Четири елементи - што симболизираат? (Духовно значење)

 • Споделете Го Ова
Stephen Reese

  Сите култури низ светот имаат некаква форма на симболика поврзана со четирите елементи - оган, вода, воздух и земја. Широко е прифатено дека овие четири елементи ги одржуваат живите суштества и го овозможуваат животот на земјата.

  Грчкиот филозоф, Аристотел, бил првиот што теоретизирал за четирите елементи во 450 п.н.е. Врз основа на откритијата на Аристотел, алхемичарите измислиле четири триаголни форми за симболично да ги претстават елементите.

  Четирите елементи не се наоѓаат само во надворешниот, материјален свет, туку се верува дека се и дел од човечкото тело. Уникатните способности, расположенија, емоции и личности на една личност се вели дека се управувани и регулирани од четирите елементи присутни во нив. Клучот за здрава егзистенција е да се поттикне рамнотежа во универзумот и во нас самите.

  Различни култури имаат тенденција да имаат свои интерпретации на елементите, како што опфативме во длабочина во овој напис . На пример, во западната окултна теорија, елементите се хиерархиски, при што огнот и воздухот се повеќе духовни, а водата и земјата се повеќе материјални. Некои модерни култури, како што е Вика, веруваат дека елементите се еднакви.

  Ајде да ги истражиме четирите елементи, заедно со нивното симболично значење, карактеристики, атрибути и културни асоцијации.

  Оган

  • Симбол на љубов, желба, гнев, моќ, самоувереност иенергија .

  Огнот се смета за првиот елемент што се создал на земјата. Огнот е претежно поврзан со сонцето и е топол и сув елемент. Тој испушта светлина, која ги штити сите живи суштества од сенките на ноќта. Огнот е трансформативен и кога ќе се спои со други елементи, може да се менува и расте. На пример, кога огнот ќе наиде на воздух, тој станува се поголем и гори посветло.

  Огнот е поврзан со сезоната на летото, жешките попладневни часови и кардиналната насока кон југ, и обично се прикажува преку боите портокалова, црвена , и жолта. Поврзан е со митското суштество саламандер.

  Огнот е моќен, машки елемент и е симболизиран со триаголник или пирамида насочена нагоре, кон небото. Огнениот елемент е поврзан со планетата Марс, а соодветните хороскопски знаци се Овен, Лав и Стрелец. Огнот управува со духот и престојува во чакрата на соларниот плексус. Иако огнот е секако топол елемент со многу придобивки, премногу од него може да биде деструктивно.

  Ѓердани со четири елементи од TNineandCompany. Погледнете го овде .

  Вода

  • Симбол на повторното раѓање, исцелување, плодност, промена, сонување, јасност, интуиција.

  Водата е најсмирувачки и смирувачки од четирите елементи. Ладната и влажна природа му овозможува да ги смири умот и телото. Водениот елемент може да се најде во океаните,мориња, езера, реки и извори. Животот на земјата не би бил возможен без вода, а секое живо суштество од најмалиот микроорганизам до најголемиот цицач зависи од неа. Проточната и трансформативна природа на водата ја прави чистач и прочистувач.

  Водата е поврзана со сезоната на есен, зајдисонце и кардиналната насока запад, а боите што се користат за прикажување на водата се сина, сива, сребрена и црна. Поврзан е со митското undine (елементарно суштество), како и со сирените .

  Водата е женски елемент и е симболизирана со превртен триаголник или пирамида насочена надолу, кон земјата. Водениот елемент е поврзан со планетата Венера, а соодветните хороскопски знаци се Рак, Шкорпија и Риби. Водата управува со душата и престојува во сакралната чакра. Додека водата е несомнено смирувачки елемент, премногу од неа може да биде меланхолично и депресивно.

  Воздух

  • Симбол на знаење, перцепција, комуникација, креативност и стратегија.

  Воздухот е елемент на самиот живот бидејќи сите живи суштества, и растенијата и животните, бараат воздух за да живеат и да напредуваат. Воздухот е топол, влажен и им дава енергија на умот и телото. Воздушниот елемент може да се најде насекаде околу нас, но неговата највидлива манифестација е преку ветриштата или ветровите.

  Воздухот е поврзан со сезоната на пролет, изгрејсонце икардинален правец исток и е прикажан преку жолта, сина, бела и сива боја. Тоа е поврзано со митскиот силф или џин.

  Воздухот е моќен, машки елемент и е симболизиран со триаголник или пирамида насочена нагоре, кон небото, со хоризонтална линија во близина на врвот. Воздушниот елемент е поврзан со планетата Јупитер, а соодветните хороскопски знаци се Близнаци, Вага и Водолија.

  Воздухот управува со умот и престојува во чакрата на срцето и грлото. Додека воздухот е поврзан со дишењето и животот, премногу од него може да се покаже како катастрофален.

  Земјата

  • Симбол на стабилност, исхрана, сигурност, плодност, здравје, и домот.

  Земјата е материјално најзаземјениот елемент. Тоа е ладна и сува природа, обезбедува удобен простор за живеење за сите растенија и животни. Земјиниот елемент може да се најде во полињата, ридовите, планините и рамнините и е дом на сите живи суштества. Опстанокот би бил невозможен без земја. Земјата е богат и плоден елемент кој обезбедува енергија и одржување на сите живи суштества.

  Земјата е поврзана со сезоната на зимата, полноќ и кардиналната насока Север. Земјата е прикажана преку зелена, кафеава и жолта боја. Тоа е поврзано со митскиот гном или џуџе.

  Земјата е женски елемент, големата мајка која храни и штити. Тоа е симболизирано со превртен триаголник или пирамидапокажувајќи надолу, кон земјата. Земјиниот елемент е поврзан со планетата Сатурн и соодветните хороскопски знаци Бик, Девица и Јарец.

  Земјата управува со телото и престојува во коренската чакра. Додека Земјата е важен елемент, нејзината моќ и способности може да се реализираат само во присуство на другите.

  Современи употреби на четирите елементи

  четири елементи метален ѕиден декор со реинкарвација. Погледнете го овде.

  Во современото време, четирите елементи најчесто се врежани во тетоважи , накит и други додатоци. Оние кои се чувствуваат како да им недостасува одреден елемент често избираат да го носат во форма на привезок или да го истетовираат на својата кожа. Некои поединци сакаат да бидат поврзани со четирите елементи, со капнување во океанот, градинарство, палење оган или медитација.

  Накратко

  Четирите елементи се составен дел на многу култури и традиции, при што секоја култура често има своја интерпретација на четирите елементи. На четирите класични елементи понекогаш им се спојува една петтина - духот. Проверете ја нашата статија овде која ги опфаќа сите пет елементи и разговара за нивната улога во различни култури низ историјата.

  Стивен Рис е историчар кој е специјализиран за симболи и митологија. Напишал неколку книги на оваа тема, а неговите дела се објавени во списанија и списанија ширум светот. Роден и израснат во Лондон, Стивен отсекогаш ја сакал историјата. Како дете, тој поминувал часови разгледувајќи антички текстови и истражувајќи стари урнатини. Ова го навело да продолжи кариера во историските истражувања. Фасцинацијата на Стивен со симболите и митологијата произлегува од неговото верување дека тие се основата на човечката култура. Тој верува дека со разбирање на овие митови и легенди, можеме подобро да се разбереме себеси и нашиот свет.