Симболиката на паунот - горд и возвишен

  • Споделете Го Ова
Stephen Reese

Има ли нешто пошарено во природата од опашката на паунот? Овој прекрасен вентилатор што го шири птицата е горната опашка и само мажјаците можат да се пофалат со такви убави и светли пердуви. Колку е побогата опашката, толку е попривлечен паунот.

Низ времето и низ различни култури, пауни се сметале за симбол на сила и кралско семејство. Пауните се горди суштества кои ја истакнуваат својата убавина и нивната способност да се движат грациозно, затоа што тие се сметаат за величествени суштества.

Овде, ќе зборуваме за различните симболи добиени од паунот и колку овие симболи се ефективни во претставувањето на овие идеи. Значи, ако сте заинтересирани да прочитате повеќе за паунот, останете со нас.

Пауни – Краток преглед на видовите

Паунот е роднина на обичните домашни кокошки и припаѓа на фамилијата фазани. Сепак, тие се многу поголеми од нивните роднини. Во просек, тежината на возрасен паун може да достигне 5 кг, а должината на телото може да достигне повеќе од еден метар.

Пауните имаат способност да летаат, но поради тежината на нивната опашка, нивните шеми на летот се кратки и се резервирани само за итни случаи.

Горната опашка може да биде сина или зелена во зависност од видот на птицата. Додека некои имаат златен или бел сјај. Секој пердув има брилијантно око во средината. „Вентилаторот“ се отвора на aмаксимална ширина од 300 cm благодарение на големите, дебели пердуви , кои можат да пораснат до должина од 160 cm.

Во многу азиски земји, пауните се почитуваат како посебни, речиси кралски птици. На пример, во Индија, пауни се сметаат за свети птици и тие имаат статус на национална птица во Индија. Ним им се посветени многу поговорки и приказни кои симболизираат вечна радост, среќа и чистота.

Пердувите на паунот и нивните фасцинантни толкувања

Каде и да погледнете, пердувите на паунот се вреднуваат, особено на исток, и во оваа смисла, нивната симболика и општото восхит го наоѓаат својот пат до Запад. Овде обилно се користат како симбол за тетоважа , како талисман, а исто така и во декорациите на домот, се поради верувањето дека овој пердув носи среќа .

Пауните живеат околу 20 години, а машките пауни целосно ги развиваат своите убави пердуви на возраст од 5-6 години. На возраст од една и пол година тие се исто толку обични и едноставни како женките.

Должината на опашката може да достигне 1,5-2 метри. Што ја надминува должината на телото за два, па дури и три пати.

Светлите пердуви се еден од главните начини за привлекување на другиот пол. И колку е посветла и поубава опашката, толку повеќе има шанси мажјакот да импресионира женка. Некои мажјаци често можат да стекнат цел харем од женски пауни, или„Pahens“ како што се соодветно именувани.

Пауните ги користат и своите опашки за да ги исплашат непријателите. Гледајќи огромна опашка со многу „очи“ што се појавија од никаде, предаторите имаат тенденција да се повлечат.

Опашката на паунот се користи и за меѓусебна комуникација. Пренесува инфразвучни бранови што обичниот човек не може да ги слушне. Во ретки прилики, можеби ќе можете да забележите како пердувите вибрираат, како нежно бранување во водата. Сите овие фактори ја прават опашката на паунот не само прекрасен објект што влева стравопочит, туку и многу корисен за птицата.

Симболиката на паунот

Значи, ајде да зборуваме за некои од најчестите толкувања на паунот:

1. Национална гордост

Сликата на паун, како симбол на гордоста, го зазеде заслуженото место на грбот на градот Серпухов, кој се наоѓа во московскиот регион. Овој цртеж се појавил во 1720 година и бил инспириран од одгледувањето на овие прекрасни птици во еден од локалните манастири.

Овој грб претрпе неколку варијации на бои во текот на годините, но паунот остана ист.

Освен во Русија, паунот е високо ценет и во азиските култури како Индија и Шри Ланка, каде што е национална птица.

2. Бесмртност

Древните Христијаните сметале дека паунот е симбол на бесмртноста , преродбата и регенерацијата бидејќи се верува декамесото од паун не оди лошо, дури и по три дена седење на собна температура.

Во источните земји, паунот симболизира гордост и сила и според муслиманската традиција, „очите“ на опашката на паунот се наменети да го претставуваат космосот.

Во минатите векови, љубител на пердуви од паун во женска рака укажувал дека личноста припаѓа на високата класа и многу витези, исто така, ги украсувале своите шлемови со пердуви од паун.

3. Промена на годишните времиња

Пауните можат да предвидат природни катастрофи како што се урагани или земјотреси. Како што се приближува тешкото време, птиците стануваат немирни.

Според неколку индиски традиции, исто така се верува дека пауни, со своите елегантни танци и ритуали, помагаат да се таложи Земјата. Така, ако забележите паун како танцува и се обидува да привлече женка, тоа значи дека сезоната на монсуните ќе започне.

4. Љубов и согласност

Откако женката ќе даде согласност за соединувањето, паунот и го врти грбот. Сезоната на парење започнува со машките пауни кои ја покажуваат својата убавина за да ги привлечат женките да го започнат својот заеднички живот.

Паунот го отвора својот „вентилатор“ и почнува да танцува околу избраниот, шушкајќи со сјај и смрзнувајќи во спектакуларни пози. Освен со спектакуларни бои, пауните ги користат своите пердуви за да ги исплашат предаторите за време на сезоната на парење.

Имајќисе одлучил за придружничка, мажјакот сака таа да биде во најдобри услови. За да го постигне ова, тој често мора да се натпреварува со други пауни.

Драмата со паунот обично завршува со истакнување на прекрасната опашка додека противникот не побегне. Паунот го користи својот неверојатен сјај за да ги одврати предаторите додека се приближуваат до гнездото, каде што женката ги положила јајцата.

Пердувот на паунот, кој е претставен како украс во круната на богот Кришна, е претстава на божествената љубов и несебичност и е многу ценет во Индија.

5. Убавина

На паунот се гледа како на птица на мудроста , бесмртноста, гордоста и убавината . Во хинду религијата, паунот се смета за света кралска птица, а опашката на паунот е идентификувана како универзален симбол на убавина.

6. Среќа

Се верува дека пердувите од паун обезбедуваат заштита од негативна енергија и привлекуваат среќа, радост и успех во кариерата. Ако се стави како амајлија во северниот или јужниот дел од вашата куќа, тоа ќе донесе почит и просперитет.

Покрај фенг шуи , пердувите на паунот служат како талисман за материјален просперитет. Опашката на паунот има седум различни бои, но многу експерти веруваат дека има околу 365 бои во неа.

Според езотерични верувања, пердувот од паун ќе донесе среќа и богатство на семејството само ако се наоѓа блискудо куќата. Се вели дека на некој човек му претстои период на среќа и радост ако се случат на пердув од паун на улица.

Многу луѓе користат пердув од паун како шарм за да привлечат љубов и да обезбедат заштита од опасност, зло и предавство.

7. Слава и благодат

Паунот е поврзан со славата и победата поради неговите карактеристични бои и движења на штракање. Тој ги симболизира астралните објекти како месечината, сонцето и ѕвездите, како и манифестацијата на светлиот дух во многу цивилизации.

Паунот е почитуван поради својата благодат и ни служи како своевиден потсетник да постапуваме чесно во секое време.

8. Хармонија

Сликата на паун во домот исто така се смета за талисман на заштита и хармонија.

9. Лоша среќа

Во некои земји, пердувите на паунот се поврзуваат со магии, лоша среќа и зли духови. Едно од суеверија во Англија покажува дека семејството со пердув од паун во својот дом ќе се соочи со многу неволји.

Во соништата, пердувот од паун укажува на претпазливост од другите луѓе, навестувајќи ги луѓето кои навестуваат дека личноста што сонува може да биде во голема опасност., како сонувачот поради што може да бидеме во опасност.

Со оглед на тоа што пердувите на паунот имаат црна боја, тие можат да се однесуваат како предатори, што означува трансформација, негативна енергија и чувство на опасност.

10.Суета

Иако наидовме на многу позитивни конотации за паунот, неговата гордост може да се искористи и за навреда на другите. Во некои земји, луѓето нарцисоидна или арогантна личност ја нарекуваат паун. Исто така, терминот „паун“ се користи за да се спомене личност, обично мажјак, која премногу се гордее со својот изглед и очајно се обидува да се издвои од останатите мажи со нивното чувство за мода и материјално богатство.

11. Трансформација и победа

Се разбира, во некои култури, пердувите на паунот се добар знак и можете да ги користите како заштитно оружје што може да ви помогне да ја одржите среќата во вашиот живот. Овој пердув ја симболизира нечија победа над токсичните тенденции кои се насекаде околу нас, а оваа магична приказна може да ни помогне да се бориме со нив.

Се смета дека пердувите на паунот исто така можат да го прочистат отровот. Како такви, тие се прочистувачи на отров, и во таа смисла, нивните пердуви се постојано незагадени и затоа се користат во многу свети ритуали низ ритуалите на различни традиции низ светот, особено на истокот.

Многумина велат дека тоа е симбол на трансформација и може да ја претвори темнината во прекрасен сјај, исто како што паунот ги покажува своите прекрасни пердуви.

Значењето зад боите на пердувите на паунот

Сите посебни карактеристики на пердувите на паунот имаат значења поврзани со нив.

Ако некој наиде на поголем, издолжен бел пердув, тоа покажува дека лицето ќе мора да донесе одлука за семејството или кариерата во следните неколку дена. Присуството на мало бело пердув, сепак, често е знак за добри работи што доаѓаат.

Се смета дека црните пердуви означуваат постоење на одредени неповолни сили во животот, според малку поинакво толкување. Исто така, ако невенчана жена најде две пердуви од паун, се верува дека таа ќе се омажи таа година.

Ако навлегуваме понатаму во симболиката на пердувите на паунот, ќе откриеме дека тие всушност можат да понудат силна духовна, па дури и магична заштита од негативна енергија.

Верувањето дека овие шарени предмети можат да привлечат среќа, среќа и професионален успех е уште една причина зошто поединците сакаат да чуваат по еден или два пердуви во своите куќи.

Толкувања на пауни во соништата

Понекогаш пауните заедно со нивните прекрасни пердуви се појавуваат во светот на соништата , па дури и овде имаат важна и интересна цел. Тие ја преземаат улогата на предупредување, но се поврзуваат и со среќа и просперитет, кои многу брзо ќе дојдат во животот на сонувачот.

Во зависност од тоа што се случува за време на сонот, тој може да ве предупреди дека не треба да им верувате на сите околу вас и дека треба внимателно да размислите за сите идни чекори.

Восоништата, пердувот од паун укажува на претпазливост на другите луѓе кои можат да не доведат во опасност, додека сонот за фаќање паун е најава за неминовен брак - може да дојде како неверојатно предупредување што може да ни помогне да спречиме некои негативни настани што ќе се случи наскоро.

Завиткување

Во светот на симболичкиот јазик, речиси сите животни имаат што да кажат, па во оваа смисла, секогаш е интересна задача да се погледне во нивниот свет и да се види што тие симболизираат .

Она што е најинтересно овде е фактот дека паунот е едно од најубавите суштества на светот и секако носи неверојатна симболична вредност. Секако, пердувите се најценетиот дел од оваа птица, а во таа смисла и најволшебниот.

Се надеваме дека уживавте во читањето за пауни и научивте нешто ново за да можете длабоко да го цените ова величествено животно.

Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.