајдена во областа ипоради оваа причина, бојата беше од исклучително значење во кинеската култура. Кинезите го гледаат тоа како совршена рамнотежа помеѓу моќта на црвеното и совршенството на жолтото.
  • Во Хиндуизмот , Господ Кришна, најчесто се прикажува едно од најпопуларните и нашироко почитувани божества. во жолто портокалова боја. Портокаловата боја ја носеле и „садуите“ или светите луѓе во Индија кои се откажале од светот. Бојата исто така претставува оган и бидејќи сите нечистотии се изгорени со оган, ја симболизира и чистотата.
  • Портокаловата боја е симбол на просветлување во будизмот за кој се верува дека е највисоката состојба на совршенството. Будистичките монаси носат облеки во боја на шафран што ги дефинирал самиот Господ Буда и тие претставуваат одрекување од надворешниот свет, исто како светите луѓе во Индија.
  • Во западните култури, портокалот означува жетва, топлина, есен и видливост. Тоа е затоа што во овој период од годината се случуваат промени во бојата со претворање на листовите во портокалови, а исто така е и бојата на тиквите кои се поврзани со Ноќта на вештерките. Затоа, портокаловата боја претставува промена на годишните времиња и поради нејзината поврзаност со промената, обично се користи како преодна боја за да означи промена или транзиција на некој вид.
  • Во Европа , портокаловата најчесто се поврзува со несериозност, забава и забава. Во митолошките слики Дионис, богот на виното, екстазата и ритуалното лудилое прикажана облечена во портокалово. Тоа е исто така типично бојата на периките на кловновите бидејќи децата обично ја сакаат бојата и ја сметаат за привлечна.

  Боја на личноста портокалова

  Според психологијата на бојата, вашата омилена боја може да кажи многу за тебе. Има многу карактерни црти кои вообичаено се среќаваат кај оние кои сакаат портокалова (или портокалова боја на личноста). Се разбира, веројатно нема да ја покажете секоја од овие особини, но сигурно ќе откриете дека некои од нив се применливи за вас. Еве некои од најчестите карактеристики и квалитети на сите портокалови бои на личноста.

  • Луѓето кои ја сакаат портокаловата боја се исто толку блескави, топли, екстровертни и оптимисти како и нивната омилена боја.
  • Тие имаат тенденција да бидат одлучни и наметливи. Иако имаат тенденција да бидат многу прифатливи, не можете да се плеткате со портокалова боја на личноста.
  • Тие уживаат во дружењето, забавите и планирањето на сите видови социјални настани. Тие, исто така, обично се животот на забавата.
  • Тие го сакаат животот на отворено и авантуристичките спортови, како што се летање или нуркање во небо.
  • Портокаловата боја на личноста се слободни духови и не сакаат да бидат врзани надолу. Тие не се секогаш лојални во нивните врски и понекогаш им е тешко да се посветат на една.
  • Тие имаат тенденција да бидат прилично нетрпеливи, а исто така можат да бидат доминантни и насилни кога се под стрес.
  • 12>Не сакаат сето тоа да го чуваат домотмногу, но сакаат да готват и се добри во тоа.
  • Тие се ризици во различни области од нивниот живот.

  Позитивни и негативни аспекти на портокаловата боја

  Се вели дека портокаловата боја ја зајакнува и стимулира менталната активност со зголемување на снабдувањето со кислород до вашиот мозок. Бидејќи е поврзан со здрава храна, исто така може да го стимулира апетитот и да ве направи гладни. Тоа помага во донесувањето одлуки и ја подобрува довербата, разбирањето и среќата. Луѓето обично реагираат на портокаловата со зголемени емоции, зголемена свесност за околината и зголемена активност исто така.

  Бојата на креативноста и радоста, портокаловата може да промовира општа благосостојба, како и емоционална енергија што може да се сподели како страст, топлина и сочувство. Може дури и да помогне да се разубави расположението и да се опорави од разочарувањата.

  Меѓутоа, портокаловата има негативни асоцијации во случаите кога е прекумерна употреба. Премногу портокалова може да биде надмоќна, а многу луѓе тврдат дека од сите бои на палетата на бои, таа им е најмалку омилена.

  Имањето премногу од него околу вас може да предизвика себични и егоцентрични квалитети како како гордост, недостаток на емпатија и ароганција, додека премалку од бојата може да ја намали самодовербата, што резултира со осаменост и недостаток на мотивација.

  Портокаловата е одлична како акцентна боја во внатрешната декорација, бидејќи ја балансира нејзината позитивна инегативни особини, нудејќи ја вистинската количина на боја. Сепак, важно е да се балансира портокаловата со вистинските неутрални и други акценти.

  Употребата на портокал во модата и накитот

  Бидејќи портокалот е поврзан со опасност и има својства за привлекување внимание , повеќето модни дизајнери имаат тенденција да ја користат бојата умерено.

  Општо земено, портокаловата одговара на сите тонови на кожата, бидејќи има тенденција да ја загрее кожата. Имајќи го кажано тоа, има тенденција да им ласка на оние со топли подтонови. За луѓето со ладни нијанси, посветлата нијанса на бојата би функционирала подобро од потемните.

  На некои луѓе им е тешко да комбинираат портокалови парчиња облека со други. Кога станува збор за избор на дополнителни бои за портокаловата, не постои ниту една боја што одговара на „најдоброто“, но има неколку кои одлично се вклопуваат со неа. Ако ви е тешко да се обидете да ја усогласите вашата портокалова облека со други бои, обидете се да користите тркало во боја како водич.

  Портокаловите скапоцени камења создаваат авангарден, уникатен накит. Совршени се во вереничките прстени како средишен камен или едноставно да додадат боја како акцентни камења. Некои од најпопуларните портокалови скапоцени камења вклучуваат:

  • Портокалов дијамант
  • Портокалова сафир
  • Килибар
  • Царски топаз
  • Орегон сончев камен
  • Мексикански огнен опал
  • Портокаловиот спинел
  • Портокаловиот турмалин

  Накратко

  Иако го има насекаде во природата, портокаловата не е најмногу

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.