Емоции во соништата - што симболизираат?

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Во соништата, вообичаено е да се доживуваат настани на различни начини отколку кога сте будни. Начинот на кој се чувствуваме во сонот и емоциите што одредени настани ги предизвикуваат нашироко се сметаат за клучни за разбирање на подлабокото значење на нашите соништа . Иако можеби не го сфаќате тоа, емоциите што ги доживувате во вашиот пејзаж може да влијаат на значењето на сонот.

  Што значат емоциите во соништата?

  Срамот

  Срамот е емоција што генерално сакаме да ја избегнуваме, но кога се појавува во соништата, само треба да се соочите со неа. Истражувачите велат дека на срамот му требаат три работи за да напредува: тишина, расудување и тајност. Без овие три работи, срамот престанува да постои.

  Ако сонувате за нешто што ве прави да се чувствувате засрамено, тоа може да значи дека вашата потсвест се обидува да ви помогне да се справите со срамното искуство во вашиот буден живот. На пример, вообичаено е да сонувате дека се срамите од себе или вашето тело, ако некој во вашиот буден живот ве срами со телото.

  Овие видови соништа може да ја нагласат несвесната потреба да се заштитите од емоционален стрес. Соништата во кои се чувствувате срам може да значат и дека постојат закани во вашата околина од кои треба да се заштитите.

  Одвратност

  Одвратноста може да се појави во соништата ако поминувате низ процес на промена, или кога вие или нешто во вашиот буден живот требапромена. Ако во сон се чувствувате згрозено, обидете се да препознаете што точно е тоа што ве тера да се чувствувате вака.

  Чувството физички лошо како резултат на гадење може да значи дека го задушувате импулсот да се ослободите на одредени негативни навики, идеи или модели на размислување. Чувството на гадење и повраќање во сон симболизира духовно чистење и елиминирање на работите во вашиот живот што повеќе не ви се потребни.

  Ако одвратноста што ја чувствувате е исклучиво емотивна, без надворешни индикации , може да сугерира дека вашата околина е небезбедна или дека не сте сосема подготвени да се справите со одредени прашања или луѓе во вашиот живот. Тоа може да значи и дека вашето ниво на толеранција е речиси на својот врв. Едноставно кажано, одвратноста во соништата може да биде предупредување дека нешто не е во ред и да се внимава на тоа.

  Анкциозност и страв

  Анксиозните соништа може да бидат крајно непријатни и ви предизвикуваат вознемиреност. Како резултат на тоа, може да се разбудите со чувство на паника, нервоза или стрес. Ако се занимавате со проблеми во животот што ви предизвикуваат анксиозност, тоа може да се вовлече во вашите соништа. Негативните мисли можат да влијаат на видот на сонот што го гледате, така што ако сте под стрес и се грижите за нешто на работа цел ден, веројатно е дека вашите соништа ќе го одразуваат тоа.

  Искуството на анксиозност во сон може да значи дека постои нешто што ве загрижува веднаш под површината насвест која бара вашето внимание. Толкувањето на овие видови на соништа може да биде предизвик, но ако погледнете што се навестува во сонот, може да биде полесно.

  Вознемиреноста што ја чувствувате во вашите соништа може да биде постојани основни мисли што може да ви предизвикаат болка и страдање, како што се тенденции за зависност или други постојани форми на анксиозност.

  Тага

  Тагата во соништата често значи дека чувствувате зголемен емоционализам во вашиот сегашен живот, емоциите доволно моќни што се појавуваат во вашите соништа. Ова е особено точно ако плачете во сон.

  Солзите се течни изрази на нашите најдлабоки емоции истиснати од нашите тела. Ако видите некој друг како плаче во вашиот сон, таа личност би можела да биде аватар за дел од вашата личност што минува низ моќен емотивен процес.

  Според Карл Јунг, женската психа има машка слика наречена анимус додека машката психа има женска слика наречена анима. Во соништата, исто како и во животот, изразувањето тага е здрав начин на обработка на тагата и добредојде на трансформацијата. Сепак, општеството има тенденција да ги намурти мажите кои ги изразуваат своите емоции. Затоа, анимата ја презема контролата во безбедни средини како што се пејзажите од соништата каде што дозволува изразување на емоции како тага без страв дека ќе ве осудат.

  Да сонувате дека се чувствувате тажни поради нешто сугерира декаможеби ќе треба да научи како да се справува со разочарувањата и да се обиде да го види светот од позитивен агол. Може да биде лесно да се задржите на негативното, но ако продолжите да го правите тоа може негативно да влијае на вашиот живот. Вашата потсвест може да се обидува да ви даде знак дека е време да продолжите понатаму, оставајќи го минатото зад вас. најчесто се поврзува со поврзаност и интеграција и нема никаква врска со самиот секс. Интерпретацијата на Јунг ги поврзува похотливите соништа со космичката иконографија, coniunctio или hieros gamos (светиот брак), две теми кои изобилно се појавуваат во алхемиските текстови. Кога една личност копнее по друга, тие се обидуваат да се зближат со другата личност колку што е можно повеќе.

  Сексот е симбол на процесот на интеграција, па ако ги елиминирате сите лични проекции што се појавуваат околу сексот и како се играше во твојот сон, неговото толкување може да се издигне над секој потенцијален срам или срам. Иако понекогаш е потешко да се прифати, ова исто така важи и за сексуалните средби кои имаат општествени табуа поврзани со нив, како што се оние кои вклучуваат инцестуозни врски или незаконски активности.

  Ако во сон чувствувате страст за некого, личноста може да претставува карактерен аспект што треба да го интегрирате во вашата личност. Страста во сон може да значи дека треба да се комбиниратеразлични вештини за да се засилите и да станете поефективни.

  Радост

  Ако доживувате екстремен стрес или тага во вашиот живот, гледате сон во кој чувството на радост може да звучи контраинтуитивно, но може да биде изненадувачки вообичаено. Ова често им се случува на оние кои се обидуваат да ја избегнат реалноста и се потпираат на желби за да го поминат денот.

  Радосниот сон може да ја одрази и радоста што моментално ја чувствувате во вашиот буден живот. Можеби работите тргнале на подобро и сте ги решиле сите проблеми што можеби сте ги имале. Можеби веќе нема да се грижите и чувствувате чувство на олеснување.

  Гнев

  Во соништата, гневот најчесто се манифестира поради импотенција во одредени ситуации што може да го остави сонувачот да се чувствува беспомошен. На пример, ако некој ви каже или направи нешто што ви значи во сон, може да почувствувате лутина, па дури и омраза.

  Ако сонувате дека сте крајно лути, тоа значи дека сте станале свесни за фрустрацијата што долго време се потиснуваш. Исто така, може да означува карактеристика во себе за која не ви се допаѓа или дури и се чувствувате виновни. Чувството на гнев во соништата, исто така, може да одразува напорен став кон одредени проблеми за кои можеби претходно сте биле прилично пасивни.

  Се вели дека мажите имаат тенденција да искусат лутина и агресија . во соништата многу почесто отколку жените, што најверојатно езатоа што жените се поотворени за нивните грижи и проблеми во нивниот буден живот. Оние кои се борат со финансиски потешкотии, исто така, веројатно ќе станат лути или насилни во соништата.

  Декањето или жестоките расправии во сон е показател дека она што се случува има зголемено ниво на важност. Ова е исто така типична слика од сонот кога сонувачот обработува длабоко вкоренет бес. Честопати, желбата да се изрази гнев е присутна, но гласот не може да одговори, а сонувачот останува да се чувствува затворен од огромното искуство. Оваа слика во сон е одраз на тоа како бесот може да осакатува, и затоа мора да се испита, обработи и ослободи.

  Завиткување

  Кога ќе искусите одредени емоции во вашиот буден живот, често ги чувствувате овие емоции и во вашите соништа. Ако имате проблеми со слободното изразување на вашите емоции кога сте будни, можете лесно да ги изразите во вашите соништа. Овие емоции може да бидат предупредувања за одредени промени и трансформации кои моментално се случуваат или кои треба да се случат со цел да се подобри квалитетот на вашиот живот.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.