Симболиката на пијаното - Дали има некакво значење на инструментот?

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Пијаното е еден од најомилените музички инструменти и постои веќе неколку векови. Измислен во Италија од Бартомео Кристофори околу 1709 година, иако никој не го знае точниот датум, пијаното ги претставува концептите како семејното единство и социјалниот статус. Ајде да погледнеме во историјата на овој музички инструмент и што тој симболизира.

  Историја на пијаното

  Сите музички инструменти може да се следат наназад до постарите инструменти и се класифицирани во три различни категории : жици, дувачки или ударни инструменти.

  Во случајот со пијаното, може да се следи наназад до монохорд, гудачки инструмент. Сепак, иако пијаното е гудачки инструмент, музиката се создава преку вибрациите на жиците, кои исто така може да се класифицираат како ударни инструменти. Значи, за разлика од повеќето инструменти, пијаното доаѓа од две различни категории на музички инструменти - гудачки и ударни инструменти.

  Кога мислиме на некои од најдобрите композитори, мислиме на пијаното. Ова делумно се должи на неговата важност во општеството во текот на три века. Без клавирот, можеби нема да ја имаме најбогатата и најсложената класична музика во која уживаме денес. Некои од овие познати композитори и свирачи на пијано вклучуваат:

  • Лудвиг Ван Бетовен (1770-1827)
  • Фредерик Шопен (1810-1849)
  • Волфганг Амадеус Моцарт ( 1756-1791)
  • Сергеј Рахмањинов (1873-1943)
  • Артур Рубинштајн(1887-1982)
  • Владимир Ашкенази (1937- )
  • Јохан Себастијан Бах (1685-1750)
  • Пјотр Лич Чајковски (1843-1896)
  • Сергеј Прокофјев (1891-1953)

  Интересни факти за пијаното

  Бидејќи пијаното постои повеќе од 300 години, постојат неколку интересни факти поврзани со тоа. Еве неколку:

  • Нотите што може да ги свири пијаното се еквивалентни на цел оркестар. Пијаното може да свири нота пониска од најниската можна нота на двоен фагот и нота повисока од највисокиот можен звук на пиколо. Ова е причината зошто концертниот пијанист може да свири толку разновидна и возбудлива музика; пијаното може да биде концерт само по себе.
  • Пијаното е многу сложен инструмент; има над 12.000 делови. Повеќе од 10.000 од нив се подвижни делови.
  • Повеќе од 18 милиони Американци знаат како да свират на пијано.
  • Пијаното има 230 жици. Сите овие жици се потребни за да се достигне целосниот опсег на звук на пијаното.
  • Најдолгиот концерт за пијано што некогаш бил одржан бил на Ромуалд Коперски, полски музичар. Концертот траеше 103 часа и 8 секунди.

  Симболиката на пијаното

  Како што можете да замислите, има многу симболика поврзана со пијаното бидејќи постои повеќе од 300 години. Всушност, поради староста на овој музички инструмент, постојат неколку конкурентни симболични идеи, вклучувајќи толкување на соништата и психолошкизначења.

  • Задоволство или романса: Поради меките и утешни звуци кои пијаното можат да ги испуштат, симболизира задоволство кај поединецот, а понекогаш и романса. Ова е најпопуларното и доминантно парче симболика поврзано со пијаното. Ова е поврзано со секаков тип на пијано, старо, ново, скршено. Нема врска. Пијаното е знак на среќа и мир.
  • Семејно единство: Имаше време кога пијаното беше симбол и на семејното единство. Не беше невообичаено семејството да се собира околу клавир, додека едно лице свиреше музика. Иако ова не е случај во повеќето домаќинства денес, пијаното сè уште може да се гледа како симбол на семејната единица - најблиските поминуваат време заедно, создавајќи среќни спомени.
  • Рукс и богатство : Кога првпат беше создадено пијаното, тоа беше прилично скапо дело, како што може да се замисли. За волја на вистината, клавирите сè уште се скапи, особено одредени типови и модели. Како резултат на тоа, пијаното лесно може да го симболизира социјалниот статус, привилегијата и богатството.
  • Социјален статус: Во раните денови на пијаното, инструментот исто така го претставувал социјалниот статус. Иако жените беа многу охрабрени да не свират на пијано за пари, жената или девојката што знаеше да свири на пијано беше почитувана поради нејзиниот талент да го совлада овој музички инструмент. Живот: Скршеното пијано симболизира грубо или непријатно време кое ќе го направисе случуваат во нечиј живот.

  Релевантноста на пијаното денес

  Пијаното, се разбира, постои и денес. Но, иако е популарен музички инструмент, тој е далеку од најпопуларен. Во текот на последните 100 години, бројот на пијана што можете да ги најдете во приватна резиденција се намали.

  Постоеше време кога пијаното навистина го симболизираше семејното единство. Свирењето на клавир беше вештина што ја имаше барем една личност во домот. Семејствата се собираа околу клавирот речиси секоја ноќ. Меѓутоа, како што минуваше времето, беа измислени други начини за слушање музика во домот. Како резултат на тоа, популарноста на пијаното почна да се намалува.

  Кон крајот на 20 век, електронската тастатура се здоби и со популарност и прифатеност. Ова го намали целокупното културно значење на пијаното. Електронските тастатури се поевтини, преносливи и заземаат многу помалку простор во домот или студиото. Така, иако пијаното на никаков начин не е застарено, сигурно не е толку популарно или практично како што беше некогаш.

  Да се ​​поседува сопствен пијано сè уште е статусен симбол, можеби дури и повеќе од порано. Ова е затоа што денес пијаното е повеќе симбол на луксуз отколку што беше порано. пијаното не се разликува. Кога ја гледате симболиката за некој предмет што постои со векови, ќе најдете многу од него, а се менува со времето. Напијаното не се разликува.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.