Симболот на изумирање - потекло и значење

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

Содржина

  Симболот на истребување се однесува на холоценското истребување - шестото масовно исчезнување на сите видови животни и растенија на Земјата што моментално се случува поради човечка активност.

  Симболот е широко користен од страна на еколошките демонстранти ширум светот. Дизајнот е прекрасен во својата едноставност - тој е претставен со стилизиран песочен часовник во круг и има за цел да илустрира дека времето за сите форми на живот на оваа планета речиси истече. Еве подетален поглед на симболот на истребување.

  Потекло на симболот – Бунтот за истребување

  Бунтот за истребување, или XR, е група на еколошки активисти формирана во 2018 година од тим од 100 академици во Обединетото Кралство. Именуван е по холоценското или антропоценското истребување, што се однесува на тековното шесто масовно истребување на Земјата во тековната холоценска епоха.

  Како резултат на климатските промени и човековата активност, сегашното уништување опфаќа голем број растенија семејства и животни, вклучувајќи птици, цицачи, риби и безрбетници.

  Глобалното затоплување, исто така, предизвикува деградација на биолошки разновидни живеалишта како што се дождовните шуми, коралните гребени и други области со проценки дека сегашното исчезнување стапката е до 1.000 пати побрза од природната. Според научниците, околу 30.000 – 140.000 видови исчезнуваат секоја година.

  Верзија наЗнаме на екологијата

  Првично, еколошките активисти од САД имаа различен симбол кој ја претставуваше нивната посветеност и борба за почиста животна средина. Нивниот симбол беше Знамето на екологијата, што личи на американското знаме. Имаше зелени и бели ленти со жолта форма на тета во горниот лев агол. O на симболот Тета го претставуваше организмот , а Е беше за околината.

  Во текот на изминатите три години, нов генерација на глобални климатски протести го усвоија стилизираниот песочен часовник во круг – актуелниот симбол на изумирање – за да го претстави нивното движење. Преку ненасилна граѓанска непослушност, нивната цел е да ги принудат владите да преземат акција против климатскиот колапс и распаѓањето на биолошката разновидност.

  Имаше над 400 организирани климатски протести во земјите ширум светот, од Нов Зеланд, низ Европа до САД . Со сеприсутниот симбол на истребување, тие носат силна порака дека ако не дејствуваме брзо, времето наскоро ќе истече за многу видови на Земјата.

  Симболот има за цел да ја подигне свеста за сериозноста на проблемот и итноста за промени. Со оваа стапка на колапс на екосистемот, голема е веројатноста дека нашата планета брзо ќе стане непогодна за живеење и за луѓето и за другите форми на живот.

  Дизајнот и значењето на симболот на истребување

  Според анонимен лондонски уличен уметник кој дизајнираллогото на Extinction, Goldfrog ESP во околу 2011 година, на еколошкото движење му требаше симбол кој ќе зборува за итноста на кризата и страшната опасност од исчезнување, како и за несебичната храброст на самото движење.

  Инспириран со пештерска уметност, руни, средновековни симболи, како и симболите мир и анархија, ESP го дизајнираше ефективниот симбол за изумирање што лесно се повторува, така што секој може да го нацрта и да го изрази својот протест преку различни форми на уметноста. Луѓето се повикуваат да ја шират пораката, да ја подигнат свеста колку што е можно и да го рекреираат симболот каде и да можат.

  Значењето на симболот за изумирање

  Симболот што го претставува изумирањето се состои од два триаголници во форма на песочен часовник во круг.

  • Песочниот часовник претставува претчувство дека времето безмилосно истекува за сите форми на живот на нашата планета
  • Кругот ја претставува Земјата
  • Се гледа дека буквата X што го формира песочниот часовник претставува изумирање .
  • Често е нацртана на зелена позадина, бојата на животот, која ја претставува природата и околината.

  Релевантноста на дизајнот

  Добредојдената и мека кружна форма на симболот, што ја претставува Земјата, е во контраст со острите и агресивни рабови на триаголниците, формирајќи го песочниот часовник.

  2>Овој застрашувачки дизајн ја претставува болеста инјектирана во жив организам.Тоа е живописен опис на тоа како климатските промени и загадувањето ја уништуваат нашата животворна Земја.

  Сличности со другите симболи

  Симболот на изумирање не потсетува на други познати политички симболи, како што се анархијата и знакот за мир. Покрај нивната визуелна сличност, симболот на изумирање дели дополнителни паралели со двајцата.

  Како што анархизмот промовира антикапиталистичка идеологија, автономија и самоуправување, зеленото движење исто така признава дека гладта за моќ е главната движечка сила на човекот ја деградира и природата и луѓето. Движењето за изумирање забранува употреба на симболот од политички организации и на стока, што е изјава против консумеризмот и сопственоста исто така.

  И симболот за изумирање и мирот ја делат истата идеологија и потекло. И двајцата беа развиени од грижа за животната средина и долговечноста на нашата планета . Популарниот симбол на хипи генерацијата , знакот за мир првично беше создаден за да протестира против нуклеарното оружје. Тоа беше симбол на антинуклеарното и антивоеното движење, како и на екологијата.

  Симболот на истребување во накитот и модата

  Наједноставните симболи често имаат највлијателни значења . Симболот на изумирање е несомнено еден од тие. Темниот, но моќен дизајн на симболот на изумирање го најде својот пат до многу луѓесрца и се носи како знак на еколошка свест.

  Тоа е шаблон кој често се среќава во накитот, како што се приврзоци, обетки и брошеви, како и во модата и тетоважите.

  Таа носи јасна и моќна порака дека ако не преземеме драстични мерки наскоро, ќе се соочиме со целосен колапс на нашето општество и непоправлива штета за природниот свет.

  Многумина го носат симболот на изумирање како знак на поддршка на движењето за климатски промени. Некои луѓе може да маршираат на протести, други може да организираат митинзи, но носењето на симболот како парче накит или облека е исто толку моќно и важно и игра своја улога во спасувањето на планетата.

  Накратко

  Симболот на изумирање има се поголемо влијание ширум светот. Стана универзален знак што ги повикува луѓето да се соберат против климатските промени и губењето на биолошката разновидност. Неговата моќ лежи во неговата едноставност - им овозможува на сите лесно да ја реплицираат, да ја усвојат и да бидат креативни со неа.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.