Меркур - значење и симболика

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Кога мислиме на жива, првото нешто на што мислат повеќето луѓе е елементот. Но, живата значеше многу различни работи низ различни истории, култури и академски дисциплини. Денес, Меркур може да се однесува на три главни работи - римскиот бог, планетата или металот. Од овие три доаѓаат сите други асоцијации со живата. Ајде да го разложиме ова подолу.

  Римскиот бог Меркур

  Меркур бил едно од дванаесетте главни божества во Стариот Рим. Тој бил познат како Бог на трговците, патувањата, стоките, измамите и брзината. Се верува дека името жива потекнува од латинските зборови merx (што значи стока), mercari (што значи трговија) ​​и mercas (се мисли на платата) со што стана пофален како заштитник на трговците и трговијата. Трговците му се молеле на Меркур за заштита на нивните стоки и за безбедно патување додека често се движеле за да ги продадат своите стоки.

  Меркур понекогаш бил прикажуван во гол, но бил познат по неговите крилести стапала, шлем и стап познат како Кадукеј - прачка испреплетени од две змии. Меркур, исто така, честопати бил прикажан како носи чанта со пари, а понекогаш и лира (жичен музички инструмент), на кој му се припишува на измислување.

  Меркур е споредлива со грчкиот бог Хермес кој бил и двајцата мислеа дека се гласник на боговите поради нивната брзина. Неговата способност да се движибрзо излезе од неговите крилести стапала. Тој исто така бил единствениот Бог кој лесно можел да се движи меѓу царствата на мртвите, смртниците и боговите. Ова е причината зошто тој беше почитуван поради неговата улога да ги води духовите на мртвите во подземниот свет.

  Планетата Меркур

  Меркур е првата планета од сонцето и го добила името по Римскиот Бог поради тоа колку брзо ја завршува својата орбита. Патува низ вселената со 29 милји во секунда (Земјата се движи само со 18 милји во секунда) и потребни се само 88 дена за да орбитира околу сонцето. Планетата е позната и како вечерна ѕвезда бидејќи е прва што се појавува на хоризонтот по зајдисонце поради близината на сонцето.

  Во астрологијата и астрономијата, симболот за планетата жива е божјите крилести шлем и кадуцеус. Според астрологијата, на знаците Близнаци и Девица најмногу влијае планетата жива. Се смета дека тие се интелектуално водени и јасни комуникатори – како богот гласник од кој планетата го добила своето име.

  Елементот Меркур

  Меркур е исклучително редок елемент кој се наоѓа во Земјината кора, и тоа е единствениот елемент што го задржал своето алхемиско заедничко име во модерната хемија. Симболот за елементот е Hg што е кратенка за латинскиот збор hydrargyrum , изведен од грчкиот збор hydrargyros што значи вода-сребро .

  Живата отсекогаш се сметала за значаен метал. Бешепонекогаш се нарекува и quicksilver поради неговата течна сребрена состојба на собна температура. Живата се користела за изработка на многу научни инструменти, како термометри. Гасовитата жива се користи во флуоресцентни светилки и улични светла, меѓу другото.

  Живата во алхемијата

  Алхемијата е средновековен претходник на модерната хемија. Тоа беше колку и филозофска практика, колку и научна, и честопати на материјалите им се припишуваа голема моќ и значење. Поради способноста на Меркур да се менува помеѓу цврсти и течни состојби, исто така се сметаше дека може да премине помеѓу животот, смртта, небото и земјата. Се користел во апликации - и медицински и симболични - за продолжување на животот или за насочување на духовите по смртта.

  Алхемичарите верувале дека Меркур е првиот метал од кој потекнуваат сите други метали. Често се користеше во експерименти кои се обидуваа да создадат злато - една од примарните цели на алхемијата. Тој бил претставен со змија или змија под влијание на кадуцеусот на богот Меркур. Нејзиниот поедноставен симбол е божјиот крилест шлем и кадуцеус.

  Меркур и медицина

  Живата се користела како медицински третман во многу древни култури, веројатно поради нејзината реткост, религиозно значење и физичка способност да ги надмине состојбите. За жал, сега знаеме дека Меркур е исклучително токсичен за луѓето и дека труење со Меркурсе јавува кога има изложеност на метал.

  Во античка Кина, тој се користел за продолжување на животот и промовирање на добро здравје. Првиот кинески цар, Qín Shǐ Huáng Dì, умрел од внесување жива што му ја дале алхемичарите кои мислеле дека ќе му го продолжи животот.

  Живата, исто така, вообичаено се користела од 15-тиот и 20-тиот век како маст дизајнирана за лекување на сифилис и разни кожни болести во западна Европа. Во почетокот на 21 век, употребата на Меркур во медицината почна да опаѓа по неколку значајни случаи на труење со жива.

  Еден од најзабележителните беше труењето со жива што се случи од внесување риби од заливот Минамата, Јапонија, кои беа контаминирани со Меркур од отпадот на блиската постројка. Најмалку 50 000 луѓе беа погодени од она што на крајот беше наречено Минамата болест , што може да резултира со оштетување на мозокот, делириум, некохерентност и парализа во тешки случаи.

  Сепак, врската помеѓу Меркур а медицината останува во симболот за медицината и медицинските професии, кои доаѓаат од римскиот бог. Станува збор за две змии испреплетени околу стап, на врвот со крилја што е усвоен од кадуцеусот на римскиот Бог.

  Луд како шапкач

  Фразата луд како хејтер исто така има корени поврзани со труење со Меркур. Во 18 и 19 век, филц шапките биле популарен додаток. За жал, процесот на претворање на животинско крзно во филц капи вклучува користењетоксичната хемикалија жива нитрат. Креаторите на шапки биле изложени на токсинот долги периоди, што на крајот би довело до физички и ментални болести.

  Креаторите на шапки честопати развивале проблеми со говорот и треперење - исто така наречени хејтерски тресења . Денбери, Конектикат бил познат како Капитал на светот во 1920-тите, кој исто така ги видел неговите работници страдани од истите здравствени проблеми, наречени Данбери Шејкс. Дури 1940-тите кога Меркур беше забрането да се произведува во САД.

  Меркур и среда

  Астрологијата исто така доделува владејачка планета на секој ден од неделата. За Меркур, соодветниот ден е среда. Се смета дека ова е причината зошто културите со јазици изведени од латински (под влијание на Римјаните) користат зборови слични на жива за зборот среда. Среда се преведува на Mercredi на француски, Miercoles на шпански и Mercoledi на италијански.

  Во астрологијата, се верува дека планетата Меркур дава способност за брзо размислување и со паметна духовитост. Ова е причината зошто според астрологијата, задачите кои бараат јасно размислување, донесување одлуки и комуникација треба да се прават во среда.

  Меркур во ретроградна

  Во астрологијата, Меркур во ретроградна е астролошки феномен кој може да ги збуни технологијата, комуникацијата и патувањето - се верува дека сите се под контрола на Меркур.

  тринеделен период се јавува на секои три до четири месеци. Меркур во ретроградна се случува кога планетата се чини дека се движи наназад низ небото во правец исток кон запад (ретроградна) наместо вообичаената насока од запад кон исток (програда). Ова е очигледна промена што се случува затоа што орбитата на Меркур е многу побрза од Земјината.

  Иако двете планети се движат во иста насока, Меркур ќе ја заврши својата орбита побрзо, така што кога ќе се гледа од Земјата, понекогаш можеме да го видиме Меркур како се врти во неговата орбита што го прави да изгледа како да се движи наназад.

  Без модерна технологија, раните астрономи можеле само да го набљудуваат привидното наназад движење на Меркур, и затоа овие ретроградни периоди биле припишувани со длабоки значење. Бидејќи е планета која ги контролира интелектот и комуникацијата, се сметаше дека нејзиното ретроградно движење е одговорно за каква било конфузија доживеана во тоа време.

  Луѓето кои сè уште живеат според принципите на астрологијата веруваат дека овој период е значаен и може да доведе до несреќа.

  //www.youtube.com/embed/FtV0PV9MF88

  Меркур во кинеската астрологија

  Во кинеската астрологија и филозофија, планетата Меркур е поврзана со вода. Водата е една од петте Ву Ксинг - главните елементи кои влијаат на чи енергијата. Тоа е симбол на интелигенција, мудрост и флексибилност.

  Водата е последниот од петте елементи , кои по реддрво, оган, земја, метал и вода. Кинеските астрономи ги припишале овие симболи на класичните планети (Венера, Марс, Јупитер и Сатурн) по нивниот редослед од Земјата, но поради неговата мала големина, Меркур би изгледал како најдалеку, поради што е поврзан со последниот елемент.

  Меркур во хинди астрологија

  Планетата Меркур има значење и во системите на верувања на Хинди. Санскритскиот збор Буда (да не се меша со Буда) е зборот за планетата. Како и културите под римско влијание, зборот за среда (Будавара) е вкоренет во астрологијата и именуван по Будаин во календарот на Хинди. Влијанието на Меркур исто така е фокусирано на интелигенцијата, умот и меморијата.

  Меркур е поврзан со божество кое го дели истото име на санскрит, и како римскиот Бог, тој се смета за заштитник на трговците. Тој е прикажан со светло зелена боја на кожа за да ја имитира зелената нијанса што ја дава планетата.

  Wrapping Up

  Додека зборот Меркур е популарен денес и се однесува на неколку работи во нашиот свет, сето тоа произлегло од римскиот Бог Меркур, поради различните асоцијации со кои бил поврзан.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.